Το Mevalone, που αναπτύχθηκε από την Eden Research που είναι εισηγμένη στο Ηνωμένο Βασίλειο, προλαμβάνει τον Botrytis cinerea, τον μύκητα που προκαλεί γκρίζα μούχλα στα σταφύλια. Αποτελείται από τερπένια ενθυλακωμένα στην κατοχυρωμένη με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας τεχνολογία Sustaine της Eden και ψεκάζεται στα φυτά.
Όταν ενυδατώνεται, για παράδειγμα από βροχοπτώσεις (που είναι και η εποχή κατά την οποία ο κίνδυνος μυκητολογικών ασθενειών είναι μεγαλύτερος), οι μικροκάψουλες ανοίγουν και απελευθερώνουν τα τερπένια, τα οποία διαταράσσουν τις μεμβράνες των κυττάρων του μύκητα κατά την επαφή, προκαλώντας την κατάρρευσή τους. Όταν οι συνθήκες είναι πιο ξηρές, η μικροκάψουλα σφραγίζει ξανά και θα απελευθερώσει τα τερπένια όταν ενυδατωθεί ξανά, κάτι που μπορεί να κάνει αρκετές φορές πριν χρειαστεί να εφαρμοστεί περισσότερο Mevalone στο φυτό.
Έπειτα, αξίζει να σημειωθεί ότι η χρήση του Mevalone στη Γερμανία εγκρίθηκε τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους, και τώρα μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί σε πιστοποιημένα βιολογικά αγροκτήματα και αμπελώνες, αφού εγκρίθηκε από το γερμανικό παράρτημα του Forschungsinstitut für biologischen Landbau, πιο συχνά συντομογραφία FiBL, που σημαίνει Ερευνητικό Ινστιτούτο Βιολογικής Γεωργίας.
«Η συμπερίληψη της Mevalone στον κατάλογο βιολογικών εισροών από το FiBL Γερμανίας μας παρέχει άλλη μια ζωτικής σημασίας βιολογική εγγραφή σε μια σημαντική αγορά, ακολουθώντας τα βήματα της Ελλάδας, της Ιταλίας και της Γαλλίας. Η συμμόρφωση των προϊόντων μας με τα βιολογικά πρότυπα αποδεικνύει τις βιώσιμες ιδιότητές τους που βασίζονται στη χημεία των τερπενίων της Eden, καθώς και την ισχυρή αποτελεσματικότητά τους, ακόμη και σε σύγκριση με τα συμβατικά φυτοφάρμακα», σχολίασε ο Sean Smith, διευθύνων σύμβουλος της Eden Research.
Σύμφωνα με το Wines of Germany, η έκταση των γερμανικών αμπελώνων που καλλιεργούνται βιολογικά έχει πενταπλασιαστεί περίπου τα τελευταία 20 χρόνια, με τον αριθμό του 2021 να είναι περίπου 12.500 εκτάρια περίπου 12% της συνολικής έκτασης αμπελώνων εκείνη την εποχή.
Παράλληλα, η έγκριση της χρήσης μιας επεξεργασίας αμπελώνων όπως το Mevalone μπορεί κάλλιστα να ενθαρρύνει περισσότερους παραγωγούς να ακολουθήσουν τη βιολογική αμπελουργία, δεδομένου ότι ο κίνδυνος χαμηλών αποδόσεων λόγω μυκητολογικών ασθενειών είναι ένα μειονέκτημα που προκύπτει από τους περιορισμούς που συνοδεύουν τις βιολογικές μεθόδους, καθώς και από την υγρασία ορισμένων από τις αμπελουργικές περιοχές της Γερμανίας.
Άλλες καλλιέργειες μπορούν επίσης να επωφεληθούν, όπως πρότεινε ο Smith: «Η Γερμανία έχει σήμερα περίπου το 10% των οπωρώνων μήλων και το 15% των αμπελώνων αφιερωμένο στη βιολογική γεωργία, και οι ενδείξεις δείχνουν ότι αυτά τα ποσοστά βιολογικής γεωργικής γης αυξάνονται με ταχείς ρυθμούς. Σε αυτό το πλαίσιο, έχουμε τοποθετήσει στρατηγικά το Mevalone ως ένα από τα κορυφαία εναλλακτικά μυκητοκτόνα προϊόντα που ταιριάζει τόσο στις ανάγκες της συμβατικής όσο και της βιολογικής γεωργίας».
Η Γερμανική Στρατηγική Βιολογικής Γεωργίας 2030 περιγράφει πώς, μέχρι το τέλος αυτής της δεκαετίας, η χώρα στοχεύει το 30% της συνολικής έκτασης των γεωργικών εκτάσεων, όχι μόνο των αμπελώνων, να είναι βιολογικές.
«Η Γερμανία έχει σήμερα περίπου το 10% των οπωρώνων μήλων και το 15% των αμπελώνων αφιερωμένο στη βιολογική γεωργία, και οι ενδείξεις δείχνουν ότι αυτά τα ποσοστά βιολογικής γεωργικής γης αυξάνονται με ταχείς ρυθμούς», συνέχισε ο Smith. «Σε αυτό το πλαίσιο, έχουμε τοποθετήσει στρατηγικά το Mevalone ως ένα από τα κορυφαία εναλλακτικά μυκητοκτόνα προϊόντα που ταιριάζει τόσο στις ανάγκες της συμβατικής όσο και της βιολογικής γεωργίας».
Το Mevalone εγκρίθηκε επίσης για χρήση στη Νέα Ζηλανδία πέρυσι, αν και εκεί είναι γνωστό ως Novellus. Σύμφωνα με τα ευρήματα της Eden, το προϊόν είναι 57,9% αποτελεσματικό στην καταπολέμηση μυκητολογικών ασθενειών, ενώ τα συμβατικά συνθετικά μυκητοκτόνα είναι 62% αποτελεσματικά.
Τέλος, η Γερμανία έχει αυτό που θα μπορούσε να θεωρηθεί λιγότερο περιοριστική άποψη για τη βιολογική αμπελουργία από ό,τι άλλες οινοπαραγωγικές χώρες, με την κυβέρνησή της να ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επιτρέψει στους βιολογικά παραγόμενους αποαλκοολωμένους οίνους να χρησιμοποιούν βιολογική πιστοποίηση νωρίτερα φέτος.