Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Η γαλλική οινοποιία θέλει α λα καρτ αξιοποίηση του νόμου Egalim 4 για τον κλάδο του κρασιού

Τώρα που αναγνωρίζεται ως εργαλείο για την αποτίμηση των τιμών του χύμα κρασιού, η εξέλιξη του νόμου Egalim, κινητοποιεί πλήρως τη διεπαγγελματική του Μπορντό και του Ροδανού με την υποστήριξη του CNIV.

Για τον αμπελώνα, το πεδίο εφαρμογής του νόμου Egalim είναι κρίσιμο: να ενταχθούν στο σύστημα μόνο αυτοί που θέλουν.

Αφού από το 2018 ήταν παραγκωνισμένος, τώρα ήρθε η ώρα να εμβαθύνουμε στα μυστήρια του νόμου Egalim για τον κλάδο του κρασιού. Πραγματοποιήθηκαν ήδη διαβουλεύσεις όλο και περισσότερο για τα όρια και τις δυνατότητες του «νόμου για την ισορροπία των εμπορικών σχέσεων στον αγροτικό τομέα και για υγιεινά και βιώσιμα τρόφιμα» επί αρκετές εβδομάδες. Από τις ανακοινώσεις του προέδρου Μακρόν για ορισμό κατώτατων τιμών, έως τις καταδίκες για καταχρηστικά χαμηλές τιμές δύο εμπόρων στο Bordeaux, η οινοποιία κινητοποιείται για να εξελίξει αυτό το ρυθμιστικό πλαίσιο σύμφωνα με τις ανάγκες της (με στόχο την αμοιβή όλων των κρίκων της αλυσίδας, ξεκινώντας από τους αμπελουργούς που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στους αμπελώνες που ειδικεύονται στις κόκκινες ποικιλίες). Κατόπιν αιτήματος των διεπαγγελματικών του Μπορντό και της κοιλάδας του Ροδανού (CIVB και Inter Rhône, που είναι πιλότοι για το θέμα αυτό και ενώ οι τιμές παραμένουν πολύ χαμηλές για το χύμα κρασί), η εκπρόσωπος του Υπουργού Γεωργίας Agnès Pannier-Runacher δέχθηκε εκπροσώπους της βιομηχανίας του κρασιού την προηγούμενη Τετάρτη 10 Απριλίου, για να συζητηθούν τα αιτήματα για ανάπτυξη του νόμου Egalim στους αμπελώνες που αντιμετωπίζουν τις περισσότερες δυσκολίες, ενώ τρεις βουλευτές από την πλειοψηφία (Anne-Laure Babault, Charente-Maritime, και Alexis Izard, Essonne) καλούνται να αξιολογήσουν το νόμο (ο αμπελοοινικός τομέας έχει ήδη αποφανθεί μέσω της Εθνικής Επιτροπής Διεπαγγελματικών για Οίνους με Ονομασία Προέλευσης και Γεωγραφική Ένδειξη, CNIV).

Ενώ προγραμματίζονται μελλοντικές συναντήσεις μεταξύ της οινοποιίας και της κυβέρνησης, «ο στόχος είναι να συνεργαστούμε, ταυτόχρονα για την κοινοβουλευτική διαδικασία σχετικά με την προετοιμασία του νόμου και για το τι μπορεί να προταθεί στις ονομασίες που το επιθυμούν (ειδικά στο Bordeaux και στο Côtes du Rhône, που μας προσέγγισαν)» αναφέρει ο Didier Delzescaux, διευθυντής του CNIV. Ο τελευταίος παρακολουθεί εγκάρσια τον φάκελο Egalim για τον τομέα του κρασιού. Δεδομένων αυτών που μπλοκάρουν την εφαρμογή του νόμου Egalim, δημιουργείται η ανάγκη ενίσχυσης και καθορισμού της συναλλαγής μεταξύ οινοποιού και πρώτου έμπορου, αλλά και της διευκρίνισης δεικτών, με δυσκολία στην αποτίμηση του κόστους παραγωγής (σ.σ. πρόκειται για την διαδικασία καθορισμού κατώτατων τιμών από τον αμπελουργό έως το εμπόριο) ή εκπόνησης συμβολαίων επισημαίνει ο Didier Delzescaux, ο οποίος προσθέτει ότι μετά την απόφαση του εμπορικού δικαστηρίου της 22ας Φεβρουαρίου στο Μπορντό, υπάρχει αίτημα από τους επαγγελματίες να δοθεί διευκρίνιση για την έννοια των καταχρηστικά χαμηλών τιμών για να μην υπάρχουν πλέον περιθώρια για ερμηνείες. Όλα αυτά ενώ υπογραμμίζει ότι η εφαρμογή του νόμου Egalim πρέπει να είναι à la carte. Κατά τις συζητήσεις με τον εκπρόσωπο υπουργό, «επισημάναμε τη μεταβλητότητα των καταστάσεων από τον ένα αμπελώνα στον άλλο. Δεν είναι το ίδιο είδος προϊόντος και δημιουργείται προσδοκία ανάλογα με την άυλη αξία του προϊόντος» συνοψίζει ο διευθυντής του CNIV.

Μετά τις δηλώσεις προθέσεων (και τις αντιρρήσεις) του στελέχους, η οινοποιία θέλει τώρα δράση για την ενίσχυση της αποτίμησής της.

Πηγή: ΚΕΟΣΟΕ

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η Rioja, μία από τις πιο αναγνωρίσιμες και ιστορικές οινικές περιοχές της Ισπανίας, βρίσκεται μπροστά σε ένα φαινομενικά παράδοξο ενδεχόμενο: την ελεγχόμενη μείωση των...

REPORTS

Η London Wine Fair 2025 ετοιμάζεται να φιλοξενήσει ένα από τα πιο πολυσυζητημένα γεγονότα της χρονιάς: την τυφλή γευσιγνωσία «Μάχη των Φυσαλίδων». Η εμβληματική...

REPORTS

Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει όλο και περισσότερο την παγκόσμια βιομηχανία ποτών, με τους παραγωγούς κρασιού, μπύρας, αλκοολούχων ποτών και σάκε να αντιμετωπίζουν νέες προκλήσεις...

REPORTS

Στις Βρυξέλλες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή λαμβάνει μέτρα για την προσαρμογή της οινοβιομηχανίας στις μεταβαλλόμενες καταναλωτικές συνήθειες, προωθώντας το κρασί χωρίς αλκοόλ.

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Η Rioja, μία από τις πιο αναγνωρίσιμες και ιστορικές οινικές περιοχές της Ισπανίας, βρίσκεται μπροστά σε ένα φαινομενικά παράδοξο ενδεχόμενο: την ελεγχόμενη μείωση των...

REPORTS

Με ιστορία πάνω από 145 χρόνια και διαρκή αφοσίωση στην ποιότητα, τα Οινοποιεία Μπουτάρη συνεχίζουν να αποδεικνύουν την αξία τους στην παγκόσμια οινική αγορά....

REPORTS

Σε μια ιδιαίτερα ατμοσφαιρική και προσεγμένη εκδήλωση στο Vintage Wine Bar & Bistrot Athens, στην καρδιά της Αθήνας, πραγματοποιήθηκε μία μοναδική κάθετη γευστική δοκιμή...

REPORTS

Σε επαυξημένη προσοχή για ασθένειες-εχθρούς στο αμπέλι που ευνοούνται από τις καιρικές συνθήκες καλούν τους αμπελουργούς οι Γεωπονικές αρχές των ΔΑΟΚ. Σε προειδοποίηση της...