Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Η Βερόνα έδρα του μεγαλύτερου μουσείου κρασιού της Ιταλίας

Οι λάτρεις του κρασιού θα έχουν σύντομα έναν ακόμη καλό λόγο να επισκεφθούν την ιταλική πόλη της Βερόνα…

απόδοση Ζήσης Πανάγος

Γνωστή στους λάτρεις του κρασιού για μια από τις πιο γνωστές ετήσιες εκθέσεις κρασιού στον κόσμο, τη Vinitaly, η Βερόνα πρόκειται να φιλοξενήσει ένα πολιτικά-λειτουργικό μουσείο κρασιού και κέντρο επισκεπτών, που υπόσχεται να ανταγωνιστεί παρόμοιες επιχειρήσεις στο Μπορντό και το Πόρτο.

Το έργο Museo del Vino (MuVin) αποκαλύφθηκε επίσημα στο Vinitaly νωρίτερα αυτό το μήνα, με την έγκριση του Ιταλού υπουργού Τουρισμού Massimo Garavaglia, της Roberta Garibaldi του εθνικού οργανισμού τουρισμού της Ιταλίας και του καθηγητή Diego Begalli, διευθυντή του τμήματος οικονομικών επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο της Βερόνας.

«Ήμουν στο Εδιμβούργο της Σκωτίας πριν από χρόνια και εκεί είχα την ευκαιρία να επισκεφτώ το δημοφιλές Scotch Whisky Experience», είπε ο Enrico Corsi από το Περιφερειακό Συμβούλιο του Βένετο, ο οποίος προώθησε και ανέπτυξε την ιδέα πίσω από το έργο. «Αναρωτήθηκα γιατί δεν θα μπορούσε να γίνει κάτι παρόμοιο με το κρασί στην Ιταλία. Συνειδητοποίησα ότι δεν είχαμε τίποτα συγκρίσιμο στη χώρα μας, πέρα ​​από ένα σωρό μικρότερες ιδιωτικές πρωτοβουλίες».

Μια επίσκεψη στο Bordeaux’ La Cité du Vin ενίσχυσε περαιτέρω το όραμα της Corsi: «Το La Cité du Vin είναι ένας τεράστιος οικονομικός πόρος για την περιοχή του Bordeaux, γι’ αυτό αποφάσισα να ξεκινήσω τη δουλειά για να εφαρμόσω αυτήν την ιδέα στην πράξη.»

Το έργο MuVin που θα προκύψει είναι ένα φιλόδοξο μουσείο, επισκεπτών και εκθεσιακό κέντρο 50 εκατομμυρίων ευρώ, που θα βρίσκεται σε κατάλληλη τοποθεσία στην Gallerie Mercatali της Βερόνας. Ο χώρος βρίσκεται ακριβώς απέναντι από την εκθεσιακή συνοικία της πόλης, η οποία είναι ενεργή όλο το χρόνο και φιλοξενεί μια σειρά από δημοφιλείς παραστάσεις, συμπεριλαμβανομένου του ίδιου του Vinitaly.

«Σαφώς το μουσείο θα βασίζεται στον τεράστιο αριθμό ανθρώπων που ήδη επισκέπτονται την περιοχή, συμπεριλαμβανομένων περίπου 32 εκατομμυρίων τουριστών που πηγαίνουν στη λίμνη Γκάρντα κάθε χρόνο, καθώς και 3,8 εκατομμυρίων που επισκέπτονται τη Βερόνα, καθώς και ό,τι άλλο συμβαίνει στην περιοχή», είπε. Corsi. Περιττό να πούμε ότι οι πολυάριθμες εκθέσεις της Βερόνας θα μας ωφελήσουν με επιπλέον επισκέπτες. Αυτό θα είναι το μεγαλύτερο μουσείο της Ιταλίας αφιερωμένο στο κρασί, θα είναι ο κύριος κόμβος οινοτουρισμού της χώρας και θα έχει επίσης διεθνή εμβέλεια.»

Η Gallerie Mercatali, που κάποτε φιλοξενούσε την αγορά κηπευτικών της Βερόνας, καλύπτει μια έκταση σχεδόν 20.000 τ.μ. Η ίδια η περιοχή του μουσείου του MuVin θα καλύπτει περίπου 5.400τμ, με την υπόλοιπη επιφάνεια να αφιερώνεται σε δωρεάν δραστηριότητες. Πράγματι, το MuVin θα διαθέτει επίσης ένα βιωματικό «μονοπάτι» σχεδόν 5.800τμ που θα μεταφέρει τους επισκέπτες σε ένα ταξίδι ανακάλυψης, αγγίζοντας θέματα όπως η ιστορία του κρασιού, η αμπελοκαλλιέργεια, η παραγωγή κρασιού, ο αντίκτυπος της κλιματικής αλλαγής στην αμπελοκαλλιέργεια και το κρασί. και ζευγάρωμα φαγητού.

Η δομή θα προσφέρει επίσης εκπαιδευτικές δραστηριότητες, με τους λάτρεις του κρασιού να είναι ευπρόσδεκτοι να μάθουν τεχνικές οινογευσίας καθώς και να πραγματοποιήσουν εικονικές επισκέψεις σε οινοποιεία και αμπελώνες κληρονομιάς της UNESCO σε αίθουσες επαυξημένης πραγματικότητας.

Το συγκρότημα MuVin θα φιλοξενήσει προσωρινές εκθέσεις που θα παρουσιάζουν ιταλικά και διεθνή κρασιά, καθώς και πολιτιστικές πρωτοβουλίες όλες με οπτική γωνία κρασιού – όπως η σύγχρονη τέχνη, η μουσική, η λογοτεχνία και ο κινηματογράφος.

«Θα υπάρχει επίσης μια αγορά κρασιού και τροφίμων, εστιατόρια, μια μεγάλη κάβα, ένα συνεδριακό κέντρο και μια αίθουσα δημοπρασιών κρασιού», πρόσθεσε ο Corsi, «καθώς και μια διαδικτυακή τηλεόραση και χώρος για την προβολή άλλων σημαντικών ιταλικών προϊόντων που λάτρεις του κρασιού. αγάπη, όπως ξύδι, αποστάγματα και ελαιόλαδο».

Σύμφωνα με τον Corsi, το επόμενο βήμα του έργου είναι η ίδρυση του Ιδρύματος MuVin, το οποίο θα επισημοποιηθεί την επόμενη Πέμπτη, 5 Μαΐου. Το Ίδρυμα θα είναι υπεύθυνο για την επίβλεψη της ανάπτυξης του έργου και θα είναι τελικά υπεύθυνο για τη διαχείριση του μουσείου.

«Το Ίδρυμα θα ξεκινήσει επίσημα το έργο. Έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον πολλών τοπικών συμβουλίων, εμπορικών φορέων, κοινοπραξιών, επιχειρήσεων, οινοποιείων, τα οποία θα είναι ευπρόσδεκτα να συμμετάσχουν», δήλωσε ο Corsi. «Αναμένουμε ότι το MuVin θα είναι έτοιμο μέχρι το 2026, όταν η Βόρεια Ιταλία θα φιλοξενήσει τους επόμενους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες.»

ΠΗΓΗ: decanter.com

Σχετικά Άρθρα

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Η διαχείριση της αμπελουργικής γης με όρους βιωσιμότητας μέσα σε ένα αστικό περιβάλλον και τα νομικά εργαλεία για την συνύπαρξη με την οικιστική ανάπτυξη...

REPORTS

Μια Μαλαγουζιά που έχει δηµιουργηθεί για να εξελίσσεται στο χρόνο, διατηρώντας τη φρεσκάδα και τον γαστρονοµικό χαρακτήρα της.

REPORTS

Μια δημοπρασία υψηλού προφίλ με εκατοντάδες κρασιά παγκόσμιας κλάσης από το κελάρι του εστιατορίου Le Gavroche προσέφερε κέρδη ύψους 1,9 εκατομμυρίων λιρών.

REPORTS

Στη Σαντορίνη δεν χορταίνει το μάτι από τα απίστευτα ειδυλλιακά τοπία αλλά και ο ουρανίσκος από τους οινικούς θησαυρούς, που αποκαλύπτει διαρκώς το νησί....

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Το 1955, η Σταυρούλα Κουράκου είχε γράψει στο «Ο οίνος, µια αιώνια θεότητα για την Ελλάδα»: «Η αµπελουργία είναι στενά δεµένη µε την κίνηση...

REPORTS

Η πρόοδος που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια στον εγχώριο κλάδο του κρασιού είναι δεδοµένη και αδιαµφισβήτητη, ωστόσο αυτά τα οποία µένει ακόµα να...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ο Σύλλογος Εστίασης Μεσσηνίας πραγματοποίησε το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Απριλίου 2024 στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας το δεύτερο MESSINIA FORUM με τεράστια...

REPORTS

Το Οινοποιείο ∆ιαµαντάκης είναι µια σύγχρονη µονάδα παραγωγής ποιοτικών οίνων στο χωριό Κάτω Ασίτες του Ηρακλείου Κρήτης.