του Γιάννη Πανάγου
Έτσι, από τους Βιολογικούς Αμπελώνες Κοντοζήση στους πρόποδες των Αγράφων μέχρι το αναβαπτισμένο project της Olenos Estate στους πρόποδες του Ολύμπου, η ιδέα για μια Λημνιώνα «στρατευμένη» στη λογική του Tannat και εν γένει του αφρώδους οίνου, κερδίζει συνεχώς έδαφος.
Πέραν αυτού, η τελευταία Central Wine Fair έδειξε με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο τη δουλειά η οποία γίνεται τον τελευταίο καιρό τόσο στη Θεσσαλία, όσο και νοτιότερα, του Αττικού Αμπελώνα συμπεριλαμβανομένου, τη δουλειά η οποία γίνεται χρόνο με το χρόνο στον τομέα της οινοποίησης και της φυσιογνωμίας που αποκοτούν πλέον, αδιάφορα μέχρι πρότινος, οινικά σπίτια.
Όσο κι αν για τους μυημένους στα θέματα του κρασιού, η εμβάθυνση στις αναζητήσεις του κάθε κτήματος, μοιάζει να είναι κάτι το αυτονόητο, η αργή εξέλιξη των πραγμάτων για πολλά χρόνια, έδειξε ότι δεν είναι. Ωστόσο, σήμερα, το μπόλιασμα των προσπαθειών με τις ιδέες μιας νέας γενιάς στελεχών ή και μελών αυτών οικογενειών, έρχεται να επιταχύνει τις εξελίξεις και να βάλει το οινικό προϊόν αυτών των περιοχών στα μεγάλα σαλόνια της εγχώριας και διεθνούς αγοράς.
Το Οινοποιείο Κοντοζήση, με τον Ανδρέα Κοντοζήση και την Αφροδίτη Τούσια – Backer στο τιμόνι αυτής της προσπάθειας που έχει περάσει στα χέρια της τρίτης γενιάς, μπολιάζοντας, σε έναν αμπελώνα 40 ετών και 140 στρεμμάτων, την παράδοση με τις νέες τεχνικές και τεχνολογίες, αποτελεί ένα τέτοιο λαμπρό παράδειγμα. Με σταθερό προσανατολισμό στον βιολογικό αμπελώνα, η νέα ηγεσία του κτήματος, έχει επιλέξει αποφασιστικά το δρόμο των ήπιων παρεμβάσεων, βρίσκοντας ιδιαίτερη ανταπόκριση σε μεγάλες και ώριμες διεθνείς αγορές (ΗΠΑ, Ιαπωνία κα), εγκαινιάζοντας ταυτόχρονα μια νέα εποχή και για την εγχώρια αγορά.
Ένα ταξίδι στον πλούτο και την παράδοση του ελληνικού αμπελώνα
Η Central Wine Fair 2024 δεν ήταν απλώς μια γευσιγνωσία κρασιού, αλλά ένα ταξίδι στον πλούτο και την παράδοση του ελληνικού αμπελώνα. Πλήθος κόσμου επισκέφθηκε την έκθεση (12:00- 21:00 ξενοδοχείο Athenaeum Intercontinental) προκειμένου να ανακαλύψει τα κρασιά της επόμενης χρονιάς, από το οινικό χαρτοφυκάκιο των τριών περιοχών Αττικής-Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας που απαρτίζουν την «καρδιά» της ηπειρωτικής Ελλάδας.
Η κάθε περιοχή ξεχωρίσε με τις γηγενείς της ποικιλίες, την αυθεντική «ματιά» των οινοποιών στις παραδόσεις τους, και με κρασιά που αφηγούνται σπουδαίες ιστορίες πίσω από την ετικέτα. Από το Σαββατιανό και τη Ρετσίνα της Αττικής, στη Λημνιώνα της Θεσσαλίας, τη Μαλαγουζιά και το Μούχταρο της Στερεάς, αλλά και τις καλύτερες εκφράσεις διεθνών ποικιλιών του ελληνικού αμπελώνα.
Στη φετινή έκθεση 58 οινοπαραγωγοί – από μικρά ανερχόμενα οινοποιεία που αποτελούν μια «φρέσκια» πρόταση για τον ελληνικό αμπελώνα αλλά και τα ήδη καταξιωμένα σε Ελλάδα και εξωτερικό- βρέθηκαν πίσω από τα οργανωμένα stands της έκθεσης παρουσιάζοντας μια αλληλουχία διαφορετικών ποικιλιών, στυλ, περιοχών δίνοντας «παλμό» στη Central Wine Fair.
Ταυτόχρονα με την κεντρική εκδήλωση σε άλλη αίθουσα του ξενοδοχείου, από τις 15:00 – 20:00 πραγματοποιήθηκε παράπλευρη δράση με τρία θεματικά «wine bars», ένα για κάθε περιοχή με στόχο την προβολή συγκεκριμένων ποικιλιών που αποτελούν «φάρους» για την κάθε οινική περιοχή. Για την Αττική προβλήθηκε το Σαββατιανό, για την Στερεά Ελλάδα η Μαλαγουζιά και για τη Θεσσαλία η Λημνιώνα. Τα κρασιά σερβίρονταν από καταρτισμένους οινοχόους που έδιναν πληροφορίες για τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους. Οι παραγωγοί για τις ανάγκες των “wine Bar” διέθεσαν επιλεγμένες φιάλες δίνοντας τη δυνατότητα σε όσους συμμετείχαν στη συγκεκριμένη δράση να αποκτήσουν μια ολοκληρωμένη εικόνα για το στυλ, την ποιότητα και την μοναδικότητα των -πιο αντιπροσωπευτικών για κάθε περιοχή- ποικιλιών. Να σημειωθεί ότι η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας & της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.