Oι εξαγωγές Chardonnay αποτελούν μόνο το 2% του συνόλου της χώρας της Ωκεανίας, όπως φαίνεται από τα στοιχεία του οργανισμού New Zealand Winegrowers, όμως, η ποικιλία αναδεικνύει μερικά από τα σημαντικότερα terroir της Νέας Ζηλανδίας, όπως αυτά στις περιοχές Hawke’s Bay και Marlborough, ή πιο πρόσφατα αυτά του βόρειου Canterbury και του κεντρικού Otago. Επίσης, τα σταφύλια της ποικιλίας εκπροσωπούν μόνο το 6% του συνόλου όσων καλλιεργούνται από τους αμπελουργούς της χώρας.
Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το τεύχος 41 του Winetrails
Παρά τα ισχνά νούμερα από άποψη όγκου καλλιέργειας και πωλήσεων, η ζήτηση για τα Chardonnay της Νέας Ζηλανδίας βρίσκεται σε διαρκή άνοδο και οι έμποροι δίνουν περισσότερη έμφαση στις πρακτικές καλλιέργειας και φύλαξης που θα δώσουν έναν μοναδικό χαρακτήρα στους οίνους της ποικιλίας, παρά στις προσπάθειες να αυξήσουν την παραγωγή. Όπως επισημαίνει ο master of wine και συνιδρυτής της εταιρείας Smith & Seth, που ανήκει στον όμιλο Aotearoa New Zealand Fine Wine Estates, Steve Smith, η παρασκευή πολυτελών κρασιών με τιμές που κυμαίνονται μεταξύ 40 και 150 δολαρίων Νέας Ζηλανδίας ανά φιάλη είναι μονόδρομος, αφού αλλιώς είτε διακινδυνεύονται τα κέρδη λόγω χαμηλότερων τιμών, είτε η αμπελουργία και οινοπαραγωγή.
Σε συνέχεια των δηλώσεων του ο Smith τόνισε πως για τους αμπελουργούς της Νέας Ζηλανδίας το terroir αποτελεί ένα συνδυασμό εδάφους, κλίματος και πολιτισμού, που είναι στενά συνδεδεμένος με την ταυτότητα της περιοχής. Κορυφαία παραγωγός Chardonnay της Νέας Ζηλανδίας είναι η περιοχή Marlborough με 10,83 χιλιάδες στρέμματα αμπελώνων, όπου καλλιεργείται η ποικιλία, με την περιοχή Hawke’s Bay να ακολουθεί ελάχιστα πιο πίσω με 10,34 χιλιάδες στρέμματα. Εντούτοις, και οι δύο χαρακτηρίζονται από δροσερότερα κλίματα, με την κατάσταση να είναι παρόμοια και στο Βόρειο Canterbury και στο κεντρικό Otago.
Στο Gisborne τα 5,8 χιλιάδες στρέμματα αμπελώνων προσφέρουν ένα πιο ώριμο και τροπικό Chardonnay χάρη στο πιο ήπιο κλίμα της περιοχής. Το ιδιαίτερο κλίμα περιοχών όπως το Hawke’s Bay και το Βόρειο Canterbury διαθέτουν κατά τον Smith ένα κλίμα και μια ποιότητα που επιτρέπει στα σταφύλια να ωριμάσουν, διατηρώντας παράλληλα την φρεσκάδα τους, κάτι που δεν συμβαίνει σε πολλές περιοχές του κόσμου.
Η αυξημένη ζήτηση για το ποιοτικό Chardonnay της Νέας Ζηλανδίας έχει δώσει κίνητρο στους αμπελουργούς του Central Otago, ώστε να αυξήσουν την ποσότητα Chardonnay που καλλιεργούν έχοντας καταλάβει τις αυξημένες του προοπτικές. Όπως αναφέρει ο έμπορος Christopher Keys, που δραστηριοποιείται στην περιοχή, το 2020 υπήρχαν μόνο 790 στρέμματα αμπελώνων Chardonnay, πλέον παρατηρούνται περισσότερα από 1.000, και παρότι αποτελούν μόλις το 5% του συνόλου, αρκετά πίσω από το Pinot Noir (80%) οι αμπελουργοί ζητάνε επίμονα την αύξηση της παραγωγής του, ελέω της αυξημένης ζήτησης.
Την άποψη του Keys συμμερίζεται και ο Blair Walter από την οινοποιία Felton Road Wines στο κεντρικό Otago, δηλώνοντας στην πλατφόρμα του drinks business ότι το δροσερότερο κλίμα της περιοχής παρέχει ένα ποιοτικό, διαφορετικού στυλ Chardonnay που είναι ανάρπαστο στις σημαντικότερες αγορές για τα κρασιά της Νέας Ζηλανδίας παγκοσμίως.
Στο Hawke’s Bay το Chardonnay είναι ήδη η ποικιλία που καλλιεργείται σε μεγαλύτερο βαθμό (23%) και οι οινοπαραγωγοί της περιοχής δεν αναζητούν την αύξηση της παραγωγής, αλλά εξετάζουν νέες τεχνικές για την παραγωγή ακόμα πιο πολυτελών Chardonnay.
Επένδυση στη βιωσιμότητα
Για να διασφαλίσουν την ποιότητα των κρασιών τους οι παραγωγοί πολυτελών οίνων έχουν υιοθετήσει βιώσιμες πρακτικές, όπως την οικολογική καλλιέργεια, την συλλογή των σταφυλιών με το χέρι και άλλων πρακτικών εστιασμένων στο να διευκολύνουν την φύλαξη του στις κάβες μετά την παραγωγή.
Όπως αναφέρει ο Smith, στους αμπελώνες Pyramid Valley όπου αξιοποιούνται εδώ και δύο δεκαετίες μέθοδοι βιοδυναμικής καλλιέργειας δεν έχουν χρησιμοποιηθεί ποτέ μαγιά του εμπορίου, αφού το φυσικό μικροβίωμα μαγιάς και βακτηρίων του οινοποιείου είναι σημαντικός παράγοντας της ποιοτικής τους γεύσης. Με την σειρά του ο Keys δηλώνει ότι το Chardonnay της Νέας Ζηλανδίας έχει διαφορετική γεύση από οπουδήποτε αλλού στον κόσμο, αφού το κεντρικό Otago έχει υψόμετρο 320 μέτρων, με τον ήλιο να παρέχει αρκετή ζέστη για την ωρίμανση των σταφυλιών, ενώ η δροσιά είναι αρκετή για να τα διατηρήσει φρέσκα.
Η Νέα Ζηλανδία αποτελεί την τρίτη κορυφαία προμηθεύτρια οίνου των ΗΠΑ με την αξία των εξαγωγών της προς την αγορά της Αμερικής να αγγίζει τα 797 δολάρια Νέας Ζηλανδίας, πίσω μόνο από τις δύο κορυφαίες «παίκτριες» της παγκόσμιας αγοράς Γαλλία και Ιταλία, οπότε αναμένεται ότι οι καταναλωτές στην άλλη μεριά του Ατλαντικού θα είναι οι πρώτοι που θα επενδύσουν στα Chardonnay της χώρας.
Με πληροφορίες από drinks business