Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Ημέρα γιορτής για τον συνδυασμό κρασιού και τυριού

Ο συνδυασμός ενός καλού κρασιού με το κατάλληλο τυρί είναι μια συνήθεια που δεν γνωρίζει σύνορα, και για αυτό έχει την τιμητική της, με την Διεθνή Ημέρα Κρασιού και Τυριού, να αποτελεί μια ωδή στον γευστικό αυτό «γάμο».

Η Διεθνής Ημέρα Κρασιού και Τυριού ξεκίνησε το 2014, από τον αρθρογράφο και λάτρη του κρασιού Jace Shoemaker-Galloway, και γιορτάζεται στις 25 Ιουλίου, για να τιμήσει την ταυτόχρονη απόλαυση των δύο τροφίμων προτρέποντας όσους την ακολουθούν να διευρύνουν τους ορίζοντες τους και να δοκιμάσουν νέους συνδυασμούς.

Η ιστορία τόσου του κρασιού όσο και του τυριού είναι μακρόχρονη και ενδιαφέρουσα. Το τυρί εμφανίζεται ήδη από την Νεολιθική εποχή με στραγγιστήρια τυριών να εμφανίζονται σε πολλά σημεία ανά την Ευρώπη, ακόμα και το 6.000 π.Χ, ενώ τα αρχαιότερα δείγματα για την οίνοπαρασκευη είναι μια σπηλιά στην Αρμενία, η οποία χρονολογείται κατά το έτος 4.000 π.Χ..

Η σύζευξη του τυριού με το κρασί είναι διαφορετική από χώρα σε χώρα, αφού η κάθε μία έχει τις δικές τις προτιμήσεις και διαφορετικά εγχώρια προϊόντα. Στην Γαλλία αγαπημένος συνδυασμός είναι το κρεμώδες τυρί Brie με το ελαφρύ Beaujolais, στην Ιταλία το τυρί με βουτυράτη υφή Asiago με εύρωστο Chianti από την Τοσκάνη, ενώ στην Ελλάδα έχουμε πλήθος τυριών που μπορουν να συνοδεύσουν μεγάλη γκάμα κρασιών, όπως για παράδειγμα η φέτα, ο ανθότυρος και η ξινομυζήθρα με το λευκό κρασί.

Το τέλειο πάντρεμα των δύο αυτών κόσμων οφείλεται στον τρόπο που αλληλεπιδρούν μεταξύ τους στον ουρανίσκο, με την κρεμώδη, λιπαρή υφή του τυριού να επικαλύπτει το στόμα, να αμβλύνουν την αντίληψη της οξύτητας του κρασιού. Ταυτόχρονα η στυπτικότητα του κρασιού καθαρίζει τον ουρανίσκο από την πλούσια υφή του τυριού και τον προετοιμάζει για την επόμενη μπουκιά. Με τον κατάλληλο συνδυασμό τα στοιχεία και των δύο απογειώνονται σε ένα μείγμα απόλαυσης.

Φυσικά, δεν είναι όλοι οι συνδυασμοί αρμονικοί και για αυτό τον λόγο όσοι θέλουν να μυηθούν στον κόσμο του ζευγαρώματος κρασιού και τυριού, μπορούν να αναζητήσουν συμβουλές στο διαδίκτυο, όπου πολλοί σομελιέ δίνουν τις δικές τους προτάσεις ή και σε διάφορα βιβλία επί του θέματος. Πέραν, όμως, της γευσιγνωσίας τα τυριά και τα κρασιά της κάθε χώρας μαρτυρούν πολλά για την ιστορία και τον πολιτισμό της.

Πηγές: National day calendar, Journee Mondiale

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Το THEMA Λευκό 2024 του Κτήματος Παυλίδη συνεχίζει την επιτυχημένη του πορεία, αποσπώντας για δεύτερη συνεχή χρονιά το Χρυσό Μετάλλιο και τη διάκριση Best...

REPORTS

Το λευκό κρασί «Μέτρον Άριστον» της Οινοποιίας Παπαντώνη, εσοδείας 2024 διακρίθηκε απέσπασε τρία χρυσά βραβεία σε διεθνείς διαγωνισμούς οίνου.

REPORTS

Το Κτήμα Μέγα Σπήλαιο και η Cavino S.A. ήταν το μόνο ελληνικό οινοποιείο που συμμετείχε στη διεθνή έκθεση “The Art of Drinks” στο Άμστερνταμ,...

REPORTS

Η Aston Martin και η Champagne Bollinger ανακοίνωσαν τη νέα τους παγκόσμια συνεργασία, φέρνοντας κοντά δύο εμβληματικά ονόματα της πολυτέλειας. Στο πλαίσιο αυτής της...

Διαβάστε επίσης

VIDEOS

Περίπου 100 χρόνια μετά της οινοποιητικής Καμπά στη Μαντινεία, το εγχείρημα αναγέννησης του αμπελώνα της Μαντινείας και ανασυγκρότησης της Οινοποιητικής Μπουτάρη από τον όμιλο...

REPORTS

Δέκα χρόνια μετά την θεμελίωση της ιδέας, η έκδοση θεσμός The Top50 του Wine Trails επιστρέφει πιο ώριμη και φιλόδοξη από ποτέ. Με ανανεωμένη...

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Εκδόθηκε η τελική κατάταξη δικαιούχων για το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης αμπελώνων 2025-2026, όπου περιλαμβάνονται 940 ΑΦΜ, με το συνολικό ποσό που δικαιούνται να ανέρχεται στα...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Στο πλαίσιο της 36ης Συνάντησης Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου, που φέτος φιλοξενείται στη Σάμο, η Ομοσπονδία Ερασιτεχνικού Θέατρου Αιγαίου παρουσιάζει την Τρίτη 21 Οκτωβρίου, στον...