Στήριξη του αμπελοοινικού τομέα ζήτησε ο Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Σταύρος Αραχωβίτης και η Αναπληρώτρια Τομεάρχης Ολυμπία Τελιγιορίδου που συνυπογράφεται από 32 ακόμη βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, από το Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Θέλοντας να σημειωθεί η ανάγκη της στήριξης του κλάδου ζητούν να αναθεωρήσει ο Υπουργός Οικονομικών την προσέγγιση του, που θέτει την ενίσχυση σαν εισόδημα και όχι σαν επένδυση αφού συνταχθεί με τα κράτη – μέλη που έχουν ζητήσει την έκτακτη χρηματοδότηση του τομέα.
Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:
Μετά την ανεπαρκέστατη στήριξη του αμπελοοινικού τομέα από της Κυβέρνηση της ΝΔ το 2020, η πρόσφατη απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής χωρίς τους επιπλέον κοινοτικούς πόρους, δεν αφήνει πολλά περιθώρια για την ανάκαμψη του τομέα, πολλώ δε μάλλον για εκφράσεις ικανοποίησης.
Με ερώτηση λοιπόν που κατατέθηκε και υπογράφεται από τον Τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Σταύρο Αραχωβίτη, την Αναπληρώτρια Τομεάρχη Ολυμπία Τελιγιορίδου και συνυπογράφεται από 32 ακόμη βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζητάμε από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να ενεργήσει, συντασσόμενος με τα κράτη-μέλη που είχαν ζητήσει την έκτακτη χρηματοδότηση του τομέα, για την διεκδίκηση, έστω και τώρα, της στήριξης του αμπελοοινικού τομέα με έκτακτη Κοινοτική Χρηματοδότηση.
Γιατί δεν μπορεί να πιστεύει κανείς ότι ο σοβαρότατος αυτός κλάδος της αγροτικής παραγωγής της χώρας μας, της μεταποιητικής βιομηχανίας και των εξαγωγών μας, μπορεί να επιβιώσει και να εξέλθει από την κρίση της πανδημίας του κορωνοιού με την ισχνή στήριξη και μόνον από τα διαθέσιμα εθνικά κονδύλια.
Σχεδόν ταυτόχρονα όμως με την εν λόγω απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ήρθε και μια ακόμη ανεξήγητη απόφαση, αυτή τη φορά από το ΥΠΟΙΚ, η οποία και θεωρεί την ενίσχυση για την αναδιάρθρωση αμπελώνα που λαμβάνουν οι αμπελοκαλλιεργητές σαν εισόδημα κι όχι επένδυση! Προφανώς και πρόκειται για μια λανθασμένη απόφαση, πιθανώς από άγνοια, δεν παύει όμως να είναι σε ισχύ, θέτοντας εμπόδια στον αναγκαίο εκσυγχρονισμό και την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των αμπελουργικών εκμεταλλεύσεων. Ζητούμε λοιπόν ο Υπουργός Οικονομικών να αναθεωρήσει την προσέγγισή του, ώστε να αποκατασταθεί η φύση και η σκοπιμότητα αυτών των ποσών που λαμβάνουν οι αμπελουργοί μας.
Οι δύο σχετικές πρωτοβουλίες έπρεπε να έχουν αναληφθεί ήδη, γιατί είναι κρίσιμες για την βιωσιμότητα των αμπελουργών της χώρας μας που στην συντριπτική πλειοψηφία τους είναι μικροί παραγωγοί ενώ η νέα καλλιεργητική περίοδος και άρα οι αυξημένες ανάγκες ρευστότητας είναι προ των πυλών.