Πιο συγκεκριμένα, στα αμπέλια όπου ξεκινά η αντιμετώπιση για την δεύτερη πτήση της ευδεμίδας μπορεί να γίνει συνδυασμένη εφαρμογή, ενώ στα υπόλοιπα αμπέλια συνίσταται η συνέχεια της προστασίας με μεσοδιαστήματα εφαρμογής ανάλογα με τα χρησιμοποιούμενα σκευάσματα. Για τα αμπέλια που βρίσκονται στα βλαστικά στάδια άνθησης-καρπόδεσης συνίσταται η χρήση θειαφιού σε μορφή σκόνης επίπασης (απύρι). Ωστόσο, προτείνεται η αποφυγή της εφαρμογής του όταν επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες, αφού αν ο υδράργυρος ξεπερνά τους 30 βαθμούς Κελσίου μπορεί να προκαλέσει φυτοτοξικότητα.
Οι αυξημένες θερμοκρασίες αυξάνουν την αναπαραγωγή της ευδεμίδας
Η δεύτερη πτήση του εντόμου της ευδεμίδας έχει ξεκινήσει σε πολλές αμπελουργικές περιοχές της Κρήτης, όπως η ενδιάμεση ζώνη του νομού Ηρακλείου, η μεσοπρώιμη ζώνη των ΠΕ Ηρακλείου-Λασιθίου και η πρώιμη ζώνη των νομών Χανίων-Ρεθύμνου. Οι αυξημένες θερμοκρασίες και οι ζεστές νύχτες ευνοούν την αναπαραγωγική δραστηριότητα της ευδεμίδας, αφού με την έναρξη της πτήσης καταγράφονται αυξημένες συλλήψεις και υψηλή δυναμική πληθυσμών.
Όπως αναφέρεται στο σχετικό δελτίο, η δραστηριότητα της ευδεμίδας διαρκεί συνήθως ένα μήνα, και κατά γενικό κανόνα, αρχικά η πτήση εμφανίζεται χαμηλή, κινείται ανοδικά στο πρώτο μισό της, ενώ στη συνέχεια σταδιακά χαμηλώνει πάλι. Τα σταφύλια δέχονται αυξημένη πίεση προσβολής, επειδή πληθυσμοί του εντόμου μετακινούνται προς αυτά από άλλα φυτά-ξενιστές της ανθόβιας γενιάς (1η πτήση).
Για τελικό ποιοτικό προϊόν όπου η ανοχή προσβολής των σταφυλιών είναι πολύ μικρή έως μηδενική συνιστάται να ξεκινήσει η αντιμετώπιση στις παρακάτω ημερομηνίες:
-ΠΕ Ηρακλείου – ΠΕ Λασιθίου:
- Eνδιάμεση ζώνη (μεταξύ πρώιμης-μεσοπρώιμης) κα κάτω Μεσσαρά: 27-28 Mαΐου.
- Μεσοπρώιμη ζώνη 30 Μαΐου-1 Ιουνίου.
-ΠΕ Χανίων-ΠΕ Ρεθύμνου:
- Πρώιμες περιοχές: 27-28 Μαΐου.
Οι ψεκασμοί πρέπει να στοχεύουν τα σταφύλια, τα οποία θα πρέπει να καλύπτονται καλά κατά την εφαρμογή. Οι εφαρμογές είναι πιο αποτελεσματικές το σούρουπο. Σε επόμενο δελτίο θα ακολουθήσει ενημέρωση για την όψιμη ζώνη των ΠΕ Ηρακλείου-Λασιθίου, όπως και για τις υπόλοιπες περιοχές των ΠΕ Ρεθύμνου-Χανίων (μεσοπρώιμη, όψιμη).
Μειώνεται ο κίνδυνος σοβαρών προσβολών από περονόσπορο
Μειωμένος παρουσιάζεται ο κίνδυνος σοβαρών προσβολών των σταφυλιών κατά τα ευαίσθητα στάδια άνθησης-καρπόδεσης λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας που δεν ευνοεί τον μύκητα σε συνδυασμό με την ταχεία εξέλιξη των βλαστικών σταδίων των αμπελιών.
Λόγω της ευαισθησίας των βλαστικών σταδίων της εποχής και της πρόβλεψης πιθανών βροχοπτώσεων, τα αμπέλια που βρίσκονται σε περιοχές που έχουν ήδη εντοπιστεί συμπτώματα να είναι καλυμμένα κατά τη διάρκεια των ευαίσθητων σταδίων άνθησης-καρπόδεσης. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στα αμπέλια όπου σημειώνονται βροχοπτώσεις ή και συχνές νυχτερινές δροσιές.
Αυξάνονται τα τζιτζικάκια
Οι πληθυσμοί των τζιτζικακίων στα αμπέλια έχουν αυξηθεί σημαντικά κατά θέσεις (ενήλικα πτερωτά και άπτερες νύμφες στην κάτω πλευρά του φύλλου).
Για τον λόγο αυτό συνίσταται:
- Να γίνονται συστηματικοί έλεγχοι. Ελέγχονται 100 τυχαία φύλλα στην κάτω πλευρά τους (1 – 2 φύλλα ανά πρέμνο), από το μέσο του βλαστού έως δυο φύλλα πριν την κορυφή του. Όριο επέμβασης μετά από έλεγχο : 50 – 100 άπτερα άτομα στα 100 φύλλα.
- Όπου απαιτηθεί αντιμετώπιση μπορεί να συνδυαστεί με αυτήν για την ευδεμίδα. Ο ψεκασμός για τα τζιτζικάκια στοχεύει στη βλάστηση.
- Σύσταση : μην κάνετε αντιμετώπιση χωρίς ελέγχους για το όριο επέμβασης. Τα τζιτζικάκια αναπτύσσουν εύκολα ανθεκτικότητα στα εντομοκτόνα για αυτό και η χρήση τους πρέπει να είναι η απολύτως αναγκαία.
Αναλυτικά το σχετικό δελτίο γεωργικών προειδοποιήσεων μπορείτε να δείτε εδώ.
