Tο αμπελοοινικό γίγνεσθαι των οινοπαραγωγών χωρών της Ε.Ε, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Εταιρειών Οίνου (Comité Vins – CEEV) παρουσίασε μελέτη σύμφωνα με την οποία καταγράφεται ο σημαντικός από κοινωνικοοικονομικής και περιβαλλοντικής άποψης αντίκτυπος του αμπελοοινικού τομέα. Η έκθεση, που εκπονήθηκε από την PwC για λογαριασμό της CEEV, παρουσιάστηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αποσκοπούσε στην ποσοτικοποίηση της συμβολής του αμπελοοινικού τομέα στην ΕΕ στις αγροτικές περιοχές, συμπεριλαμβανομένου κάθε σταδίου της αλυσίδας αξίας, του αντίκτυπου στην έρευνα και την ανάπτυξη, την κοινωνία και το περιβάλλον.
Ανακάλυψε ότι ο τομέας στην ΕΕ κατέχει ηγετική θέση στη διεθνή αγορά οίνου, αντιπροσωπεύοντας το 62% της παγκόσμιας παραγωγής και του εμπορίου οίνου, με εξαγωγές αξίας 17,9 δισ. ευρώ το 2022 και θετικό εμπορικό ισοζύγιο 15,9 δισ. ευρώ, ο οίνος έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη μείωση του εμπορικού ελλείμματος της ΕΕ κατά 3,7%.
Η μελέτη ανέφερε επίσης ότι οι αμπελώνες είναι κατά 37% πιο κερδοφόροι από άλλες μόνιμες καλλιέργειες και ότι ο συνολικός αμπελοοινικός τομέας αντιπροσωπεύει το 1,4% της συνολικής απασχόλησης στην ΕΕ. Οι θέσεις εργασίας έχουν «εξαιρετική παραγωγικότητα» και παράγουν μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία ανά εργαζόμενο σε σύγκριση με παρόμοιες δραστηριότητες σε κάθε στάδιο της αλυσίδας αξίας, +90% στη γεωργία, +16% στη μεταποίηση και +5% στην εμπορία.
Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το τεύχος 38 του Winetrails
Ο συνολικός δημοσιονομικός αντίκτυπος του αμπελοοινικού τομέα ανήλθε σε σχεδόν 52 δισ. ευρώ το 2022, ποσό που αντιστοιχεί στο 0,7% των κρατικών δαπανών της ΕΕ. Ήταν επίσης ένας αναδυόμενος πόλος έλξης τουριστών και, ως εκ τούτου, ένας βασικός οικονομικός καταλύτης για πολλές αγροτικές περιοχές, δημιουργώντας έσοδα ύψους σχεδόν 15 δισ. ευρώ.
Όσον αφορά το περιβάλλον, αποκάλυψε ότι περισσότερα από 3,2 εκατομμύρια εκτάρια αμπελώνων συμβάλλουν στη βιωσιμότητα του περιβάλλοντος της ΕΕ μέσω της βιοποικιλότητας, του περιορισμού της διάβρωσης του εδάφους, της βελτίωσης της διαχείρισης των υδάτων και της πυροπροστασίας.
Θεμελιώδης ρόλος
Ο Mauricio González-Gordon, πρόεδρος της CEEV, δήλωσε: «Ο ρόλος του αμπελοοινικού τομέα είναι σημαντικός για την Ευρώπη: Με σχεδόν 3 εκατομμύρια θέσεις εργασίας και συνεισφορά 130 δισεκατομμυρίων ευρώ στο ΑΕΠ της ΕΕ το 2022, που αντιστοιχεί στο 0,8% του συνόλου, ο αμπελοοινικός τομέας διαδραματίζει θεμελιώδη ρόλο στην κοινωνικοοικονομική βιωσιμότητα των αγροτικών περιοχών της ΕΕ. Επιπλέον, η πολύπλοκη αλυσίδα εφοδιασμού του παράγει σχεδόν την ίδια αγοραία αξία σε όλα τα στάδια της παραγωγής – από την καλλιέργεια των σταφυλιών έως την οινοποίηση και τη μετέπειτα εμπορία – γεγονός που αποτελεί παράδειγμα ισορροπημένου συστήματος αξιών, το οποίο πρέπει να διατηρηθεί πολιτικά.»
Ο Ignacio Sánchez Recarte, γενικός γραμματέας της CEEV, δήλωσε ότι «η συνολική ισορροπία του κρασιού για την κοινωνία της ΕΕ είναι «εντυπωσιακή και σαφώς θετική, αλλά πρόκειται για μια λεπτή ιστορία επιτυχίας και χρειάζεται περαιτέρω στήριξη.». Κατά τον ίδιο, ο αμπελοοινικός τομέας) πρέπει να υποστηριχθεί με την περαιτέρω προσαρμογή του πολύπλοκου νομικού πλαισίου που ισχύει για το κρασί, διατηρώντας παράλληλα τον αμπελοοινικό πολιτισμό από τις επιθέσεις που επιχειρούν να τον δαιμονοποιήσουν. Η βλάβη του κρασιού της ΕΕ βλάπτει τον πολιτισμό της ΕΕ, την κοινωνία της ΕΕ και την οικονομία της ΕΕ»..
Οίνος και κοινωνία
Πρόσφατα υπήρξαν αντιδράσεις όσον αφορά τα οφέλη του κρασιού για την κοινωνία, συμπεριλαμβανομένης της επισήμανσης του αλκοόλ που προτάθηκε στην Ιρλανδία και των ερωτημάτων σχετικά με την αξία του στη «μεσογειακή διατροφή».
Η CEEV προέβη πέρυσι σε καταγγελία ζητώντας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να κινήσει διαδικασία επί παραβάσει κατά των αμφιλεγόμενων σχεδίων της Ιρλανδίας για νέα νομοθεσία σχετικά με την επισήμανση του αλκοόλ
Η αντίδραση των οινοπαραγωγών στην Ευρώπη ήταν καυστική, με ορισμένους να υποστηρίζουν ότι η προσθήκη τέτοιων προειδοποιήσεων συγχέει τη μέτρια κατανάλωση αλκοόλ με τις ηπατικές παθήσεις και τον καρκίνο, γεγονός που αποτελεί «προσβολή» για τους οινοπαραγωγούς. Η ιταλική οινοβιομηχανία εξοργίστηκε ιδιαίτερα από τα σχέδια του Δουβλίνου.
Στην καταγγελία της, η CEEV κατηγόρησε την ιρλανδική κυβέρνηση ότι επέβαλε «δυσανάλογους» κανόνες που «ποτέ δεν δικαιολογήθηκαν επαρκώς». Ειδικότερα, η CEEV κατηγορεί τους κανόνες ότι αποτελούν «εμπόδιο στο εμπόριο κατά παράβαση των άρθρων 34 και 36 της Συνθήκης για τη λειτουργία της ΕΕ, θέτοντας έτσι σε κίνδυνο την ενιαία αγορά της ΕΕ».
Τον Ιούλιο του περασμένου έτους, η Ιρλανδία αποφάσισε να προωθήσει τους κανόνες, με τον Ignacio Sánchez Recarte, γενικός γραμματέας της CEEV να δηλώνει: «Η Ιρλανδία αποφάσισε να μην αλλάξει ούτε ένα κόμμα του σχεδίου που κοινοποιήθηκε στον ΠΟΕ, παρά το γεγονός ότι όχι λιγότερα από 13 κράτη μέλη – η Κροατία, η Τσεχική Δημοκρατία, η Δανία, η Γαλλία, η Ελλάδα, η Ουγγαρία, η Ιταλία, η Λετονία, η Πολωνία, η Πορτογαλία, η Ρουμανία, η Σλοβακία και η Ισπανία – εξέφρασαν επικριτικά σχόλια για το ιρλανδικό νομοσχέδιο κατά τη διάρκεια της διαδικασίας διαβούλευσης της ΕΕ στο πλαίσιο της διαδικασίας ΤΕΕ. Θα μπορούσε κανείς να αναρωτηθεί ποιο είναι το νόημα της διαδικασίας διαβούλευσης TRIS (Technical Regulations Information System)».