Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Επισκέψιμο από τις 2 Μαΐου το Μουσείο Οίνου του ΕΟΣ Σάμου

Όλη η διαδρομή της αμπελοκαλλιέργειας για την ιστορία, τις παραδόσεις και τις γνώσεις στο Μουσείο Οίνου του ΕΟΣ Σάμου.

Την ιστορική, μακραίωνη διαδρομή της αμπελοκαλλιέργειας στο νησί της Σάμου μα και όλα τα στοιχεία που συνθέτουν τη μοναδικότητα των κρασιών της, μπορεί κανείς να τα «γευτεί» με μια επίσκεψη στο Μουσείο Οίνου, που ανοίγει τις θύρες του για το κοινό στις 2 Μαϊου 2023.

Το εμβληματικό «Μουσείο Οίνου του ΕΟΣ Σάμου» στεγάζεται σε ένα υπέροχο πέτρινο κτίριο του 19ου αιώνα, το οποίο λειτουργούσε πριν την ίδρυση του Eνιαίου Οινοποιητικού Αγροτικού Συνεταιρισμού Σάμου (το 1934) ως οιναποθήκη στην αρχή και αργότερα ως βαρελοποιείο.

Η αναμορφωμένη διαρρύθμισή του είναι αποτέλεσμα σύγχρονης μουσειακής μελέτης, με στόχο να «ταξιδεύει» τον επισκέπτη στην παραδοσιακή αμπελοκαλλιέργεια του μοσχάτου. Επίσης, να αποκαλύπτει τις ακάματες προσπάθειες γενεών και γενεών Σαμίων καλλιεργητών, οι οποίοι και δημιούργησαν τον μοναδικό σαμιακό αμπελώνα που εκτείνεται ως τις πιο «ψηλές κορφές» της Σάμου, σε πατρογονικές πεζούλες ξερολιθιάς.

Image preview

Η μακραίωνη ιστορική, κοινωνική και πολιτιστική διαδρομή του σαμιώτικου κρασιού περιγράφονται μέσω κειμηλίων και εκθεμάτων σε μια ενδιαφέρουσα περιήγηση στις αίθουσες του Μουσείου Οίνου.

Μην παραλείψετε να δείτε: Τη φυσική αναπαράσταση της καλλιέργειας του «άσπρου μικρόρωγου μοσχάτου Σάμου» σε πεζούλες ξερολιθιάς, το «καλύβι» και το «πατητήρι», τις πρέσες και τα εργαλεία του προηγούμενου αιώνα, συλλεκτικές φωτογραφίες και πολύ παλιές φιάλες, χειρόγραφα αρχεία καταγραφής της παραγωγής, εργαλεία και σκεύη από την τέχνη της βαρελοποιίας, παμπάλαια μηχανήματα οινοποίησης αλλά και τεράστιες ξύλινες οινοδεξαμενές του προηγούμενου αιώνα, χωρητικότητας έως και 80 τόνων. Ακόμη, εκτίθενται τα σημαντικότερα από τα εκατοντάδες διεθνή βραβεία και μετάλλια με τα οποία έχουν τιμηθεί τα κρασιά του Συνεταιρισμού της Σάμου.

Το Μουσείο Οίνου του ΕΟΣ Σάμου διαθέτει ΕΙΔΙΚΟ ΣΗΜΑ ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΟΥ ΧΩΡΟΥ από τη Γενική Γραμματεία Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης, καθώς πληρεί όλες τις προϋποθέσεις λειτουργίας μουσειακού χώρου.

Φέτος, θα είναι επισκέψιμο στο κοινό από την Τρίτη 2 Mαϊου 2023, με ένα μικρό αντίτιμο 5 ευρώ για την ξενάγηση. Στον επιβλητικό χώρο με τις τεράστιες ξύλινες οινοδεξαμενές πραγματοποιούνται οινογευστικές δοκιμές των πολυβραβευμένων διεθνώς ξηρών, ημίξηρων και γλυκών κρασιών του Συνεταιρισμού της ακριτικής Σάμου.

Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των επισκεπτών, γίνονται προκρατήσεις. Επίσης, λειτουργεί πλήρως εξοπλισμένος συνεδριακός χώρος καθώς και εκθετήριο/πωλητήριο οίνων και παραδοσιακών σαμιακών προϊόντων.

Image preview

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ για επίσκεψη στο ΜΟΥΣΕΙΟ ΟΙΝΟΥ ΕΟΣ Σάμου:

Μουσείο Οίνου του ΕΟΣ Σάμου, στην περιοχή Μαλαγάρι Σάμου.

  • Τιμή εισόδου: 5 ευρώ/ανά άτομο για ενήλικες.
  • Παιδιά έως 12 ετών: Δωρεάν
  • Ώρες λειτουργίας:

Καθημερινά, από Τρίτη έως και Παρασκευή: 10.30 έως 17:00

Σάββατο και Κυριακή: 10:00 έως 17:00.

  • Προκαθορισμένες ώρες ξεναγήσεων στο Μουσείο Οίνου, με γευσιγνωστική δοκιμή οίνων:

11:00, 13:00 και 15:00

  • Τηλ. για προκρατήσεις ομαδικών ξεναγήσεων: 22730 87510 εσωτ. 548
  • και ηλεκτρονικά στο:  samoswine.gr

(Ακόμη, παρέχεται η δυνατότητα ΠΛΗΡΟΥΣ οινογευστικής δοκιμής για ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΑ ΓΚΡΟΥΠΣ άνω των 10 ατόμων, μόνον κατόπιν προκρατήσεων)

Πληροφορίες για επίσκεψη στην Κάβα Καρλοβάσου

Κάβα Καρλοβάσου του ΕΟΣ Σάμου, παραλιακή Καρλοβάσου
Ώρες λειτουργίας:

Καθημερινά, ΕΚΤΟΣ Τρίτης: Από 10.30 έως 17:00

Σάββατο και Κυριακή: 10:00 έως 17:00.

Τηλ. για προκρατήσεις ομαδικών επισκέψεων: 22730 32662 εσωτ. 4
Image preview

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Τον Αύγουστο, το περιοδικό Decanter δημοσίευσε τα αποτελέσματα μιας ειδικής γευστικής δοκιμής αφιερωμένης στα λευκά κρασιά των νησιών του Αιγαίου.

REPORTS

Το μέγεθος της αγοράς βιολογικών κρασιών στην Ευρώπη αποτιμήθηκε πέρυσι σε 9,20 δισ. δολάρια και αναμένεται να αυξηθεί με ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης (CAGR) 10,6%...

REPORTS

Χαμηλότερα του αναμενόμενου, δείχνει να εξελίσσεται τελικά ο φετινός τρύγος, ιδίως αν ληφθούν υπόψη οι στρεμματικές αποδόσεις που καταγράφονται στις περισσότερες αμπελουργικές ζώνες και...

REPORTS

Το ελληνικό καλοκαίρι, εκτός από ήλιο και θάλασσα, είχε και επιτυχίες - γεμάτες γεύση, άρωμα και διακρίσεις. Το Κτήμα Σεμέλη, επιστρέφει από τον διεθνή...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Η φετινή οινική χρονιά στην Καλιφόρνια δεν κρίνεται από τον καιρό, αυτός στάθηκε σύμμαχος. Κρίνεται από την οικονομία, τις συνήθειες κατανάλωσης και τις αποφάσεις...

REPORTS

Η νόσος του Pierce, που προκαλείται από το βακτήριο Xylella fastidiosa, αναδεικνύεται σε ολοένα σοβαρότερη απειλή για τους αμπελώνες του πλανήτη. Νέα διεθνής έρευνα,...

REPORTS

Τον Αύγουστο, το περιοδικό Decanter δημοσίευσε τα αποτελέσματα μιας ειδικής γευστικής δοκιμής αφιερωμένης στα λευκά κρασιά των νησιών του Αιγαίου.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Στο πλαίσιο του τριετούς προγράμματος Ενημέρωσης της ΕΘΕΑΣ για την “Υπεύθυνη Κατανάλωση Οίνου και το Καθεστώς Ένωσης των Προστατευόμενων Γεωγραφικών Ενδείξεων (ΠΓΕ)”, με διακριτικό...