Επιμέλεια: Ελένη Ράπτη
Το παθογόνο διαχειμάζει στους μολυσμένους οφθαλμούς του προηγούμενου έτους, όποτε η παρακολούθηση του αμπελώνα είναι σημαντική για την εύρεση της ασθένειας. Τοπικές επεμβάσεις στα προσβληθέντα σημεία του αμπελώνα θα καθορίσουν την εξέλιξη της ασθένειας, επισημαίνουν οι γεωπόνοι από την Θεσσαλονίκη.
H σχετική ενημέρωση από το Περιφερειακό Κέντρο Φυτοπροστασίας Θεσσαλονίκης:
ΩΙΔΙΟ ΑΜΠΕΛΙΟΥ (Uncinula necator Schwein Burrill)
- Η προστασία της νέας βλάστησης από τις αρχικές μολύνσεις, οι οποίες ξεκινούν από τους οφθαλμούς που είχαν μολυνθεί το προηγούμενο έτος, κρίνεται απαραίτητη.
- Για την διαπίστωση μολύσματος που διαχείμασε, είναι ιδιαίτερα σημαντική η επιθεώρηση κατά το κλάδεμα των κληματίδων. Κληματίδες με σκουρόχρωμες δικτυώσεις στην επιφάνεια είναι απόδειξη έντονης προσβολής κατά την προηγούμενη καλλιεργητική περίοδο.
- Επίσης, μπορεί να παρατηρηθούν από νωρίς με την έκπτυξη της νέας βλάστησης οι λεγόμενοι “βλαστοί σημαίες”. Είναι βλαστοί μικροί, που δεν αναπτύσσονται, με φύλλα «καρουλιασμένα» και καλυμμένα με μια γκρι σκόνη. Ύπαρξη τέτοιων βλαστών δείχνει ότι το παθογόνο υπήρχε στον οφθαλμό, όπου διαχείμασε, και μόλυνε το βλαστό κατά την έκπτυξη του οφθαλμού.
- Χαρακτηριστικό του μύκητα είναι ότι μπορεί να αναπτύσσεται ακόμη και σε συνθήκες χαμηλής ατμοσφαιρικής υγρασίας (Rh 25%), ενώ η βλάστηση των κονιδίων και η εξάπλωση της ασθένειας συμβαίνει σε ευρύ θερμοκρασιακό εύρος (15oC- 32oC).
- Οι καιρικές συνθήκες των τελευταίων ημερών αποτελούν ευνοϊκές συνθήκες μολύνσεων.
- Η διασπορά των κονιδίων δεν συμβαίνει σε μεγάλες αποστάσεις, έτσι μία απόσταση 100 μέτρων θεωρείται ασφαλής για την προστασία του αμπελώνα από γειτονικούς μολυσμένους.
- Να γίνει απαραίτητα επέμβαση στο στάδιο Ε (3 φύλλα, μήκος βλαστού τουλάχιστον 7 εκ.) σε περίπτωση που παρατηρηθούν τα παραπάνω συμπτώματα, αλλά και σε περιοχές όπου η ασθένεια ενδημεί, καθώς και στις ευαίσθητες στην ασθένεια ποικιλίες. Η επέμβαση αυτή θεωρείται καθοριστική για την παραπέρα εξέλιξη της ασθένειας.