Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Επίσκεψη 20 διακεκριμένων Masters of Wine στην Πελοπόννησο

Με τεράστια επιτυχία ολοκληρώθηκε από 8 έως 12 Οκτωβρίου η επίσκεψη 20 διακεκριμένων Masters of Wine από Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Καναδά, Γερμανία και Πολωνία, όλες σημαντικές εξαγωγικές αγορές για το ελληνικό κρασί, στην Πελοπόννησο.

Η πρόσκληση απευθύνθηκε πριν ενάμιση χρόνο στο Ινστιτούτο των Masters of Wine από το Σύνδεσμο Ελληνικού Οίνου στο πλαίσιο της υλοποίησης του σχεδίου Marketing των Wines of Greece. Η επίσκεψη ήταν η 3η κατά σειρά που σχεδιάζει ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, προσεγγίζοντας διαμορφωτές κοινής γνώμης, με στόχο την αύξηση της αντικειμενικής αξίας του ελληνικού κρασιού στις αγορές του εξωτερικού.

Ο Σύνδεσμος υπέδειξε στο Ινστιτούτο των MW την οινοστάφυλο Πελοπόννησο, τη μεγαλύτερη οινοπαραγωγική περιοχή της Ελλάδας, με αδιάλειπτη οινοπαραγωγή εδώ και τουλάχιστον 4 χιλιετίες για την υλοποίηση της σημαντικότατης αυτής επίσκεψης. Η Πελοπόννησος αποτελεί κιβωτό μεγάλου αριθμού γηγενών οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου, παρέχοντας τεράστιο οπλοστάσιο στο ελληνικό κρασί στην προσπάθεια προσέγγισης των αγορών του εξωτερικού.

Το πρόγραμμα σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από το Σύνδεσμο Ελληνικού Οίνου και το καταστατικό μέλος της, την Ένωση των Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα της Πελοποννήσου (ΕΝΟΑΠ), η οποία και το χρηματοδότησε στο σύνολό του. Περιλάμβανε επισκέψεις σε ξεχωριστούς αμπελώνες και οινοποιεία της Πελοποννήσου, γευστικές δοκιμές επιλεγμένων οίνων, συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης και σεμινάρια, οινικά δείπνα, διαλέξεις και ξεναγήσεις σε χώρους αρχαιολογικού και ιστορικού ενδιαφέροντος.

Συνολικά δοκιμάστηκαν οίνοι 34 οινοποιείων από ολόκληρη την Πελοπόννησο, σε 7 κεντρικές εκδηλώσεις με θέματα: οίνους ορεινής αμπελουργίας στην Αιγιαλεία, διαφορετικούς τύπους οίνων από το πολυδυναμικό Αγιωργίτικο καθώς και παλαιωμένους οίνους ΠΟΠ Νεμέα, διερεύνηση του ποιοτικού δυναμικού του πολυσχιδούς Μοσχοφίλερου, οίνους από Μοσχοφίλερο και Ασύρτικο εκτός περιοχών ΠΟΠ, οίνους από διεθνείς ποικιλίες, εγκλιματισμένους εδώ και δεκαετίες στα μοναδικά terroir της Πελοποννήσου και τέλος οίνους που παράγονται σε ιστορικούς αμπελώνες της Πελοποννήσου, με έμφαση στους διάσημους οίνους Μαλβαζία των βυζαντινών χρόνων.

Το πρόγραμμα περιλάμβανε επίσης γευστική δοκιμή έξτρα παρθένων ελαιολάδων από διάφορες περιοχές της Ελλάδας και έκλεισε με μια εκ βαθέων συζήτηση με τους Masters of Wine οι οποίοι αναφέρθηκαν στις προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης των οίνων της Πελοποννήσου.

Αναχωρώντας οι Masters of Wine δήλωσαν ότι το ταξίδι τους ήταν άψογα οργανωμένο και η φιλοξενία πραγματικά ξεχωριστή. Εκφράστηκαν ιδιαιτέρως θετικά για τα Πελοποννησιακά κρασιά και τις προοπτικές ανάπτυξής τους στις αγορές του εξωτερικού ενώ απαντώντας σε σχετική πρόσκληση του ΣΕΟ δήλωσαν με ενθουσιασμό, πρόθυμοι να επανέλθουν σύντομα στην Ελλάδα με στόχο την γνωριμία τους με μια άλλη από τις σπουδαίες οινοπαραγωγικές περιοχές της Ελλάδας την επόμενη φορά.

Το Ινστιτούτο των Masters of Wine με έδρα στο Ηνωμένο Βασίλειο συγκεντρώνει σήμερα 414 MW από 31 χώρες. Ο MW αποτελεί τον πλέον αναγνωρισμένο τίτλο της οινικής αγοράς και πολλοί MW αποτελούν προσωπικότητες διεθνούς κύρους.

Ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου ιδρύθηκε το 1995 ως συνέχεια του ιστορικού ΣΕΒΟΠ. Μέλη του Σ.Ε.Ο. είναι όλα τα ενεργά Ελληνικά Οινοποιεία, αμπελουργικές ή εμπορικές εταιρείες καθώς και οι περιφερειακές οινοπαραγωγικές ενώσεις της χώρας. Τα μέλη του  (οινοποιεία και περιφερειακές οργανώσεις οινοποιών) παράγουν περισσότερο από το 70% και εξάγουν περισσότερο του 90% του επώνυμου ελληνικού κρασιού.

Η Ένωση Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα της Πελοποννήσου (ΕΝΟΑΠ) ιδρύθηκε το 1998 και αποτελεί τη μεγαλύτερη Ένωση οινοπαραγωγών στην Ελλάδα συγκεντρώνοντας σήμερα 70 μέλη-οινοπαραγωγικές εταιρείες με τάσεις συνεχούς διεύρυνσης και δυναμικής παρουσίας και συνιστά μία από τις 6 Περιφερειακές Οργανώσεις του Σ.Ε.Ο

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Με νέα εικόνα το ανανεωμένο Τhessaloniki Wine & Spirits Trophy πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη 13 έως 15 Φεβρουαρίου, συγκεντρώνοντας 30 καταξιωμένους γευσιγνώστες από την Ελλάδα...

REPORTS

Με τον ευφάνταστο τίτλο «The Mantinians», τα οινοποιεία της Μαντινείας έρχονται να συστηθούν συλλογικά στο οινόφιλο και όχι μόνο κοινό. Πέντε δεκαετίες και πλέον...

REPORTS

Οι «ακραίες κλιματικές συνθήκες» πέρυσι επηρέασαν τους αμπελώνες παγκοσμίως, θέτοντας εντούτοις σε «ισορροπία» τον αμπελοοινικό τομέα που αντιμετωπίζει ζητήματα υπερπροσφοράς, όπως προκύπτει από την...

REPORTS

Η θεσµοθέτηση, έστω και µε καθυστέρηση, και στην Ελλάδα, προ τριετίας περίπου, του θεσµικού πλαισίου για την κλωνική επιλογή, δίνει τη δυνατότητα στους συντελεστές...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Το 1955, η Σταυρούλα Κουράκου είχε γράψει στο «Ο οίνος, µια αιώνια θεότητα για την Ελλάδα»: «Η αµπελουργία είναι στενά δεµένη µε την κίνηση...

REPORTS

Η πρόοδος που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια στον εγχώριο κλάδο του κρασιού είναι δεδοµένη και αδιαµφισβήτητη, ωστόσο αυτά τα οποία µένει ακόµα να...

REPORTS

Το Οινοποιείο ∆ιαµαντάκης είναι µια σύγχρονη µονάδα παραγωγής ποιοτικών οίνων στο χωριό Κάτω Ασίτες του Ηρακλείου Κρήτης.

REPORTS

Μια Μαλαγουζιά που έχει δηµιουργηθεί για να εξελίσσεται στο χρόνο, διατηρώντας τη φρεσκάδα και τον γαστρονοµικό χαρακτήρα της.