Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Εκκρεμεί το αίτημα για απόσταξη κρίσης, ανησυχία στον κλάδο

Την πολύ μεγάλη ανησυχία του αμπελοοινικού κλάδου, εκφράζουν με επιστολή της προς τον υπουργό ΑΑΤ η ΕΔΟΑΟ, η ΚΕΟΣΟΕ και ο ΣΕΟ για την ολιγωρία που παρατηρείται από το υπουργείο ΑΑΤ και το υπουργείο Οικονομικών, σχετικά με την λήψη επειγόντων μέτρων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της covid 19.

2011-©-Jack-Kennard

Στην επιστολή τους οι κορυφαίες οργανώσεις του αμπελοοινικού τομέα τονίζουν ότι ενώ ο Ιούνιος βαίνει στο τέλος του, δεν υπάρχει καμία ένδειξη για την εφαρμογή του μέτρου της απόσταξης κρίσης, που αποτελεί τον μοναδικό τρόπο εκτόνωσης του προβλήματος των πλεονασμάτων οίνου που δημιούργησε η πανδημία.

Όπως έγκαιρα σας είχε τονισθεί σε αντίστοιχη επιστολή την 17η Φεβρουαρίου 2021, η κατάσταση στον δοκιμαζόμενο κλάδο μας είναι δυσχερέστερη από την προηγούμενη χρονιά. Τα αποθέματα βρίσκονται σε επίπεδα ρεκόρ, η αγορά της εστίασης και ο τουρισμός δεν έχουν ουσιαστικά ξεκινήσει ακόμη και ο τρύγος πλησιάζει. Η αβεβαιότητα για τις ποσότητες και τις τιμές που θα μπορέσουν τελικά να απορροφηθούν στην απόσταξη, ‘αν γίνει’, δημιουργούν ήδη ανωμαλία στην αγορά του κρασιού, ενώ αν προσθέσουμε και την αργοπορία εφαρμογής, η πτώση των τιμών των σταφυλιών γίνεται όλο και πιο πιθανή με καταστροφικές για τους αμπελουργούς συνέπειες.

Για το λόγο αυτό απαιτείται η ενίσχυση της αμπελοκαλλιέργειας, είτε από το μέτρο 21 του ΠΑΑ ,είτε από άλλα μέτρα (πχ Χορήγηση ενισχύσεων ήσσονος σημασίας – de minimis) λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας, οι οποίες είχαν σαν αποτέλεσμα την κάθετη πτώση των τιμών σταφυλιών το 2020 και σαν επακόλουθο την συρρίκνωση του αμπελουργικού εισοδήματος. Η ενίσχυση των αμπελοκαλλιεργητών καθίσταται απολύτως αναγκαία δεδομένου και του ότι δεν διαφαίνεται άνοδος του επιπέδου των τιμών σταφυλιών και στον επερχόμενο τρυγητό ,γεγονός που θα εντείνει τις τάσεις εγκατάλειψης της καλλιέργειας.

Επίσης σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία που πρόσφατα συνέλλεξαν οι φορείς, οι προθέσεις των οινοποιείων για απόσταξη βρίσκονται στα περσινά επίπεδα. Έτσι, και μόνο για αυτό το μέτρο, τα 20.000.000€ που διατέθηκαν πέρυσι πρέπει να διασφαλισθούν και για την φετινή χρονιά. Εκτιμούμε ότι το αρχικό ποσό που προβλέφθηκε για τον πράσινο τρύγο πρέπει να αυξηθεί, ενώ όπως επαρκώς αιτιολογήσαμε η αποθεματοποίηση είναι απαραίτητο να εφαρμοστεί.

Γνωρίζοντας ότι τα αρχικά διαθέσιμα κονδύλια από τα προγράμματα στήριξης ήταν πολύ μικρά, προτείναμε με την επιστολή μας της 12ης Μαίου 2021, για λόγους ανωτέρας βίας που επαρκώς αιτιολογείται από την πανδημία, να μην υπάρξουν ποινές στις περιπτώσεις αδυναμιών υλοποίησης στο σύνολό τους των δράσεων των εγκεκριμένων προγραμμάτων προώθησης, ώστε οι δικαιούχοι να παραιτηθούν και τα ποσά αυτά να απελευθερωθούν άμεσα για να χρησιμοποιηθούν στα έκτακτα μέτρα.

Συμπληρωματικά στο θέμα των δυσκολιών υλοποίησης δράσεων στα προγράμματα προώθησης λόγω ανωτέρας βίας, αποστείλαμε όπως προφορικά μας ζητήσατε τις απόψεις μας στις 28 Μαίου 2021. Η απάντηση στο θέμα αυτό είναι εξαιρετικά επείγον να δοθεί, διότι τα προγράμματα αυτά είναι πολύ σημαντικά για την ανάκαμψη στις αγορές που ανοίγουν και ο υπολειπόμενος χρόνος μέχρι την λήξη του χρόνου εφαρμογής ελάχιστος.

Ο εναπομένων χρόνος είναι ελάχιστος για την έγκαιρη και αποτελεσματική εφαρμογή των έκτακτων μέτρων που η ΕΕ προέβλεψε, τα οποία οι οινοποιητικές επιχειρήσεις και οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις του κλάδου μας που επλήγησαν σοβαρά από την πανδημία έχουν μεγάλη ανάγκη.

Γνωρίζοντας τη δέσμευσή σας για στήριξη του αμπελοοινικού κλάδου, ζητούμε την παρέμβασή σας για τη διασφάλιση των απαιτούμενων κονδυλίων και την επιτάχυνση των διαδικασιών.

 

Πηγή ΚΕΟΣΟΕ

Σχετικά Άρθρα

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Η οινική Κρήτη ταξιδεύει και φέτος στην Αθήνα την Δευτέρα 4 Νοεμβρίου με 11 γηγενείς ποικιλίες, 7 ζώνες ΠΟΠ, 6 ζώνες ΠΓΕ και 27...

REPORTS

Στην καρδιά της Σάμου, τα ορεινά πατρογονικά αμπελοτόπια με το μικρόρωγο μοσχάτο σταφύλι προσλαμβάνουν γεύση και αρώματα από τον άνεμο, τη βροχή, τη φύση,...

REPORTS

Στους αμπελώνες του Κώστα Βρυνιώτη που βρίσκονται στους πρόποδες ορεινών όγκων της Βόρειας Εύβοιας κοντά στην ‘πολυστάφυλο΄ Ιστιαία ο τρύγος φέτος ξεκίνησε τρεις εβδομάδες...

REPORTS

Η σαμπάνια Armand de Brignac αποκάλυψε την πρώτη της κυκλοφορία, ένα magnum Blanc de Noirs από το 2015, το οποίο θα βρίσκεται στην κορυφή...

Διαβάστε επίσης

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Στην αρχέγονη ύπαιθρο της Αττικής, εδώ και τέσσερις γενιές η οικογένεια Παναγιώτου ασχολείται με το αμπέλι και το κρασί, δημιουργώντας με πολλή ενέργεια και...

REPORTS

Η Σαντορίνη αποτελεί έναν παγκόσμιο τουριστικό προορισμό και, αναμφίβολα, σημαντικότατη συμβολή στη διεθνή της αναγνώριση διαδραματίζει ο γαστρονομικός και οινικός της πλούτος.

REPORTS

Αναρωτιέται ο μέσος καταναλωτής τι μπορεί να κάνει ένα κρασί, που πρώτη ύλη του είναι το σταφύλι, να μην είναι «vegan». Κι όμως... Δεν...

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Ένα οινοποιείο απόλυτα λειτουργικό και επισκέψιμο, που έχει επιλέξει το δρόμο της μεθοδικής και σκληρής δουλειάς είναι το είναι το Κτήμα Νικολάου στη Νεμέα,...