Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Εισιτήριο για τις διεθνείς αγορές οι γηγενείς ποικιλίες μέσα από το Peloponnese Wine Festival

O ελληνικός αμπελώνας και οι ποικιλίες του αναδύονται όλο και περισσότερο στην επιφάνεια του διεθνούς οινικού χάρτη.

Παραδοχή στην οποία συναινούν σχεδόν όλοι όσοι συμμετείχαν στο φετινό Peloponnese Wine Festival τη Δευτέρα 22 Ιανουαρίου στο ξενοδοχείο Intercontinental, με τη συμμετοχή 52 οινοποιείων, μελών της Ένωσης Οινοπαραγωγών Αμπελώνα Πελοποννήσου. Το στοιχείο που αναδείχθηκε κατά τη γιορτή του πελοποννησιακού αμπελώνα ήταν ή κυριαρχία των γηγενών ποικιλιών που πλέον αποτελούν οδηγό διαφοροποίησης για το ελληνικό κρασί στον τομέα των εξαγωγών, κάτι το οποίο υπερτονίζει και η Δήμητρα Παρπαρούση, επικεφαλής του φερώνυμου οινοποιείου της Πάτρας. «Αυτό που παρατηρώ είναι ότι αρκετοί οινοποιοί της Αχαΐας, περιοχή στην οποία δραστηριοποιούμαστε και εμείς, ασχολούνται με τις εγχώριες ποικιλίες. Είναι αυτές που μπορούν να μας ‘βγάλουν’ μπροστά», επισημαίνει. «Όλοι περάσαμε από την περίοδο παραγωγής του Cabernet Sauvignon και του Chardonnay. Ωστόσο αυτό ήταν ένα πρώτο βήμα για να συστηθούμε στις αγορές του εξωτερικού. Πλέον όμως πρέπει να δείξουμε χαρακτηριστικά διαφοροποίησης και ταυτότητας, κάτι που μόνο οι γηγενείς ποικιλίες μπορούν να μας προσφέρουν. Ο ελληνικός αμπελώνας έχει ήδη να παρουσιάσει περισσότερες από 200 ποικιλίες που έχουν ταυτοποιηθεί, ενώ πολλές ακόμα βρίσκονται σε διαδικασία αναγνώρισης και ταυτοποίησης».

Η Οινοποιία Παρπαρούση ετοιμάζεται να βγάλει στην αγορά τη σοδειά του 2023, την οποία θα παρουσιάσει στο οινόφιλο κοινό, καθότι ο τρύγος στα αμπέλια της Αχαΐας πραγματοποιείται μεταγενέστερα σε σύγκριση με άλλες περιοχές, περί τα τέλη έως και μέσα Νοεμβρίου σε ό,τι αφορά την κύρια ποικιλία της οινοποιίας, τον Σιδερίτη. Έτσι, η κυκλοφορία του Σιδερίτη της περσινής εσοδείας αναμένεται στα μέσα του Φεβρουαρίου. Παρά τις απώλειες ποσοτήτων που άγγιξαν το 15% της συνολικής παραγωγής, η οινοποιός επισημαίνει ότι σε σύγκριση με άλλες περιοχές της Ελλάδας, η επίδραση των κλιματικών συνθηκών ήταν περιορισμένη.

Ένα ακόμα λευκό ξηρό κρασί εντός του 2024

Φέτος θα παρουσιάσει ένα ακόμα λευκό ξηρό κρασί, διερευνώντας και άλλες λευκές ποικιλίες που απασχολούν τόσο τη Δήμητρα Παρπαρούση, όσο και την αδερφή της, Εριφύλη, με την οποία από κοινού προβληματίζονται, σχεδιάζουν και υλοποιούν κάθε νέο βήμα. Αναλύοντας την φιλοσοφία που η ίδια και η αδερφή της πρεσβεύουν, η ίδια στέκεται στον πρωτεύοντα ρόλο που διαδραματίζουν οι ελληνικές ποικιλίες σταφυλιών σε κάθε δημιουργικό βήμα. «Ο Σιδερίτης από την έναρξη λειτουργίας του οινοποιείου πριν από 50 χρόνια καθόρισε την πορεία του. Παράγουμε λευκό, ροζέ καθώς και απόσταγμα οίνου από τη συγκεκριμένη ποικιλία. Πρόκειται για μία ποικιλία που όταν την ξεκίνησε ο πατέρα μας, κανείς δεν πίστευε σε αυτή. Τα τελευταία χρόνια χαίρομαι να βλέπω όλο και περισσότερους συναδέλφους να ασχολούνται με τον Σιδερίτη στην περιοχή της Αχαΐας».

Πρεμιέρα με Αυγουστιάτη για το Κτήμα Ολύμπια Γη

Σε πειραματισμούς με ποικιλίες που ευδοκιμούν στην περιοχή του πραγματοποιεί και το Κτήμα Ολύμπια Γη, παρουσιάζοντας για πρώτη φορά φέτος στην έκθεση γευσιγνωσίας για τον πελοποννησιακό αμπελώνα, την εμφιάλωση ενός Αυγουστιάτη, εσοδείας του 2022. Όπως αναφέρει ο Στάθης Λιαρομμάτης, «ο Αυγουστιάτης μας έχει προσφέρει ένα κρασί με υψηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ, που υπερβαίνει τους 15 βαθμούς. Επιπλέον, το κρασί αποδίδει έντονη οξύτητα. Πρόκειται για μία ποικιλία που ταιριάζει απόλυτα στο terroir της περιοχής. Για την παραγωγή του πραγματοποιείται προζυμωτική εκχύλιση για πέντε ημέρες σε οινοποιητή και στη συνέχεια το κρασί παραμένει με τα στέμφυλα για περίπου 45 ημέρες.

Το Κτήμα παράγει συνολικά οκτώ ετικέτες, οι οποίες προέρχονται από τα συνολικά 70 στρέμματα βιολογικών αμπελώνων που διαθέτει. Οι ποικιλίες που εκφράζουν τον χαρακτήρα του οινοποιείου είναι το Ασύρτικο, με το οποίο ήδη έχει δώσει δείγματα γραφής τα προηγούμενα χρόνια, ενώ σύμφωνα με τον Στάθη Λιαρομμάτη και ο Αυγουστιάτης είναι πλέον μία ποικιλία που θα δώσει ταυτότητα στα κρασιά του κτήματος. «Αυτή τη στιγμή προσπαθούμε να αναβιώσουμε και ορισμένες παλιές ποικιλίες της περιοχής, καθότι πιστεύουμε και επενδύουμε στον εγχώριο αμπελώνα», αναφέρει ο ίδιος.

Το πέρασμα από το Merlot στον Αυγουστιάτη και το Μοσχοφίλερο

Ο Μενέλαος Σταυρόπουλος, δεύτερης γενιάς οινοποιός του Κτήματος Σταυρόπουλου, αναφέρει ότι τα πρώτα κλίματα του οινοποιείου φυτεύτηκαν το 1995 με πρώτη ποικιλία το Merlot στην περιοχή της νοτιοδυτικής Ηλείας κοντά στη Γαστούνη. Η φιλοσοφία μας τα πρώτα χρόνια ήταν επικεντρωμένη στην παραγωγή κρασιών με τη μορφή του «vin de garage» με τις πρώτες οινοποιήσεις να πραγματοποιούνται στο κελάρι του σπιτιού μας. Το 2001 δημιουργήσαμε ένα ολοκληρωμένο οινοποιείο. Στην πορεία εισήλθαν στη γκάμα μας πολλές ελληνικές ποικιλίες με κύριες εξ αυτών να είναι ο Αυγουστιάτης και το Μοσχοφίλερο από τη ζώνη της Μαντινείας σε λευκό και ροζέ. Με αυτόν τον τρόπο σταδιακά το Κτήμα Σπυρόπουλου έστρεψε το ενδιαφέρον του στις εγχώριες ποικιλίες. Διαθέτει 40 στρέμματα καλλιέργειας και η παραγωγή ανέρχεται σε περίπου 25.000 φιάλες ετησίως.

Προσεχώς το Κτήμα θα πραγματοποιήσει οινοποιήσεις με γηγενείς ζύμες, ενώ επιδιώκει να φέρει στο προσκήνιο ορισμένες εγχώριες ποικιλίες σταφυλιού. Οι πρώτοι πειραματισμοί με γηγενείς ζύμες θα πραγματοποιηθούν στο Ασύρτικο, δημιουργώντας μία νέα ετικέτα.

Οινοποιία Παπαγιαννακόπουλου: Αφρώδης Κυδωνίτσα με την παραδοσιακή μέθοδο

Το πρώτη προσπάθεια σε λευκό αφρώδες κρασί από Κυδωνίτσα έφερε στα τραπέζια του Peloponnese Wine Festival ο Παναγιώτης Παπαγιαννακόπουλος, γεωπόνος-οινολόγος και επικεφαλής του της Οινοποιίας Παπαγιαννακόπουλου. «Το συγκεκριμένο κρασί παραμένει για 16 μήνες στις οινολάσπες και παράγεται με την παραδοσιακή μέθοδο της σαμπάνιας (methode traditionnelle)».

Η στόχευση του οινοποιείου εντοπίζεται σε λευκές ποικιλίες όπως η Μαλαγουζιά, το Μοσχοφίλερο και η Κυδωνίτσα. Οι ρίζες του οινοποιείου βρίσκονται στη Νεμέα, επομένως από τη γκάμα του δεν λείπει και μία ετικέτα Αγιωργίτικου.

«Προσπαθούμε να παράγουμε κρασιά ήπιας παρέμβασης με σταφύλια από τους βιολογικούς μας αμπελώνες, και να αναδεικνύουμε όσο περισσότερο μπορούμε την ποιότητα του σταφυλιού που παράγουμε», αναφέρει ο οινολόγος. «Επιδίωξή μας είναι να αφήσουμε το αμπέλι να αναδείξει από μόνο του τα χαρακτηριστικά της κάθε ποικιλίας που παράγει», συμπληρώνει.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Με νέα εικόνα το ανανεωμένο Τhessaloniki Wine & Spirits Trophy πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη 13 έως 15 Φεβρουαρίου, συγκεντρώνοντας 30 καταξιωμένους γευσιγνώστες από την Ελλάδα...

REPORTS

Με τον ευφάνταστο τίτλο «The Mantinians», τα οινοποιεία της Μαντινείας έρχονται να συστηθούν συλλογικά στο οινόφιλο και όχι μόνο κοινό. Πέντε δεκαετίες και πλέον...

REPORTS

Οι «ακραίες κλιματικές συνθήκες» πέρυσι επηρέασαν τους αμπελώνες παγκοσμίως, θέτοντας εντούτοις σε «ισορροπία» τον αμπελοοινικό τομέα που αντιμετωπίζει ζητήματα υπερπροσφοράς, όπως προκύπτει από την...

REPORTS

Η θεσµοθέτηση, έστω και µε καθυστέρηση, και στην Ελλάδα, προ τριετίας περίπου, του θεσµικού πλαισίου για την κλωνική επιλογή, δίνει τη δυνατότητα στους συντελεστές...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Το 1955, η Σταυρούλα Κουράκου είχε γράψει στο «Ο οίνος, µια αιώνια θεότητα για την Ελλάδα»: «Η αµπελουργία είναι στενά δεµένη µε την κίνηση...

REPORTS

Η πρόοδος που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια στον εγχώριο κλάδο του κρασιού είναι δεδοµένη και αδιαµφισβήτητη, ωστόσο αυτά τα οποία µένει ακόµα να...

REPORTS

Το Οινοποιείο ∆ιαµαντάκης είναι µια σύγχρονη µονάδα παραγωγής ποιοτικών οίνων στο χωριό Κάτω Ασίτες του Ηρακλείου Κρήτης.

REPORTS

Μια Μαλαγουζιά που έχει δηµιουργηθεί για να εξελίσσεται στο χρόνο, διατηρώντας τη φρεσκάδα και τον γαστρονοµικό χαρακτήρα της.