Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Δύο νέες ετικέτες στην κληρονομιά του Μέγα Σπήλαιο

Το Κτήμα Μέγα Σπήλαιο αποτελεί αναμφίβολα έναν από τους πιο εμβληματικούς αμπελώνες της Ελλάδας, με μακρά ιστορία που συνδέεται με τη Μονή του Μεγάλου Σπηλαίου στα Καλάβρυτα.

Αφορμή για μια επίσκεψη σε αυτό το μέρος που και η φύση και η ιστορία έχουν προικίσει, οι δύο νέες premium σειρές του Κτήματος, Iconic και Heritage, οι οποίες θα διατίθενται αποκλειστικά στο Κτήμα (ένα ερυθρό Μαυροδάφνη και ένα λευκό Ασύρτικο) και είναι περιορισμένης παραγωγής, με την αλκοολική ζύμωση και την ωρίμανση να εξελίσσονται στις φυσικές συνθήκες του περιβάλλοντος. Το λανσάρισμα τους έγινε, προ ημερών, σε ειδική εκδήλωση στο εστιατόριο Aleria υπό την συνοδεία φαγητού, από τον διάσημο σεφ Γκίκα Ξενάκη, με σκοπό την αναδείξει του χαρακτήρα και της πολυπλοκότητας των κρασιών. 

Πίσω από την νέα σειρά premium φιαλών κτήματος Μέγα Σπήλαιο κρύβεται ο οινολόγος Στέλιος Τσίρης, ο οποίος εντάχθηκε στο κτήμα το 2001. Με πολυετή εμπειρία και πάθος για την οινοποίηση, ο Τσίρης, μαζί με την ομάδα του, έχει συμβάλει καθοριστικά στην αναγέννηση του αμπελώνα και στην παραγωγή ποιοτικών οίνων που αναδεικνύουν το μοναδικό terroir της περιοχής.

Pairing με τις απολαυστικές δημιουργίες του σεφ Γκίκα Ξενάκη 

Η σειρά Iconic Wines του Κτήματος Μέγα Σπήλαιο αναδείχθηκε μέσα από ένα εμπνευσμένο οινογαστρονομικό pairing που τονίζει τον πολυδιάστατο χαρακτήρα των ετικετών της. Το ημίγλυκο Ασύρτικο-Ροδίτης 2022 συνόδευσε με αρμονία τρία κομψά amuse-bouche: ταρτάκι με ελληνικό φρέσκο καβούρι και ξινόμηλο, κρεμμυδόπιτα Μυκόνου με άνηθο και νεροκρέμμυδα, και κράκερ ρεβιθιού με κρέμα κατσικίσιου τυριού, αχλάδι και τρούφα, αναδεικνύοντας την αρωματική φινέτσα και τη γλυκόξινη ισορροπία του κρασιού. Οι ετικέτες Βερτζαμί 2020 και 2021 στάθηκαν επάξια δίπλα στο μελωμένο μάγουλο μαύρου χοίρου, με αρωματική αραβική πατάτα και σάλτσα σιτροδάφνης, αποκαλύπτοντας τη δύναμη, την ένταση και τις δυνατότητες παλαίωσης της σπάνιας αυτής ποικιλίας.

Παράλληλα, η σειρά Heritage αποτύπωσε την παράδοση και την αυθεντικότητα μέσα από δύο ιδιαίτερες γευστικές συναντήσεις. Το Ασύρτικο 2023 συνοδεύτηκε από ένα φίνο πιάτο με μαγιάτικο μαρινάτο σε καπνιστό ντομάτα, κουνουπίδι και φρέσκες ρόκες, προσφέροντας έναν εξαιρετικό συνδυασμό φρεσκάδας και μεταλλικότητας με τη λιπαρότητα του ψαριού. Αντίστοιχα, η Μαυροδάφνη 2023 πλαισίωσε ιδανικά ένα γεμάτο γεύσεις ραβιόλι με σιγομαγειρεμένο βιολογικό κόκορα, φρέσκο αρακά, αρσενικό Νάξου και τραγανό φασκόμηλο, αναδεικνύοντας τη δομή και την πικάντικη πολυπλοκότητα της ποικιλίας σε ξηρή εκδοχή.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η κυκλοφορία νέων ποικιλιών μπορεί να είναι επιτυχημένη ή άστοχη, ενώ τα διακυβεύματα ύπαρξης για την βιομηχανία οίνου λόγω της κλιματικής αλλαγής πολλά λέει...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Την Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2025, τα επισκέψιμα οινοποιεία των «Δρόμων του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος», συμμετέχουν και φέτος στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Οινοτουρισμού...

REPORTS

Σύμφωνα με τα στοιχεία που απέστειλε το τμήμα Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων Ποτών στην Commission που αφορά προβλέψεις της ελληνικής οινοπαραγωγής με περίοδο αναφοράς...

REPORTS

Με ιδιαίτερη χαρά, η ΓΕΝΚΑ ΕΜΠΟΡΙΚΗ και τα καταστήματα CELLIER σας προσκαλούν στο GENKA WINE FAIR 2025, που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 3 Νοεμβρίου...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Στην πιο ανεπτυγμένη μορφή θεματικού τουρισμού, πίσω μόνο μετά το κλασσικό μαζικό μοντέλο «ήλιος και θάλασσα» που φέρνει στην Ελλάδα, κάθε χρόνο, δεκάδες εκατομμύρια...

REPORTS

Η ευρωπαϊκή οινοπαραγωγή βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι, καθώς η μειωμένη ζήτηση και η υπερπαραγωγή κρασιού πιέζουν τον κλάδο σε πρωτοφανή επίπεδα. Στο Στρασβούργο, στο...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Τα οινοποιεία των Δρόμων του Κρασιού της Ελλάδας συμμετέχουν στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Οινοτουρισμού την Κυριακή 9 Νοεμβρίου, δίνοντας στους επισκέπτες τους την...

REPORTS

Α πό τη φύτευση και τη διαµόρφωση των γραµµών έως τη συγκοµιδή και τη διαχείριση των υπολειµµάτων, κάθε αµπελουργικό έχει πλέον το κατάλληλο µηχάνηµα....