Οι Brigitte και Denis Pasquer είχαν φυτέψει 1500 αμπέλια στη γη τους στο Montagne-au-Perche, στο διαμέρισμα Orne, ακριβώς ανατολικά του Alençon και 130 χιλιόμετρα (80 μίλια) δυτικά των προαστίων του Παρισιού.
Το ζευγάρι, στο οποίο είχε δοθεί το πράσινο φως για να φυτέψει τα σταφύλια στη φάρμα του Le Gros Chêne (“Η μεγάλη βελανιδιά”) από Γάλλους τελωνειακούς το περασμένο καλοκαίρι, σχεδιάζει να φυτέψει άλλα 1500 αμπέλια μέχρι το καλοκαίρι του 2023. Τα σταφύλια είναι υβρίδια, με περίπου το ήμισυ του αμπελώνα αποτελείται από την ποικιλία Floréal και το υπόλοιπο μοιράζεται μεταξύ Muscaris και Sauvignac.
Το έργο ξεκίνησε όταν οι δύο καλλιεργητές συνειδητοποίησαν τον τύπο του εδάφους που είχε η περιοχή. «Είμαι αγρότης, ξέρω τα εδάφη μου», είπε ο Denis Pasquer. «Έχουμε ένα αργιλοασβεστολιθικό έδαφος που είναι πολύ πετρώδες. Κάναμε μια μικρή έρευνα και αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε τις φυτεύσεις .»
Κατά τους ίδιους, οι πρώτες εμφιαλώσεις λευκού, ξηρού κρασιού θα υλοποιηθούν από τον τρύγο του 2025, ακόμη κι αν δεν έχει δοθεί όνομα τόσο στην παραγωγή τους όσο και στην επερχόμενη ετικέτα.
Στο μεταξύ, θα χρειαστεί να φτιάξουν ένα οινοποιείο κοντά στο αγρόκτημα και να αποκτήσουν μεταχειρισμένο εξοπλισμό για να πάρουν ένα αξιοπρεπές αποτέλεσμα με μια προσιτή επένδυση.
Ωστόσο, οι αγρότες τονίζουν πως το έργο ξεκίνησε γιατί τους αρέσει η αμπελοκαλλιέργεια και κατά συνέπεια η παραγωγή οίνου, και το κίνητρο αποτέλεσε αυτό τους το ενδιαφέρον και όχι η ανάγκη των χρημάτων.
Η Brigitte Pasquer, ελπίζει πολύ στα νέα αμπέλια και στην απόδοση εξαιρετικά καλής ποιότητας, καθώς θεωρεί πως σε συνδυασμό με την κλιματική αλλαγή , τα γηγενή αμπέλια, θα ευδοκιμήσουν ιδιαίτερα, ακόμη και βόρεια.
«Με την υπερθέρμανση του πλανήτη και τις αυξανόμενες θερμοκρασίες, με καλά εδάφη είναι δυνατό να φτιάξουμε κρασί βόρεια του Λίγηρα», είπε, επαναλαμβάνοντας αυτό που λένε οι οινοπαραγωγοί στο Ηνωμένο Βασίλειο εδώ και δεκαετίες.
