Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Διόρθωση στην αγορά εκλεκτών οίνων, εκτός Liv-ex Power 100

Η Salon, η πιο ακριβή μάρκα σαμπάνιας στον κόσμο, έχει αποσυρθεί από το Liv-ex Power 100 λόγω μιας “διόρθωσης” τόσο στην αγορά της σαμπάνιας όσο και στον ευρύτερο χώρο της αγοράς πολυτελούς κρασιού.

photo by Leif Carlsson

Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη έκθεση, η οποία θα δημοσιευθεί πλήρως στον τεύχος Δεκεμβρίου του Drinks Business, η κατηγορία της σαμπάνιας έχει αυξήσει το μερίδιο της στην αγορά, αλλά έχει χάσει επίσης ένα από τα πιο γνωστά ονόματά της. Η σαμπάνια Salon αποσύρθηκε από το Power 100 καθώς η αγορά μεταβαίνει από τα υψηλά κέρδη του 2022 σε μια ευρύτερη αγορά όγκου. Σύμφωνα με το Liv-ex, η σχετικά περιορισμένη ποσότητα εμπορίου που παρατηρήθηκε για τη Salon ήταν κυρίως υπεύθυνη για την κίνηση, μετά από αρνητική απόδοση στις τιμές, με μείωση 5,7%. Οι τιμές άρχισαν να πέφτουν μετά την ανάκαμψη του 2022 και έφτασαν στο υψηλότερο σημείο τους το καλοκαίρι, πριν αρχίσουν να μειώνονται.

“Για τα κρασιά που φτάνουν σε τόσο μεθυστικά ύψη, για παράδειγμα η Champagne’s Salon, η πτώση είναι συχνά επώδυνη,” σημείωσε η έκθεση.

Παρόλο που ο δείκτης Champagne 50 έχει μειωθεί κατά 19,4% τον τρέχοντα χρόνο, η αγορά της σαμπάνιας παραμένει “πολύ ενεργή”. Αυτό συμβαίνει έναν χρόνο μετά τον εγκωμιασμό της σαμπάνιας στο Power 100 του 2022 ως “μια αναδυόμενη δύναμη στο δευτερογενή τομέα που πραγματικά άρχισε να αποκτά φήμη”.

Μιλώντας στο The Drinks Business νωρίτερα αυτό το μήνα, μερικές εβδομάδες πριν δημοσιευτεί η έκθεση, ο τεχνικός διευθυντής για την Αμερική του Liv-ex, Robbie Stevens, ανέφερε ότι ενώ η σαμπάνια εξακολουθούσε να συναλλάσσεται κατά τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, το έκανε σε χαμηλότερο επίπεδο από ό,τι είχε δει προηγουμένως, υποδεικνύοντας μια σταθεροποίηση των τιμών. Αναφέρθηκε στο Dom Perignon 2013, το οποίο είχε μειωθεί κατά περίπου 10-15% από το αρχικό επίπεδο του στην αρχή του έτους, λέγοντας ότι τώρα υπήρχε “πολύ περισσότερη σταθερότητα σε αυτήν την τιμολόγηση”.

Η σαμπάνια το τρίτο πιο εμπορεύσιμο προϊόν, μετά το μπορντό και τη βουργουνδία, καλύπτοντας περίπου το 14,4% του μεριδίου του εμπορίου της περιοχής το 2022-23, έναντι 12,2% το προηγούμενο έτος.

Συνολικά, η  φετινή Power List αντικατοπτρίζει “έναν προσανατολισμό προς την ποιότητα”, με τους αγοραστές “να αναζητούν ασφαλείς επιλογές σε δύσκολες συνθήκες εμπορίας” σε έναν χώρο που βρίσκεται “μέχρι το λαιμό σε μια διόρθωση των τιμών”. Ταυτόχρονα, ορισμένα από τα μεγάλα brands στη λίστα υπέστησαν πτώση, προτιμώντας κρασιά που έχουν μεγάλο αριθμό ετικετών που διαπραγμάτευσης και υψηλότερη ρευστότητα, ειδικά σε κρασιά που έχουν φτάσει στην ηλικία κατανάλωσης.

Σχολιάζοντας την έκθεση, ο Justin Gibbs, αναπληρωτής πρόεδρος και EExchange Director του Liv-ex, είπε ότι η αδύναμη αγορά καθιστά τα νέα rankings “ιδιαίτερα ενδιαφέροντα”, με τους αγοραστές να αναζητούν σταθερά και ρευστά brands που προσφέρουν σχετική αξία.

“Τα brands που οδήγησαν την αγορά στην κορύφωσή της τον Οκτώβριο του 2022 τώρα αντιμετωπίζουν τη διόρθωση τιμών με τον πιο δύσκολο τρόπο,” σημείωσε. “Οι αγοραστές έχουν επικεντρωθεί περισσότερο για την αποφυγή του κινδύνου.”

Η λίστα Power 100 θα δημοσιευθεί πλήρως στο τεύχος Δεκεμβρίου του The Drinks Business.

Σχετικά Άρθρα

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Η διαχείριση της αμπελουργικής γης με όρους βιωσιμότητας μέσα σε ένα αστικό περιβάλλον και τα νομικά εργαλεία για την συνύπαρξη με την οικιστική ανάπτυξη...

REPORTS

Μια Μαλαγουζιά που έχει δηµιουργηθεί για να εξελίσσεται στο χρόνο, διατηρώντας τη φρεσκάδα και τον γαστρονοµικό χαρακτήρα της.

REPORTS

Μια δημοπρασία υψηλού προφίλ με εκατοντάδες κρασιά παγκόσμιας κλάσης από το κελάρι του εστιατορίου Le Gavroche προσέφερε κέρδη ύψους 1,9 εκατομμυρίων λιρών.

REPORTS

Στη Σαντορίνη δεν χορταίνει το μάτι από τα απίστευτα ειδυλλιακά τοπία αλλά και ο ουρανίσκος από τους οινικούς θησαυρούς, που αποκαλύπτει διαρκώς το νησί....

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Η πρόοδος που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια στον εγχώριο κλάδο του κρασιού είναι δεδοµένη και αδιαµφισβήτητη, ωστόσο αυτά τα οποία µένει ακόµα να...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ο Σύλλογος Εστίασης Μεσσηνίας πραγματοποίησε το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Απριλίου 2024 στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας το δεύτερο MESSINIA FORUM με τεράστια...

REPORTS

Το Οινοποιείο ∆ιαµαντάκης είναι µια σύγχρονη µονάδα παραγωγής ποιοτικών οίνων στο χωριό Κάτω Ασίτες του Ηρακλείου Κρήτης.

REPORTS

Το 1955, η Σταυρούλα Κουράκου είχε γράψει στο «Ο οίνος, µια αιώνια θεότητα για την Ελλάδα»: «Η αµπελουργία είναι στενά δεµένη µε την κίνηση...