Οι Ευρωπαίοι ζυθοποιοί έχουν προειδοποιήσει ότι η εξαίρεση του κρασιού και όχι της μπύρας από τα προγράμματα επιστροφής καταθέσεων και τους στόχους επαναχρησιμοποίησης είναι άδικη και δυνητικά παράνομη, καθώς οι νομοθέτες μπαίνουν σε τελικές συνομιλίες για έναν νέο νόμο που έχει σχεδιαστεί για να ανατρέψει τα αυξανόμενα απόβλητα συσκευασίας σε όλη την ΕΕ.
Οι υπουργοί Περιβάλλοντος συμφώνησαν σε διαπραγματευτική εντολή του Συμβουλίου της ΕΕ σχετικά με τον προτεινόμενο Κανονισμό Συσκευασιών και Απορριμμάτων Συσκευασίας (PPWR) πριν από τα Χριστούγεννα, ανοίγοντας το δρόμο για επικείμενες πολιτικές συνομιλίες με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, οι οποίες βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη σε τεχνικό επίπεδο.
«Η θέση μας είναι σαφής», έγραψε η εμπορική ένωση Brewers of Europe στους ευρωβουλευτές και τους κυβερνητικούς διαπραγματευτές στις 10 Ιανουαρίου. «Εάν οι στόχοι και οι υποχρεωτικές απαιτήσεις του PPWR ισχύουν για την μπύρα, τότε υπάρχει νομική υποχρέωση να ισχύουν για όλες τις κατηγορίες αλκοολούχων ποτών».
Η υπουργική σύνοδος κορυφής της 18ης Δεκεμβρίου απέκλεισε για τους οινοπαραγωγούς την απαίτηση ότι, μέχρι το τέλος της δεκαετίας, το 10% των προϊόντων πρέπει να διατίθεται σε επαναχρησιμοποιήσιμα δοχεία εντός συστήματος για επαναχρησιμοποίηση ή αναπλήρωση, αυξάνοντας στο 40% το 2040. Η εξαίρεση θα ισχύει επίσης για την απαίτηση, η οποία υποστηρίζεται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ότι το κρασί πρέπει να εξαιρείται από τα συστήματα επιστροφής καταθέσεων που θα πρέπει να τεθούν σε εφαρμογή έως το 2029 βάσει της πρότασης.
Τόσο οι υπουργοί της Τσεχίας όσο και του Βελγίου εξέφρασαν αμέσως επιφυλάξεις στη σύνοδο κορυφής της 18ης Δεκεμβρίου σχετικά με την άνιση μεταχείριση των ζυθοποιών, αλλά συμφώνησαν. Το Βέλγιο, το οποίο τώρα προεδρεύει της εκ περιτροπής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ και επομένως είναι κατ’ αρχήν ουδέτερο όσον αφορά τις διακυβερνητικές διαπραγματεύσεις, ελπίζει να καταλήξει σε συμφωνία με το κοινοβούλιο μέχρι τις αρχές Μαρτίου.
Ο Ignacio Sánchez Recarte, γενικός γραμματέας της εμπορικής ένωσης Comité Européen des Entreprises Vins που εκπροσωπεί περίπου 7.000 παραγωγούς κρασιού σε όλη την Ευρώπη, απορρίπτει τις ανησυχίες των παραγωγών μπύρας. Είπε στη Euronews ότι μια αγορά που κυριαρχείται από πολυεθνικούς ομίλους ζυθοποιίας δεν συγκρίνεται με μια αγορά που αποτελείται σχεδόν εξ ολοκλήρου από μικρούς, εγχώριους παραγωγούς.
Περισσότερο από το 99% του εγχώριου αμπελοοινικού τομέα αποτελείται από μικρομεσαίες εταιρείες, είπε ο Sánchez Recarte, αμφισβητώντας τη στιβαρότητα των νομικών επιχειρημάτων των ζυθοποιών και υποστηρίζοντας ότι η οργάνωσή του είχε επικεντρωθεί στο να παρέχει στους διαμορφωτές πολιτικής πληροφορίες «σχετικές και κατάλληλες» για τη δική του βιομηχανία.
«Δεν είναι ο ρόλος μου να εκτιμήσω εάν ο τομέας της μπύρας θα πρέπει να έχει αυτόν ή εκείνον τον στόχο, καθώς θα εξαρτηθεί από τα εγγενή χαρακτηριστικά του δικού τους τομέα», είπε ο Sánchez Recarte. «Με τον ίδιο τρόπο, οι ζυθοποιοί θα πρέπει να ασχολούνται με τη δική τους δουλειά και να επικεντρώνονται στις δικές τους ευθύνες».
Ο οργανισμός Brewers of Europe μοιράστηκε με τη Euronews μια σύντομη νομική ανάλυση που έστειλε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή πέρυσι, όπου υποστηρίζει ότι το κρασί και η μπύρα είναι ανταγωνιστικά προϊόντα που είναι «τουλάχιστον εν μέρει, υποκατάστατα μεταξύ τους» και η οποία υποστήριξε ότι αν οι κανόνες ευνοούν το ένα το άλλο θα στρεβλώσει την αγορά.
Ο Simon Spillane, επικεφαλής επιχειρήσεων του λόμπι, είπε ότι οι ζυθοποιοί «ήδη πρωτοστατούν» στη βιωσιμότητα των συσκευασιών, αναφέροντας το παράδειγμα των βαρελιών μπύρας που επαναχρησιμοποιήθηκαν περίπου 165 φορές πριν θρυμματιστούν και ανακυκλωθούν μετά από 30 χρόνια. Υποστηρίζουν συστήματα ανακύκλωσης επαναχρησιμοποίησης που υπάρχουν ήδη σε πολλές χώρες, είπε.
«Ως εκ τούτου, υποστηρίζουμε ένα φιλόδοξο PPWR, αλλά χρειαζόμαστε ίσους όρους ανταγωνισμού στη νομοθεσία για τις συσκευασίες, όπου η μπύρα και τα άλλα αλκοολούχα ποτά εφαρμόζουν τους ίδιους κανόνες, με κάθε τομέα να συμβάλλει δίκαια στην επίτευξη των στόχων και να υποστηρίζει τα συστήματα συλλογής», είπε ο Spillane. «Οποιαδήποτε άλλη προσέγγιση θέτει τους ζυθοποιούς σε ανταγωνιστικό μειονέκτημα».