του Λεωνίδα Λιάμη
Στο µικρό boutique οινοποιείο, που συνήθως παράγει 12.000-13.000 φιάλες και φέτος για πρώτη φορά θα φτάσει τις 15.000 φιάλες, δίπλα στην αµπελουργό και οινοποιό Χαρούλα Σπινθηροπούλου, πήρε θέση, αλλά και πρωτοβουλίες ο γιός της Χριστόφορος Γεωργιάδης.
Το οινοποιητικό «δίδυµο» φαίνεται πως έχει βρει… χηµεία και µε τη νέα χρονιά πρόκειται να εµπλουτίσει τη γκάµα των υφιστάµενων 3 ετικετών του Κτήµατος Αργατία, µε άλλες 4 νέες, δύο εκ των οποίων είναι natural κρασιά µε οινοποίηση ελάχιστης παρέµβασης. «Έχουµε ένα χαρµάνι Νεγκόσκα – Μαυροδάφνη, σε αναλογία 50%-50%, το οποίο παλαιώνει ένα χρόνο σε δρύινα βαρέλια. Πρόκειται για την πρώτη δουλειά του γιου µου και θα κυκλοφορήσει σε µόλις 500 φιάλες. Το κρασί θα βγει στην αγορά τη νέα χρονιά, µόλις ολοκληρώσουµε τις ετικέτες», είπε στην Agrenda η κ. Σπινθηροπούλου, προσθέτοντας πως «ετοιµάζουµε και ένα Ξινόµαυρο single vineyard του 2018 από το αµπελοτόπι µας στη Λάκα, που θα κυκλοφορήσει κι αυτό τη νέα χρονιά, µόλις ετοιµαστούν οι ετικέτες, σε 2.000 φιάλες».
Στα σκαριά κι ένα φυσικό ροζέ
Μια άλλη δουλειά που έχει ξεκινήσει ο Χριστόφορος Γεωργιάδης, ένα ροζέ κρασί από την ποικιλία ξινόµαυρο, το οποίο όπως µας εξήγησε η κ. Σπινθηροπούλου, είναι ένα natural κρασί, χωρίς καµία παρέµβαση. «Τα φυσικά κρασιά είναι η νέα µόδα και νοµίζω ότι ήρθε για να µείνει, γιατί ο κόσµος ενδιαφέρεται για κρασιά που δεν έχουν πολλές επεµβάσεις. Βέβαια ενέχουν ένα ρίσκο, γιατί είναι κρασιά που πολλές φορές µπορεί να µην αντέχουν πολύ. Απαιτούν, πολύ καθαρό σταφύλι και κυρίως ποικιλίες που έχουν κάτι που θα τις βοηθήσει να κρατηθούν ζωντανά τα κρασιά, όπως για παράδειγµα αρκετές τανίνες και υψηλή οξύτητα και νοµίζω ότι το ξινόµαυρο διαθέτει αυτά τα χαρακτηριστικά» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ελάχιστης παρέµβασης είναι και το τέταρτο κρασί που ετοιµάζεται στο Κτήµα Αργατία κι αφορά έναν ερυθρό οίνο. «Είναι µια πρωτοβουλία των Φίλων του Ξινόµαυρου. Έρχονται, τρυγάµε τα σταφύλια κι αµέσως τα πατάµε σε µια 500άρα δεξαµενή, χωρίς καµία απολύτως επέµβαση, µε αυθόρµητη ζύµωση και γηγενείς ζύµες και θα προσπαθήσει ο Χριστόφορος να γίνει χωρίς καθόλου θειώδες», εξηγεί η οινοποιός και συµπληρώνει πως «το δοκιµάσαµε, είναι εξαιρετικά µαλακό και θα κυκλοφορήσει γύρω στον Απρίλιο του 2022».
Στα πλάνα ο διπλασιασµός της έκτασης του αµπελώνα
Η επαγγελµατική ενασχόληση του Χριστόφορου Γεωργιάδη, µε την αµπελουργία και την οινοποίηση, γεννά, ωστόσο, την ανάγκη για την επέκταση του αµπελώνα. «Με τα 25 στρέµµατα, ζώντας στο χωριό, η οικογένειά µας επιβιώνει και περνάµε και καλά. Όµως, πλέον, πρέπει να πάµε στα 50 στρέµµατα, γιατί θα πρέπει να ζήσει και η οικογένεια του Χριστόφορου, ο οποίος περνά στο καθεστώς του νέου αγρότη, για να µπορέσει να εξασφαλίσει τις απαιτούµενες νέες άδειες φυτεύσεων», λέει η κ. Σπινθηροπούλου και διευκρινίζει πως ο διπλασιασµός της έκτασης του αµπελώνα είναι πλάνο της επόµενης 5ετίας, ενώ πιθανώς θα χρειαστεί ένα αντίστοιχο στη συνέχεια, διότι και το νεότερο µέλος της οικογένειας ετοιµάζεται να αναλάβει τις πωλήσεις και θα πρέπει να έχει κι αυτός τα δικά του 25 στρέµµατα. Οι επεκτάσεις αυτές νοµοτελειακά θα οδηγήσουν και σε επέκταση του οινοποιείου, το οποίο προς το παρόν έχει δυναµικότητα 30.000 φιαλών.