Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Βελτίωση της ποιότητας του κρασιού επιβραδύνοντας την ωρίμανση του σταφυλιού

Τα σταφύλια είναι ιδιαίτερα επιρρεπή στη κλιματική αλλαγή, με τα κύματα ζέστης και ξηρασίας να οδηγούν σε πρόωρη ωρίμανση του σταφυλιού και “άτονα’’ κρασιά. Ερευνητές γράφουν στο Journal of Agricultural and Food Chemistry ότι βελτίωσαν τις συνθήκες ανάπτυξης των σταφυλιών Cabernet Sauvignon με επιβράδυνση της ωρίμανσής τους, κάτι που αύξησε τα επίπεδα ενώσεων που σχετίζονται με ανθικές και φρουτώδεις νότες στο κρασί.

2007 Mick Stephenson

Καθώς τα σταφύλια ωριμάζουν και αλλάζουν χρώμα από πράσινο σε βαθύ κόκκινο, τα σάκχαρα και οι αρωματικές ενώσεις συσσωρεύονται στους καρπούς. Αλλά, όταν ωριμάζουν πιο γρήγορα λόγω της υψηλής θερμοκρασίας ή του υδατικού στρες που προκαλεί η κλιματική αλλαγή, τα φρούτα που προκύπτουν παράγουν κρασιά με περισσότερο αλκοόλ, με πιο θαμπό χρώμα και με γεύσεις από ”μαγειρεμένα” φρούτα.

Για να αντισταθμιστούν αυτές οι αρνητικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην ποιότητα του οίνου, οι επιστήμονες δοκιμάζουν διάφορους τρόπους ανάπτυξης των φυτών. Προηγούμενοι ερευνητές έχουν δείξει ότι η μείωση της συγκομιδής μπορεί να επιταχύνει την ωρίμανση των σταφυλιών, ενώ η πιο έντονη άρδευση αργότερα κατά την καλλιεργητική περίοδο μπορεί να καθυστερήσει τη διαδικασία ωρίμανσης. Ο Christopher Ford και οι συνάδελφοί του θέλησαν να εξετάσουν τις επιδράσεις αυτών των τεχνικών στα χημικά συστατικά που συμβάλλουν στην ποιότητα του φρούτου.

Οι ερευνητές καλλιέργησαν σταφύλια Cabernet Sauvignon σε αμπελώνα στην κοιλάδα του San Joaquin στη Καλιφόρνια. Στη συνέχεια, είτε αφαίρεσαν ένα μέρος των ραγών, είτε άρδευσαν τα φυτά περισσότερο κατά τη διάρκεια της μετέπειτα καλλιεργητικής περιόδου, έκαναν και τα δύο ή δεν έκαναν τίποτα από τα δύο και συνέλεξαν σταφύλια κατά τη διάρκεια της περιόδου ωρίμανσης. Τα φυτά με το λιγότερο φρούτο παρουσίασαν ταχύτερη συσσώρευση σακχάρων και ωρίμαζαν νωρίτερα κάτω από όλες τις συνθήκες που δοκιμάστηκαν. Ωστόσο, τα φυτά στα οποία εφαρμόστηκε αραίωση και πότισμα, παρουσίασαν πιο αργή συσσώρευση σακχάρων.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης διαπιστώθηκε ότι η επιβράδυνση της ωρίμανσης των σταφυλιών μείωσε κάποιες αλδεΰδες, αλκοόλες και την 2-ισοβουτυλο-3-μεθοξυπυραζίνη — που συνδέεται με πράσινα και φυτικά αρώματα – ενώ αύξησε τα νορισοπρενοειδή και τερπένια, που συνδέονται με ευχάριστες ανθικές και φρουτώδεις νότες.

Οι ερευνητές εξήγησαν ότι ο αυξημένος χρόνος ωρίμανσης βελτίωσε την ποιότητα των σταφυλιών που προορίζονται για οινοποίηση, αλλά αυτές οι στρατηγικές θα πρέπει ακόμα να παρακολουθούνται επί αρκετά χρόνια πριν γίνουν αλλαγές στις τρέχουσες πρακτικές.

 

Πηγή foodprocessing.com.au

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Συμμετοχή της Εν.Ε.Α.Π. σε Ημερίδες της Ελληνικής Αστυνομίας με θέμα «Παράνομη διακίνηση και διάθεση αλκοολούχων ποτών στην εσωτερική αγορά, αντιμετώπισή της και επιπτώσεις στην...

REPORTS

Με δεκαπέντε μονοποικιλιακές Κυδωνίτσες σε ένα masterclass που έκλεψε τις εντυπώσεις στις φετινές Μεγάλες Μέρες της, η Νεμέα δείχνει να απολαμβάνει την ανερχόμενη λευκή...

REPORTS

Στα τέλη Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη, η πολιτική διακήρυξη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την πρόληψη και τον έλεγχο των μη μεταδοτικών ασθενειών έκανε...

REPORTS

Οι Έλληνες καταναλωτές είναι ολοένα και πιο δεκτικοί στην ιδέα του μη αλκοολούχου κρασιού, με τις γυναίκες και τους νεότερους σε ηλικία να δείχνουν...

Διαβάστε επίσης

VIDEOS

Η Μαλαγουζιά πρωταγωνιστεί στο νέο τεύχος του Wine Trails, που κυκλοφορεί στις 11 Οκτωβρίου στα περίπτερα. Μια ποικιλία που συνεχίζει να εμπνέει οινοποιούς και...

VIDEOS

Περίπου 100 χρόνια μετά της οινοποιητικής Καμπά στη Μαντινεία, το εγχείρημα αναγέννησης του αμπελώνα της Μαντινείας και ανασυγκρότησης της Οινοποιητικής Μπουτάρη από τον όμιλο...

REPORTS

O τουρισµός στη χώρα µας ανεβαίνει αλλά η κατανάλωση του κρασιού πέφτει. Μετά τη µείωση της ζήτησης στα κόκκινα κρασιά, το περασµένο καλοκαίρι παρατηρήθηκε...

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Έναν αέρα εξορθολογισμού και ανανέωσης με σεβασμό στην παράδοση και σύγχρονα εργαλεία απολαμβάνει το εγχείρημα αναγέννησης του αμπελώνα της Μαντινείας και ανασυγκρότησης της Οινοποιητικής...