Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Βήματα προόδου στα ελληνικά αποστάγματα, το παλαιωμένο τσίπουρο κερδίζει τους νέους

Τη θεαματική πρόοδο που συντελείται τα τελευταία χρόνια στον κλάδο των αποσταγμάτων και ιδιαίτερα τη συστηματική δουλειά που έχει γίνει με τις επίμονες προσπάθειες παλαίωσης σε τσίπουρο και ρακή, ήρθε να επιβεβαιώσει την Κυριακή (21 Ιανουαρίου) η έκθεση Ελληνικό Απόσταγμα 2024 στο Ωδείο Αθηνών.

Στην έκθεση που οργάνωσε ο Σύνδεσμος Ελλήνων Παραγωγών Αποσταγμάτων & Αλκοολούχων Ποτών, σε συνεργασία με την Vinetum συμμετείχαν 30 επιχειρήσεις του κλάδου που παρουσίασαν περισσότερα από 130 προϊόντα όπως, τσίπουρα, φρέσκα και παλαιωμένα, ούζα, απλά και premium, τσικουδιές από την Κρήτη, αποστάγματα σταφυλής, περίτεχνα τζιν, ενδιαφέροντα βερμούτ και μοναδικά λικέρ, ελληνικής παραγωγής.

H συστηματική δουλειά που γίνεται τα τελευταία χρόνια στην υπόθεση της παλαίωσης αποσταγμάτων και ειδικότερα στο τσίπουρο και την κρητική ρακή (τσικουδιά), αποτέλεσε την αιχμή του δόρατος της φετινής έκθεσης. Έτσι, δίπλα στο Dark Cave του Κώστα Τσιλιλή, εξέχουσα θέση είχαν φέτος το Μανιφέστο του Αποστολάκη, το PURO του Καραθάνου, όπως και οι προτάσεις των Κατσαρού και Μπέλα. Ειδικά στο παλαιωμένο 3 ετών του Μπέλα, η ντόπια ποικιλία Καρναχαλάς του Έβρου, φαίνεται να κάνει τη διαφορά στο τελικό αποτέλεσμα, «κόβοντας» την κλασική γεύση του τσίπουρου και αναδεικνύοντας μοναδικές αρωματικές νότες και μια γεύση που συναγωνίζεται ξακουστά διεθνή αποστάγματα.

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσίασε επίσης η συζήτηση με θέμα «Οι δρόμοι των Αποσταγμάτων» την οποία συντόνισε η δημοσιογράφος Νέλλυ Καλαμαρά και στην οποία συμμετείχαν ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού, υπεύθυνος για την Τουριστική Πολιτική και Ανάπτυξη, Μύρων Φλουρής, η αποσταγματοποιός και μέλος του ΔΣ του ΣΕΑΟΠ, Νόπη Ρωμανίδου, ο Γιάννης Βαρβαγιάννης από την ομώνυμη αποσταγματοποιία και ο οινοποιός, Βασίλης Παπαγιαννάκος.

Σε συνέχεια επισημάνσεων από την πλευρά των συντελεστών του κλάδου, από την πλευρά του γενικού γραμματέα εκφράστηκε η βούληση του υπουργείου να διευκολυνθεί με κάθε τρόπο η ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος που συνδέεται με τα αποστάγματα και το κρασί, ενώ έγινε αναφορά και στη δουλειά που γίνεται αυτό τον καιρό από το υπουργείου Πολιτισμού, ώστε να καταγραφούν και να αναδειχθούν με κάθε τρόπο τα παραδοσιακά πανηγύρια που γίνονται σε όλη την Ελλάδα, όπως και τα γνωστά καζανέματα που μπορούν να αποτελέσουν πόλο έλξης τουριστών, προσφέροντας μοναδικές εμπειρίες.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Με νέα εικόνα το ανανεωμένο Τhessaloniki Wine & Spirits Trophy πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη 13 έως 15 Φεβρουαρίου, συγκεντρώνοντας 30 καταξιωμένους γευσιγνώστες από την Ελλάδα...

REPORTS

Με τον ευφάνταστο τίτλο «The Mantinians», τα οινοποιεία της Μαντινείας έρχονται να συστηθούν συλλογικά στο οινόφιλο και όχι μόνο κοινό. Πέντε δεκαετίες και πλέον...

REPORTS

Οι «ακραίες κλιματικές συνθήκες» πέρυσι επηρέασαν τους αμπελώνες παγκοσμίως, θέτοντας εντούτοις σε «ισορροπία» τον αμπελοοινικό τομέα που αντιμετωπίζει ζητήματα υπερπροσφοράς, όπως προκύπτει από την...

REPORTS

Η θεσµοθέτηση, έστω και µε καθυστέρηση, και στην Ελλάδα, προ τριετίας περίπου, του θεσµικού πλαισίου για την κλωνική επιλογή, δίνει τη δυνατότητα στους συντελεστές...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Το 1955, η Σταυρούλα Κουράκου είχε γράψει στο «Ο οίνος, µια αιώνια θεότητα για την Ελλάδα»: «Η αµπελουργία είναι στενά δεµένη µε την κίνηση...

REPORTS

Η πρόοδος που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια στον εγχώριο κλάδο του κρασιού είναι δεδοµένη και αδιαµφισβήτητη, ωστόσο αυτά τα οποία µένει ακόµα να...

REPORTS

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή, εφεξής, λίγο πριν από τον ετήσιο εορτασμό του θεσμού των «Ανοικτών Πορτών», στα οινοποιεία της χώρας, όσοι αγαπούν τη Γουμένισσα,...

REPORTS

Μια Μαλαγουζιά που έχει δηµιουργηθεί για να εξελίσσεται στο χρόνο, διατηρώντας τη φρεσκάδα και τον γαστρονοµικό χαρακτήρα της.