Η εγχώρια κατανάλωση οίνου παρουσίασε σημαντική αύξηση 41,3% την αμπελοοινική περίοδο 2021/22 σε σχέση με την περίοδο 2020/21, προσεγγίζοντας τα επίπεδα της περιόδου 2013/2014, όπως καταγράφεται σε κλαδική μελέτη για την «Οινοποιία» που εκπόνησε η εταιρεία Στόχασις Σύμβουλοι Επιχειρήσεων.
Σύμφωνα με τον κ. Β. Ρεγκούζα, πρόεδρο και CEO της Στόχασις, η πανδημία του Covid19 είχε επηρεάσει αρνητικά το «κανάλι» HO.RE.CA. και είχε οδηγήσει σε αύξηση των αποθεμάτων οίνου και σε μέτρα απόσυρσης των αποθεμάτων. Η μείωση των αποθεμάτων το 2021/22 και η ομαλοποίηση της αγοράς συνέπεσε με την αύξηση της κατανάλωσης οίνων στα προ της πανδημίας επίπεδα.
Οι πολυάριθμες οινοποιήσιμες γηγενείς ποικιλίες αμπέλου της Ελλάδας καθιστούν τη χώρα μία από τις πλέον «πολυποικιλιακές» οινοπαραγωγικά, συντελώντας στη διαφορετικότητα και τη μοναδικότητα των ελληνικών κρασιών.
Σημειώνεται ότι η Ελλάδα για το 2022 κατέχει το 26% των εγκεκριμένων κρασιών Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ενδειξης (ΠΓΕ) στην ΕΕ27 και κατατάσσεται στη δεύτερη θέση, ενώ το αντίστοιχο μερίδιο στα κρασιά Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) είναι 3% και η χώρα κατατάσσεται στην έκτη θέση.
Η συμμετοχή του χύμα κρασιού (μη τυποποιημένου ή σε ασκό – bag-in-a-box) στο σύνολο της εγχώριας αγοράς εκτιμάται σε 50% περίπου, ενώ σημαντική αύξηση παρουσίασε η αγορά κρασιών για κατανάλωση στο σπίτι τη διετία 2020-2021.
Όσον αφορά στη χρηματοοικονομική ανάλυση του κλάδου, σύμφωνα με την υπεύθυνη των κλαδικών μελετών κυρία Κατερίνα Ματσούκα, προκύπτει ότι το EBITDA ( κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων) των οινοποιητικών επιχειρήσεων, ως ποσοστό επί των πωλήσεων του κλάδου σχεδόν διπλασιάστηκε το 2021 σε σχέση με το 2012 και διαμορφώθηκε στο 16,51%.