Tου Γιώργου Λαμπίρη
Την δυνατότητα να απορροφήσει μεγαλύτερες ποσότητες κρασιού – δεδομένου ότι κατά τις προηγούμενες χρονιές εμφάνιζε παραγωγικό έλλειμμα – κατάφερε εντός του 2020 το Κτήμα Σιγάλα, όπως λέει ο οινοποιός Πάρις Σιγάλας. Έτσι, ενώ τα προηγούμενα έτη, συχνά κατά την διάρκεια της χρονιάς τελείωναν οι διαθέσιμες φιάλες, φέτος αναμένεται να καλυφθεί αποτελεσματικά η ζήτηση. Οι λόγοι που έδωσαν τη δυνατότητα στο Κτήμα να απορροφήσει μεγαλύτερες ποσότητες σταφυλιού, ήταν αφενός διότι τα περισσότερα οινοποιεία δεν είχαν λόγω της μειωμένης ζήτησης ανάγκη για μεγαλύτερες ποσότητες σταφυλιού, με αποτέλεσμα το οινοποιείο Σιγάλα να αγοράσει τις ποσότητες που αντιστοιχούν στη ζήτηση των προϊόντων του. Σημαντική σε αυτόν τον τομέα ήταν και η επενδυτική είσοδος του Θανάση Μαρτίνου στις αρχές του 2020, με την εξαγορά του κτήματος Σιγάλα. «Είναι χαρακτηριστικό για παράδειγμα ότι κατά περιόδους υπήρξαμε ελλειμματικοί από τον Αύγουστο, σε ιδιαίτερα δημοφιλείς ετικέτες όπως η “Σαντορίνη”». Σε ό,τι αφορά τη νέα σοδειά του 2020, δεδομένου ότι το κτήμα Σιγάλα δεν διατηρεί αποθέματα, θα κυκλοφορήσει πριν από την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων.
Αναφορικά με την αλλαγή μετοχικών ισορροπιών ο Πάρις Σιγάλας επισημαίνει ότι «φέτος καταφέραμε να πληρώσουμε για να παραλάβουμε το σταφύλι που χρειαζόμαστε. Ταυτόχρονα προχωράμε σε αλλαγές με νέες επενδύσεις, αναζητώντας να αγοράσουμε ή να ενοικιάσουμε νέα αμπέλια. Κάνουμε συγκεκριμένες κινήσεις για την ανάπτυξή μας τα επόμενα χρόνια».
Μία από τις καλύτερες χρονιές της δεκαετίας σε ποιότητα
Ποιοτικά πρόκειται για μία καλή χρονιά, την οποία ο κύριος Σιγάλας χαρακτηρίζει ως μία από τις καλύτερες της δεκαετίας με τις συνθήκες να είναι ευνοϊκές καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Το κτήμα Σιγάλα καλλιεργεί περίπου 500 στρέμματα, ταυτόχρονα προμηθεύεται τις μεγαλύτερες ποσότητες από συνεργαζόμενους αμπελουργούς – άνω του 70% – και προοδευτικά αυξάνονται οι ανάγκες του, κάτι που αναμένεται να προσθέσει νέες συνεργασίες στο χαρτοφυλάκιό του. Χαρακτηριστική φέτος είναι η αύξηση κατά περίπου 20% στην παραγωγή της ετικέτας Σαντορίνη Σιγάλα, όπου πέρυσι κινήθηκε σε περίπου 80.000 φιάλες, ενώ φέτος θα υπερβεί τις 100.000 φιάλες.
Επιστροφή σε παραγωγικές επιδόσεις του 2016 στο νησί – Στα 3-3,5 ευρώ/κιλό η τιμή
Την ίδια στιγμή, πτώση στις τιμές του σταφυλιού κατέγραψε η Σαντορίνη κατά τη φετινή παραγωγική περίοδο με επιρροή κατά κύριο λόγο από το γεγονός ότι ήταν αυξημένες οι ποσότητες παραγωγής σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή χρονιά. Επιπλέον η επίδραση της πανδημίας στην τιμή ήταν μικρότερης έκτασης, καθώς αντικατοπτρίζεται κατά κύριο λόγο στη μείωση της κατανάλωσης κρασιού και την δημιουργία αποθεμάτων, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα τη συρρίκνωση της ζήτησης για πρώτη ύλη από πλευράς των οινοποιών του νησιού. Σημειώνεται ότι η παραγωγή του 2020 στο νησί επανήλθε περίπου στα επίπεδα του 2016, η οποία ήταν η τελευταία φυσιολογική χρονιά από πλευράς παραγωγής καθώς οι χρονιές 2017, 2018 και 2019 είχαν κινηθεί χαμηλά, με το 2019 να καταγράφει ιστορικό χαμηλό, όπως αναφέρουν πηγές της Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων Σαντορίνης.
Όπως επισημαίνει ο κύριος Σιγάλας, η καλή σχέση των οινοποιών με τους αγρότες σε συνδυασμό με την συνειδητοποίηση ότι η τιμή δεν μπορεί να σημειώσει πολύ μεγάλη πτώση – στερώντας κατ’ αυτό τον τρόπο το κίνητρο από τον γεωργό να το καλλιεργήσει – καθοδήγησε τη διαμόρφωση των φετινών τιμών στο σταφύλι, ενώ επηρεάστηκε και από τις συνθήκες που επέφερε η νόσος Covid-19. Στην πράξη η τιμή του σταφυλιού στη Σαντορίνη, από τα 4-4,5 ευρώ ανά κιλό το 2019, κατήλθε φέτος στα 3-3,5 ευρώ ανά κιλό. «Η πτώση είναι τέτοια που προσφέρει την δυνατότητα στον αμπελουργό να πληρωθεί ίσως και καλύτερα φέτος σε σχέση με πέρυσι, δεδομένου ότι η παραγωγή ήταν σημαντικά αυξημένη κατά τη φετινή χρονιά», εξηγεί ο κύριος Σιγάλας.
«Ταυτόχρονα, είναι βέβαιο πως λόγω του ότι υφίστανται ορισμένα αποθέματα στα οινοποιεία αλλά και κανονικότητα στην παραγωγή, τα οινοποιεία δεν θα άντεχαν να αγοράσουν μεγαλύτερες ποσότητες, εάν η τιμή ανά κιλό ήταν υψηλότερη. Αντιθέτως υπό τις δεδομένες συνθήκες τα οινοποιεία αγόρασαν το σύνολο της παραγωγής, γεγονός που υποδηλώνει και την καλή σχέση που διατηρούν οι οινοποιοί με τους αμπελουργούς», αναφέρει μεταξύ άλλων ο Πάρις Σιγάλας.
Σε ό,τι αφορά τον καταμερισμό των ποικιλιών από πλευράς παραγόμενων ποσοτήτων, το ασύρτικο διατηρεί τη μερίδα του λέοντος με ποσοστό περίπου 65% εκ του συνόλου της παραγωγής, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό αντιστοιχεί σε ποσότητες όπως είναι το αϊδάνι και το μαυροτράγανο, οι οποίες ωστόσο ήταν λίγο περισσότερο παραγωγικές σε σύγκριση με το ασύρτικο ως προς το μερίδιο που καταλαμβάνουν στο σύνολο της παραγωγής.
Kτήμα Σιγάλα σε αριθμούς
- Παραγωγή 2020: ~350.000 φιάλες
- Παραγωγή “Σαντορίνη Σιγάλα”: >100.000 φιάλες
Παραγωγή Σαντορίνης συνολικά σε αριθμούς (στοιχεία Συνεταιρισμού Σαντορίνης)
- 2019:~1.090 τόνοι λευκό – 233 τόνοι ερυθρό
- Σύνολο 2019: 1323 τόνοι
- 2020: 2.353 τόνοι λευκά – 530 τόνοι ερυθρά
- Σύνολο 2020: 2084 τόνοι