Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Νέος οδικός χάρτης βιωσιμότητας για τους παραγωγούς του Λίγηρα

Το Bureau Interprofessionnel des Vins du Centre (BIVC), με τη βοήθεια του τεχνικού του σκέλους (SICAVAC) και άλλων αντιπροσωπευτικών φορέων του Centre-Loire, δημοσίευσε έναν νέο περιβαλλοντικό χάρτη…

Επιμέλεια: Ζήσης Πανάγος

Βασισμένος στις απαιτήσεις της ετικέτας HVE (Haute Valeur Environnementale) και προσαρμοσμένος στους αμπελώνες του Centre-Loire, ο νέος περιβαλλοντικός χάρτης καλύπτει αμπελουργικές πρακτικές, διαχείριση απορριμμάτων, σχεδιασμό τοπίου και βιοποικιλότητα.

Αναλυτικότερα, ξεκινά εξηγώντας τον επείγοντα χαρακτήρα της κατάστασης: «Αυξημένοι κλιματικοί κίνδυνοι, διαταραχή των εποχών, εξαντλημένοι φυσικοί πόροι, τόσες πολλές προκλήσεις που μας οδήγησαν στο εξής συμπέρασμα: πρέπει να δράσουμε. Είναι δύσκολο σήμερα για τους παίκτες του κλάδου να αγνοήσουν περιβαλλοντικά ζητήματα που αναδύονται και θα συνεχίσουν να προκύπτουν μέσω νέων κανονισμών».

Οι τρεις βασικοί πυλώνες της στρατηγικής για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων είναι, σύμφωνα με τον χάρτη: ισορροπία, αρμονία και φινέτσα.

Ως μέρος αυτής της ώθησης για μεγαλύτερη περιβαλλοντική βιωσιμότητα, παρουσιάστηκε ένα νέο διαγνωστικό εργαλείο. Με τη μορφή ενός απλού διαδικτυακού ερωτηματολογίου, το οποίο περιέχει επίσης τεχνικές συμβουλές και συστάσεις, έχει σχεδιαστεί για να διευκολύνει τη μετάβαση των παραγωγών του Centre-Loire προς πιο βιώσιμες πρακτικές. Το εργαλείο μπορεί επίσης να αξιολογήσει την πρόοδο των καλλιεργητών σε αυτό το ταξίδι και να προσφέρει συμβουλές για τις ενέργειες που πρέπει να ληφθούν.

Παράλληλα, ο διευθυντής του BIVC Edouard Mognetti σηματοδότησε αυτό το ορόσημο: «Ο νέος μας Περιβαλλοντικός Χάρτης ήταν μια μακροπρόθεσμη συλλογική προσπάθεια και αντιπροσωπεύει τις φιλοδοξίες και τις αξίες των βιοτεχνών αμπελουργών του Centre-Loire. Είναι μέρος μιας παγκόσμιας προοδευτικής στρατηγικής να παραμείνουμε στον έλεγχο της μοίρας μας και να προχωρήσουμε πέρα ​​από τις νομικές υποχρεώσεις, προκειμένου να προβλέψουμε μελλοντικούς περιορισμούς».

Τέλος, το Centre-Loire περιλαμβάνει τα AOPs των Sancerre, Pouilly Fumé, Pouilly-sur-Loire, Menetou-Salon, Quincy, Reuilly, Coteaux du Giennois και Châteaumeillant. Η περιοχή παράγει 238.341 εκατόλιτρα ετησίως, το 53% των οποίων εξάγεται στο εξωτερικό. Επί του παρόντος, το 31% από τους 695 παραγωγούς είναι πιστοποιημένοι βιολογικοί ή υπό μετατροπή και το 10% είναι πιστοποιημένοι HVE.

 

ΠΗΓΗ: thedrinksbusiness.com

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Στη Ρωσία, η επιθυμία για προώθηση του εθνικού οινικού τομέα και οι γεωπολιτικές εντάσεις συνδυάζονται για να απομακρύνουν σταδιακά τα διεθνή κρασιά από τα...

REPORTS

Πιστή στο ετήσιο ραντεβού της, η Central Wine Fair έρχεται τη Δευτέρα, 9 Δεκεμβρίου 2024, από τις 12:00 έως τις 21:00, στο ξενοδοχείο Athenaeum...

REPORTS

Με αφορμή το Διεθνές Έτος Αμπέλου και Οίνου που τιμά τα 100 χρόνια δράσης του Διεθνούς Οργανισμού Αμπέλου και Οίνου, και στο πλαίσιο του...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Το Μουσείο Οίνου Γεροβασιλείου θα φιλοξενήσει την Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου τον συγγραφέα Χρήστο Χωμενίδη για την διάλεξη «Ποιος είμαι; Γιατί γράφω; Πώς γράφω;».

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Εξεπλάγησαν ευχάριστα οι 15 Γερμανοί σομελιέ και επαγγελματίες του οίνου από την δυναμικότητα και την ποικιλομορφία των terroir της Πελοποννήσου, καθώς μέσα από τις...

REPORTS

Γιατί ευνοούνται οι αμπελουργικές ζώνες Αμυνταίου και Μαντινείας, έναντι της Σαντορίνης; Υπερέχουν οι γηγενείς ποικιλίες, σε σχέση με τις ξενικές; Πώς επηρεάζει η πρωίμιση...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Την Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου θα διεξαχθεί το συνέδριο με θέμα « Η άμπελος και ο οίνος στις Ελληνογαλλικές σχέσεις: 2600 έτη αμοιβαίων επιδράσεων» υπό...

REPORTS

Η επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών έχει φέρει σε εγρήγορση τη γαλλική οινοβιομηχανία, υπενθυμίζοντας με ανησυχία τις επιπτώσεις του λεγόμενου...