Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Απαράμιλη γοητεία διακρίνει την Κυδωνίτσα από τους βιολογικούς αμπελώνες του Κτήματος Νικολάου

Η Κυδωνίτσα του Κτήματος Νικολάου παράγεται από σταφύλια που καλλιεργούνται στον ιδιόκτητο βιολογικό αµπελώνα των 140 στρεµµάτων του νεμεάτικου οινοποιείου µε τον αέρα που κατεβαίνει από το βουνό και την υγρασία από τον µυθικό ποταµό Aσωπό που κυλάει δίπλα, να ορίζουν ένα µοναδικό µικροκλίµα.

Ειδικά για την Κυδωνίτσα ο αµπελώνας βρίσκεται στη θέση Ντουραµάνι µε κλίση 2%, προσανατολισµό νότιο και απόδοση περί τα 800 κιλά ανά στρέµµα. Ο τρύγος γίνεται αρχές Σεπτεµβρίου, τα σταφύλια συλλέγονται χειρωνακτικά όταν έχουν φτάσει στο επιθυµητό επίπεδο φαινολικής και αλκοολικής ωρίµανσης. Ψύχονται στους 4ΟC και ακολουθεί κρυοεκχύλιση στους 8ΟC για 10 ώρες. Χρησιµοποιώντας µόνο τον πρόρωγο, λαµβάνει χώρα η αλκοολική ζύµωση µε γηγενείς σε ανοξείδωτες δεξαµενές ελεγχόµενης θερµοκρασίας στους 17ΟC για την ανάδειξη όλου του αρωµατικού χαρακτήρα της ποικιλίας. Το αποτέλεσµα είναι ένα σύγχρονο κι εκφραστικό κρασί που δείχνει το δυναµικό και το µέλλον της ποικιλίας όταν βρεθεί στα κατάλληλα χέρια.

Η 100% Κυδωνίτσα Νικολάου (13% vol.) «βροντοφωνάζει» κυδώνι και µεσογειακά βότανα. ∆ιαθέτει συνολική γευστική ισορροπία αλλά και το απαραίτητο νεύρο που της δίνει µια επιπλέον δυναµική στην έκφραση καθιστώντας την εξαιρετικά γοητευτική. Σερβίρεται σε θερµοκρασία 12Ο C συνοδεύοντας ελαφριά γευµατα, σαλάτες και θαλασσινά. Το Κτηµα Νικολάου ιδρύθηκε το 1984 ακολουθώντας την αµπελουργική παράδοση της οικογένειας απο το 1936. Την περασµένη χρονιά γιόρτασε 40 χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας στα εγχώρια οινικά δρώµενα για τον επικεφαλής Γιάννη Νικολάου, οινολόγο µε περγαµηνές και προσφορά στην αναβάθµιση της Νεµέας, ως αµπελουργικής ζώνης, την οποία συνεχίζει ο γιος του ∆ηµήτρης Νικολάου, που έχει πάρει εδώ και καιρό στα χέρια του το τιµόνι του Κτήµατος.

 

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Σαββατιανό και Ροδίτης σε ποσοστό 50% - 50% συνθέτουν τη Ρετσίνα 2303 του Κτήµατος Νικολάου µε έδρα τη Νεµέα. Ένα κρασί που ξεχωρίζει για...

REPORTS

Η ενασχόληση µε την καλλιέργεια αµπελιών στις παρυφές του βουνού Βέσεζα, στη θέση «Ντουραµάνη» Νεµέας, ξεκίνησε το 1936 από τον ∆ηµήτρη Νικολάου.

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Οι ευρωπαϊκές εξαγωγές κρασιού προς τις Ηνωμένες Πολιτείες έφτασαν σε επίπεδα ρεκόρ το 2024, αλλά τα νούμερα κρύβουν μια πολύπλοκη και δύσκολη πραγματικότητα για...

REPORTS

Ο φετινός τρύγος του μοσχάτου στη Σάμο ξεκινά την Πέμπτη 31 Ιουλίου και θα διαρκέσει ως το Σεπτέμβρη και η παραγωγή, παρά τις κλιματικές...

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Κατάθεση ψυχής και όχι ένα απλό προϊόν είναι το τσίπουρο, και ειδικά το παλαιωµένο, σύµφωνα µε τον εµβληµατικό αποσταγµατοποιό Κώστα Τσιλιλή, τον άνθρωπο που...

REPORTS

Kαταρτίστηκε με απόφαση του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννη Ανδριανού ο Εθνικός Κατάλογος ποικιλιών, υποκειμένων και κλώνων αμπέλου (Vitis L.), ο οποίος τέθηκε σε ισχύ...