Το πρόσφατο «Prosecco and the Spritz μανία» έχει διαταράξει τις καθιερωμένες συνήθειες κατανάλωσης κρασιού. «Το Prosecco» είναι ο επιταχυντής στην κατανάλωση αφρωδών οίνων στην Ευρώπη», όπως δήλωσε στο Euractiv ο Edouard Cassanet, εκπρόσωπος της Εθνικής Ομοσπονδίας Παραγωγών και Επεξεργαστών Crémant στη Γαλλία.
Τα αφρώδη κρασιά όπως το ισπανικό Cava και το γαλλικό Crémant de Loire επωφελήθηκαν επίσης από αυτή την αύξηση της ζήτησης. Η Cremant de Loire τελευταία σημείωσε μια άνευ προηγουμένου αύξηση 5,7% σε σύγκριση με το 2022, με 108 εκατομμύρια φιάλες να παράγονται το 2023. «Είναι ένα κρασί που ανταποκρίνεται στα νέα πρότυπα κατανάλωσης, είναι προσιτό και λιγότερο αλκοολούχο από τα παραδοσιακά αφρώδη κρασιά.»
Το κλειδί εν μέσω υψηλού πληθωρισμού είναι η οικονομική προσιτότητα. Για παράδειγμα, ενώ το παραδοσιακό αφρώδες κρασί όπως η σαμπάνια κοστίζει μεταξύ 25 και 50 ευρώ στη Γαλλία, ένα μπουκάλι Crémant κοστίζει λιγότερο από 20 ευρώ. Το ίδιο ισχύει και για το Prosecco ή το Cava.
Δεν παρατηρείται μείωση μόνο στις πωλήσεις του παραδοσιακού αφρώδους οίνου αλλά και η γενική κατανάλωση κρασιού στην Ευρώπη επίσης βαίνει μειούμενη. Μεταξύ των τελευταίων δέκα χρόνια από το (2010-2020), η κατανάλωση κρασιού μειώθηκε κατά 24%, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναμένει επιπλέον ετήσια μείωση 0,2% από το 2020 έως το 2031. Σε αντίθεση με τις πωλήσεις νέων αφρωδών οίνων που γνωρίζουν οικονομική άνθηση.
Η αυξανόμενη ζήτηση για αφρώδη οίνο και η κλιματική αλλαγή προσελκύουν νέους ανταγωνιστές από τη Βόρεια Ευρώπη.
Ο Jean-Marc Touzard, διευθυντής ερευνών στο Γαλλικό Εθνικό Ινστιτούτο Γεωργικών Ερευνών (INRAE) δήλωσε στο Euruactiv ότι:«Τα σταφύλια για τα αφρώδη κρασιά συλλέγονται νωρίτερα» σε σύγκριση με το κανονικό κρασί, «πριν ωριμάσουν πλήρως, για να διατηρηθεί η οξύτητα», Αυτό, σε συνδυασμό με το θερμαινόμενο κλίμα στην Ευρώπη, καθιστά την παραγωγή αφρώδους οίνου πιο εφικτή σε ψυχρότερες περιοχές.
Για παράδειγμα, το Solaris, μια ποικιλία αμπέλου που αναπτύχθηκε στη Γερμανία το 1975, προσαρμόζεται καλά σε ψυχρότερα κλίματα. Στη Σουηδία, ο αμπελώνας Särtshöga παράγει επί του παρόντος 5.000 φιάλες με Solaris και σχεδιάζει να φτάσει τις 10.000 έως το 2026.
Η Σκανδιναβική χώρα, που λατρεύει το ανθρακικό υπέγραψε πρόσφατα συμβόλαιο με αγγλικούς αμπελώνες για την εισαγωγή του αφρώδους κρασιού τους για να καλύψει την εγχώρια ζήτηση και να διαφοροποιήσε με αυτόν τον τρόπο τη γκάμα της.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι περισσότεροι αμπελώνες παράγουν ήδη αφρώδης κρασί. Μία περίπτωση είναι του Chapel Down με έδρα το Κεντ, του μεγαλύτερου οινοποιού της χώρας, το οποίο στοχεύει να διπλασιάσει τις πωλήσεις του μεταξύ των ετών 2021 και 2026.
Ο Touzard, ο οποίος διεξάγει μελέτες για τις προοπτικές για κατανάλωση του αφρώδους οίνου για την περίοδο 2050-2070 υπογράμμισε ότι:«Στη βόρεια Ευρώπη, η κατανάλωση αφρώδους κρασιού έχει ήδη καθιερωθεί και το νέο κλίμα ανοίγει νέες προοπτικές για τους παραγωγούς.»