Αναμφίβολα, το να ήταν κάποιος αυτοκράτορας στην αρχαία Ρώμη προϋπέθετε και κάποια προνόμια, όπως εξουσία σε μια πανίσχυρη αυτοκρατορία, τεράστιος πλούτος, δικαίωμα διανομής δωρεάν σιτηρών και, προφανώς, το δικό σου ιδιωτικό οινοποιείο. Σε μία πρόσφατη σχετικά εργασία ανακαλύφθηκε ένα εξαιρετικά βασιλικό ρωμαϊκό οινοποιητικό συγκρότημα που χρονολογείται στον 3ο αιώνα μ.Χ.
Πιο συγκεκριμένα κατά την διάρκεια εργασιών, οι ερευνητές Emlyn Dodd της Βρετανικής Σχολής της Ρώμης, του Πανεπιστημίου Macquarie και του Πανεπιστημίου του Λονδίνου και οι Giuliana Galli και Riccardo Frontoni του ιταλικού Υπουργείου Πολιτισμού εξηγούν ότι το 2017, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ένα οινοποιείο στη Villa of the Quintilii κοντά στη Ρώμη. Επρόκειτο, για ένα ερειπωμένο αρχοντικό με αυτοκρατορικές διασυνδέσεις. Το συγκρότημα από τούβλα διέθετε έναν χώρο για ποδοπατήματα, δύο πρέσες, έναν υποχρεωτικό κάδο και κανάλια που τα ένωναν με ένα κελάρι γεμάτο με βάζα αποθήκευσης.
Ενώ, η διάταξη είναι τυπική, οι στύλοι του οινοποιείου ξεχωρίζουν για την «έγχρωμη και διακοσμητική αρχιτεκτονική τους», εξηγεί ο Dodd. «Είναι το μοναδικό αρχαίο οινοποιείο (ή εγκατάσταση παραγωγής για οποιοδήποτε εμπόρευμα πραγματικά) μέχρι στιγμής γνωστό που διαθέτει αυτόν τον ακραίο βαθμό θεατρικότητας και πολυτέλειας».
Για παράδειγμα, ενώ οι Ρωμαίοι συνήθως κάλυπταν τα πατώματα με ένα αδιάβροχο σκυρόδεμα γνωστό ως cocciopesto (ακούγεται καλύτερα από ό,τι έχει γεύση), χρησιμοποιούσαν κόκκινο μάρμαρο μπρέτσια σε αυτό το οινοποιείο, μια πολυτελής αλλά άβολα κομψή επιλογή. Διακοσμημένες τραπεζαρίες περιέβαλλαν το κελάρι, προσθέτοντας το μεγαλείο και προσφέρουν θέα στην παραγωγή κρασιού την ώρα του φαγητού.
Ωστόσο, δεν μπορεί να πει κανείς με βεβαιότητα ποια κρασιά παράχθηκαν στο οινοποιείο, αλλά ο Dodd προτείνει ότι μπορεί να υπήρχαν πολλά στυλ, συμπεριλαμβανομένου ενός κρασιού υψηλότερης ποιότητας από πατημένα σταφύλια και ενός χαμηλότερης ποιότητας. «Η ανάλυση στο κελάρι και τις περιοχές παραγωγής μπορεί να βοηθήσει στο να φωτιστούν τα χημικά χαρακτηριστικά των κρασιών και των σταφυλιών», παρατήρησε ο Dodd.
Η πραγματική πολιτική περικύκλωσε επίσης τη βίλα Quintilii. Κοντά στα τέλη του 2ου αιώνα, ο αυτοκράτορας Commodus (αργότερα μυθιστορημένος ως ο κακός στο Gladiator) σκότωσε τους ισχυρούς αδελφούς Quintilii. τα κτήματά τους, συμπεριλαμβανομένης της βίλας, έγιναν αυτοκρατορική ιδιοκτησία. Πιθανότατα ήταν ο αυτοκράτορας Γόρδιος Γ’, που το όνομά του είναι γραμμένο στο θησαυροφυλάκιο του οινοποιείου, που έχτισε ή πιθανώς ανακαίνισε την συγκεκριμένη οινοποιία. «Πόσο καιρό ήταν σε χρήση το οινοποιείο είναι αδύνατο να ειπωθεί σε αυτό το σημείο», εξήγησε ο Dodd. «Ας ελπίσουμε ότι οι μελλοντικές ανασκαφές θα λύσουν αυτά τα ερωτήματα».
Τέλος, ενώ η έρευνα βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, ο Dodd εξήγησε ότι αυτή η ανακάλυψη ενισχύει την κατανόησή μας για ένα λιγότερο μελετημένο μέρος της ρωμαϊκής ιστορίας και προσφέρει μια σαφέστερη εικόνα του πόσο πολυτελής θα μπορούσε να είναι τότε η ζωή και η γεωργία της ελίτ κοινωνίας.
ΠΗΓΗ: winespectator.com