Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Αμφισβήτηση του ρόλου του κρασιού στη μεσογειακή δίαιτα μετά από νέα μελέτη

Για δεκαετίες, η κατανάλωση ενός ή δύο ποτηριών κόκκινου κρασιού θεωρείται βασικό μέρος της μεσογειακής δίαιτας, που συχνά θεωρείται κορυφαία μορφή ισορροπημένης και ποικίλης διατροφής από επιστήμονες. Ωστόσο, μια νέα μελέτη διάρκειας τεσσάρων ετών αμφισβητεί αυτήν την καλά εδραιωμένη κρίση.

Κρασί και υγεία

Προηγουμένως, οι επιστήμονες έλεγαν ότι η Μεσογειακή δίαιτα χάνει έως και 23,5% της αξίας της εάν αφαιρεθεί το κρασί. Παραδοσιακά, μαζί με την κατανάλωση κόκκινου κρασιού, η δίαιτα περιλαμβάνει ψάρι, ελαιόλαδο και έμφαση σε φρέσκα υλικά αντί για επεξεργασμένα προϊόντα.

Πιστεύεται ότι οι ενώσεις που βρίσκονται στα σταφύλια, οι πολυφαινόλες, είναι ένας σύνθετος παράγοντας που βρίσκεται τόσο στο κόκκινο κρασί όσο και σε φρούτα, λαχανικά και άλλα βότανα και μπαχαρικά, τα οποία λειτουργούν ως αντιοξειδωτικά, προλαμβάνοντας καρδιαγγειακά νοσήματα και ακόμα και ορισμένα είδη καρκίνου.

Πράγματι, μέσω της θετικής του επίδρασης στην καρδιά, μπορεί επίσης να αυξήσει τη ροή του αίματος. Σε άλλη μελέτη, όπου το κόκκινο κρασί πίνεται με ένα γεύμα ή κατά τη διάρκεια μιας εβδομάδας, ανακαλύφθηκε ότι η ελαφρά έως μέτρια κατανάλωση αλκοόλ μείωσε τους “σχετικούς κινδύνους για πρόωρο θάνατο και θνητότητα από καρκίνο και καρδιαγγειακά νοσήματα”.

Άλλες κλινικές μελέτες σχετικά με τα οφέλη της ελεγχόμενης κατανάλωσης κρασιού συχνά αποκαλύπτουν πώς συμβάλλει στο να ζει κανείς περισσότερο. Το 2015, ένα αμερικανικό πείραμα σε κλινική ανέφερε ότι το κόκκινο κρασί, εξαιτίας των ενώσεων που περιέχονται, μπορεί να επιβραδύνει την έναρξη της άνοιας.

Γαλλικό Παράδοξο

Παράλληλα με τη Μεσογειακή δίαιτα, η οποία υποστηρίζεται ότι είναι υπεύθυνη για την μακροβιότητα των ανθρώπων στις νότιες ευρωπαϊκές χώρες, υπάρχει και το “Γαλλικό Παράδοξο”, που πρωτοαναδείχθηκε σε ένα διάσημο τηλεοπτικό σόου 60 λεπτών από τον επιστήμονα Serge Renaud.

Αυτός ξεκίνησε ένα μεγάλο μέρος της έρευνας που εξετάζει τα υγιεινά οφέλη της κατανάλωσης κόκκινου κρασιού και την ικανότητά του να βοηθήσει στην πρόληψη διαφόρων καρδιακών νοσημάτων – κάτι που απέδωσε στο να μεγαλώνει με τους παππούδες του στο Μπορντό.

Κάποτε είπε για τη δουλειά του: “Αν δεν είχα ζήσει με τους παππούδες και τους προπάππουδές μου σε ένα αμπελώνα κοντά στο Μπορντό, ίσως αυτή η ιδέα να μην είχε έρθει στο μυαλό μου. Όταν βλέπετε ανθρώπους να φτάνουν την ηλικία των 80 ή 90 ετών, που πίνουν μικρές ποσότητες κρασιού κάθε μέρα, δεν πιστεύετε ότι το κρασί σε χαμηλές δόσεις είναι βλαβερό.”

Νέα μελέτη

Ωστόσο, ο Martinez-Gonzalez υποστηρίζει ότι για όσους είναι κάτω των 35 ετών, το αλκοόλ θα πρέπει να αφαιρεθεί από τη Μεσογειακή δίαιτα, αν και αυτό εξαρτάται κυρίως από την υπερβολική κατανάλωση, παρά από τη μέτρια, και παραδέχεται ότι υπάρχουν πολλοί παράγοντες που παίζουν ρόλο σε αυτήν την αξιολόγηση.

Στην περίληψη της νέας τετραετούς μελέτης, ο Martinez-Gonzalez ανέφερε: “Η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ (ή, πιο συγκεκριμένα, του κόκκινου κρασιού) αντιπροσωπεύει έναν από τους υποθετικούς ευεργετικούς παράγοντες της παραδοσιακής Μεσογειακής δίαιτας. Πολλές μελέτες έχουν αναφέρει ότι η ελαφρά έως μέτρια κατανάλωση αλκοόλ δε συνδέεται μόνο με μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων, αλλά και με συνολική θνητότητα.

“Παρόλα αυτά, το αλκοόλ είναι μια εθιστική ουσία που επιφέρει σοβαρούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία. Η κατανάλωση αλκοόλ συνδέεται με αυξημένους κινδύνους καρκίνου, νευρολογικών επιπτώσεων, τραυματισμών και άλλων ανεπιθύμητων αποτελεσμάτων. Επομένως, παρά τα ευρήματα συμβατικών επιδημιολογικών μελετών που υποστηρίζουν ένα πιθανό ευεργετικό ρόλο του κρασιού στο πλαίσιο μιας υγιούς Μεσογειακής διατροφικής προτύπου, υπάρχει μια έντονη αντίφαση σε αυτό το ζήτημα.”

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε το πράσινο φως σε μια γαλλική πρωτοβουλία ύψους 5 δισεκατομμυρίων ευρώ, που αποσκοπεί στη στήριξη των εξαγωγών οίνου και αλκοολούχων...

REPORTS

Το νέο βιολογικό λευκό κρασί La Grande Bleue, του κτήματος Gerard Bertrand προέρχεται από τους αµπελώνες IGP Méditerranée, και αποτελεί µια πραγµατική αντανάκλαση του...

REPORTS

Ο Prosecco έχει γίνει ένας από τους πιο αναγνωρισμένους αφρώδεις οίνους της Ιταλίας, κερδίζοντας έδαφος στις διεθνείς αγορές και ξεπερνώντας ακόμη και τη σαμπάνια...

REPORTS

Ψηφίστηκε, αλλά δεν έχει ακόμη εφαρμοστεί: τα κεφάλαια που διατέθηκαν για την αναδιάρθρωση των οινοποιητικών συνεταιρισμών δεν έχουν ακόμη εκταμιευτεί και θα πρέπει να...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Η ετικέτα «Μπλε Τρακτέρ» από το Κτήμα Κυρ-Γιάννη είναι ο πρωταγωνιστής της πρώτης καμπάνιας βιωσιμότητας στο ελληνικό κρασί. Μέσω της καμπάνιας αυτής το γνωστό...

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Σε εξέλιξη βρίσκεται η δεύτερη πτήση του εντόμου της ευδεμίδας στους νομούς Ηρακλείου-Λασιθίου, με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Ηρακλείου...

REPORTS

Στα 45,6 δισ. ευρώ ακολουθώντας διψήφιο ρυθμό ανάπτυξης ανήλθε η αξία του παγκόσμιου οινοτουρισμού το 2024 σύμφωνα με νέα έρευνα. Βασικός παράγοντας αυτής της...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Το Φεστιβάλ “Οινοξένεια” κλείνει φέτος 12 χρόνια παρουσίας στα πολιτιστικά δρώμενα της Ελλάδας, έχοντας καταφέρει να καταξιωθεί σε ένα αγαπημένο θεσμό που προωθεί και...