Με τις γεωπολιτικές εντάσεις και την οικονομική αβεβαιότητα να παραμένουν, η παγκόσμια βιομηχανία κρασιού θα χρειαστεί να προσαρμοστεί γρήγορα για να αντιμετωπίσει αυτή τη μεταβαλλόμενη δυναμική, καθώς όπως δείχνουν τα στοιχεία του ισπανικού παρατηρητηρίου της αγοράς κρασιού OEMV, οι εξαγωγές κρασιών μειώθηκαν κατά 5,4% σε όγκο (-567 εκατ. λίτρα) και κατά 6,4% σε αξία (-2,43 δισ. ευρώ) για την δωδεκάμηνη περίοδο μεταξύ Μαρτίου 2023 και 2024. Συνολικά στην αγορά διακινήθηκαν κάτι λιγότερο από 10 δις λίτρα οίνου, με την αντίστοιχη αξία τους να βρίσκεται στα 35,59 δισ. ευρώ και την μέση τιμή του λίτρου να βρίσκεται στα 3,6 ευρώ ανά λίτρο.
Οι τάσεις των εξαγωγών ανά κατηγορία
Την μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν τα εμφιαλωμένα κρασιά, που είδαν τον όγκο εξαγωγών τους να μειώνεται κατά 458 εκατ. λίτρα (-8,3%), και την αντίστοιχη αξία τους να πέφτει κατά 1,84 δις ευρώ (-7,2%). Εντούτοις, η μέση τιμή ανά λίτρο για την εν λόγω κατηγορία, που αποτελεί περίπου το 50% του συνολικού όγκο τρων εξαγωγών και ευθύνεται για τα 2/3 της συνολικής τους αξίας, ανέβηκε κατά 1,2% στα 4,69 ευρώ.
Καθοδική ήταν η πορεία των εξαγωγών και για τα αφρώδη κρασιά, με τον όγκο τους να μειώνεται κατά 4,8% και την αξία τους να πέφτει κατά 4,2%, χωρίς, όμως, αυτό να τους στερήσει τον «τίτλο» της δεύτερης πολυτιμότερης κατηγορίας, αφού η αξία των εξαγωγών τους μεταφράζεται σε 8,67 δις ευρώ για το τελευταίο έτος. Η μέση τιμή ανά λίτρο ανήλθε στα 8,07 ευρώ.
Την μικρότερη μείωση του όγκου εξαγωγών τους βιώσαν τα χύμα κρασιά (-2,2% σε σχέση με πέρυσι), που, όμως, δέχθηκαν το σημαντικότερο «χτύπημα» στην αξία τους που έπεσε κατά 9,2%, ελέω της μείωσης της μέσης τιμής του λίτρου κατά 7,1%. Άξιο αναφοράς είναι ότι τα χύμα κρασιά είναι η τρίτη κατηγορία σε εξαγωγές οίνου, όμως σε αυτά ευθύνεται μόνο το 6,7% της συνολικής αξίας.
Όσον αφορά τα bag-in-box κρασιά, ο όγκος των εξαγωγών μειώθηκε κατά 1,8%, όμως η αξία τους έπεσε κατά 6,3%. Εντούτοις, είναι η μόνη κατηγορία που σημείωσε σημαντική αύξηση των τιμών, με την μέση τιμή ανά λίτρο να ανεβαίνει κατά 4,7% στα 1,92 ευρώ ανά λίτρο.
Ενθαρρυντική είναι η εικόνα για τις εξαγωγές μούστου, που αυξήθηκαν κατά 82,7% από άποψη όγκου στην διάρκεια του τελευταίου έτους, με την αντίστοιχη αξία τους να ανεβαίνει κατά 38,2%, παρά την πτώση τιμών κατά 24,3%.
Ο βασικός λόγος της καθοδικής πορείας που ακολουθεί το εμπόριο κρασιού σε παγκόσμιο επίπεδο σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στην πτώση των τιμών από τα τέλη του 2023, έπειτα από μια τριετία σταθερής ανόδου. Ενδεικτικό είναι ότι η αξία του λίτρου έχει μειωθεί 6 φορές τους τελευταίους 7 μήνες. Πιο ασταθής είναι η εικόνα του όγκου των εξαγωγών που παρότι κινήθηκε ανοδικά τόσο στα τέλη του 2023 και στις αρχές του 2024 έχει αρχίσει πάλι να συρρικνώνεται.
Κυριαρχία της Ευρώπης στην παγκόσμια αγορά
Σε επίπεδο χωρών, τα σκήπτρα τους διατήρησαν η Ισπανία, η Γαλλία και η Ιταλία, που συνεχίζουν να κυριαρχούν την αγορά, παρότι και αυτές παρουσιάζουν καθοδικές τάσεις. Κορυφαία εξαγωγέας αποδείχθηκε η Ιταλία, με τις αποστολές οίνου της προς τρίτες χώρες να ανέρχονται στα 2,15 δις λίτρα και στα 7,84 δις ευρώ, ενώ ελάχιστα πίσω βρίσκεται η Ισπανία με 2,15 δις λίτρα, με την αξία τους όμως να πέφτει κατά 4,3%, στα 2,99 δις ευρώ. Η Γαλλία εξήγαγε 1,28 δις λίτρα, κυρίως πολυτελών κρασιών, με την αξία τους να πέφτει κατά 655 εκατ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι και να βρίσκεται πλέον στα 11,75 δις ευρώ, διατηρώντας την υψηλότερη μέση τιμή στα 9,16 ευρώ ανά λίτρο.
Εκτός Ευρώπης, η Χιλή αποτελεί την σημαντικότερη εξαγωγέα από άποψη όγκου, σημειώνοντας παράλληλα και την μεγαλύτερη πτώση (-99 εκατ. λίτρα και 341 εκατ. ευρώ), ενώ η Αυστραλία είδε την αξία των εξαγωγών της να πέφτει κατά 10,5%. ΗΠΑ και Αργεντινή είδαν αμφότερες τον όγκο των εξαγωγών τους να μειώνεται κατά 20%.
Με πληροφορίες από Vinetur