Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Ένας αιώνας OIV με βραβεία οίνου για πρώτη φορά εκτός Γαλλίας

Ο Διεθνής Οργανισμός Άμπελου και Οίνου (OIV) συμπλήρωσε έναν χρόνο λειτουργίας διεξάγοντας σε συνεργασία με το Ινστιτούτο da Vinha e do Vinho (IVV) και τον οργανισμό Wines of Portugal την τελετή απονομής των OIV Awards, που για πρώτη φορά διεξήχθησαν εκτός Γαλλίας.

Η φετινή εκδήλωση διεξήχθη στην Λισαβόνα παρουσία 100 ατόμων, ανάμεσα στους οποίους ήταν οι διακριθέντες, σημαντικά πρόσωπα από την βιομηχανία οίνου της Πορτογαλίας και διπλωματικοί αντιπρόσωποι. Ο πρόεδρος του IVV, Bernardo Gouvea, ήταν αυτός που έδωσε το έναυσμα για την έναρξη της εκδήλωσης, με τον γενικό διευθυντή του OIV, John Baker, να παίρνει αμέσως μετά τον λόγο υπογραμμίζοντας την σημασία των βραβείων για την προώθηση της εξαιρετικής δουλειάς εντός του αμπελουργικού τομέα, και συγχαίροντας τους νικητές για την προσφορά τους στην πληροφόρηση του κοινού και στην καλύτερη κατανόηση της οινοπαραγωγής.

Από τα 81 υποψήφια βιβλία, 14 βραβεύτηκαν στην διάρκεια της τελετής, ενώ άλλα 15 έλαβαν ειδική αναφορά από τον OIV. Οι κατηγορίες περιλάμβαναν πληθώρα θεμάτων, όπως επιστημονικά και τεχνικά εγχειρίδια, βιβλία σχετικά με τον οινοτουρισμό, λογοτεχνία, ακόμα και κόμικς και παιχνίδια με κάρτες που σχετίζονται με ασθένειες των αμπελιών. Η ποικιλία των κατηγοριών δείχνει και την μεγάλη πολιτιστική σημασία του κρασιού και τους ποικίλους τρόπους με τους οποίους αυτό μπορεί να μελετηθεί και εξερευνηθεί.

Σημαντικότερη διάκριση ήταν αυτή του «OIV President’s Award» που απονεμήθηκε στον τίτλο «The Australian Ark: The Story of Australian Wine from 1788 to the Modern Era», ενός έργου που αποτελείται από 3 τόμους και παρακολουθεί την εξέλιξη της οινοπαραγωγής στην Αυστραλία, εκ καταβολής των πρώτων αμπελώνων που καλλιεργήθηκαν στην περιοχή το 1788 έως και την εδραίωση της ως μιας παγκόσμιας δύναμης στον χώρο του κρασιού. Το βιβλίο αναγνωρίστηκε, μάλιστα, ως σημείο σταθμός για την ιστορία του Αυστραλιανού οίνου.

Τα φετινά βραβεία ήταν και τα πρώτα που διεξήχθησαν εκτός της Γαλλίας, όπου βρίσκονται οι εγκαταστάσεις του OIV, με τον Barker να τονίζει την σημασία της παρουσίας του οργανισμού στην Λισαβόνα, μιας πόλης με μακρά παράδοση στην αμπελουργία, ενώ ο γενικός διευθυντής του οργανισμού δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει το IVV και την Εθνική Επιτροπή του OIV στην Πορτογαλία για την συμβολή τους στην σύσφιξη των σχέσεων τους.

Την παρουσίαση των βραβείων ανέλαβε η πρόεδρος της επιτροπής των βραβείων OIV, Azelina Jaboulet-Vercherre, και ο επιστημονικός γραμματέας των βραβείων Richard Pfister, που στάθηκαν στην ποιότητα των βιβλίων που διακρίθηκαν και στην συνεισφορά των συγγραφέων τους στον χώρο του οίνου.

Τα βραβεία του OIV ξεκίνησαν από το 1930 και έκτοτε αποτελούν σύμβολο τελειότητας για οποιαδήποτε μελέτη σχετίζεται με τον οίνο, αφού η επιτροπή τους αποτελείται από διεθνείς επαγγελματίες από χώρες-μέλη του οργανισμού, που εξετάζει κάθε συμμετοχή με μια διαδικασία που έχει ως γνώμονα της συναίνεση, διασφαλίζοντας την ποιότητα κάθε έργου που βραβεύεται.

Εν όψει των επόμενων βραβείων, οι συγγραφείς που το επιθυμούν μπορούν να καταθέσουν τα έργα τους μέχρι και τις 28 Φεβρουαρίου 2025, με την προϋπόθεση να έχουν δημοσιευτεί τουλάχιστον 2 χρόνια πριν από την λήξη της προθεσμίας, είτε σε έντυπη είτε ψηφιακή μορφή.

Με πληροφορίες από Vinetur

Σχετικά Άρθρα

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Η οινική Κρήτη ταξιδεύει και φέτος στην Αθήνα την Δευτέρα 4 Νοεμβρίου με 11 γηγενείς ποικιλίες, 7 ζώνες ΠΟΠ, 6 ζώνες ΠΓΕ και 27...

REPORTS

Στην καρδιά της Σάμου, τα ορεινά πατρογονικά αμπελοτόπια με το μικρόρωγο μοσχάτο σταφύλι προσλαμβάνουν γεύση και αρώματα από τον άνεμο, τη βροχή, τη φύση,...

REPORTS

Στους αμπελώνες του Κώστα Βρυνιώτη που βρίσκονται στους πρόποδες ορεινών όγκων της Βόρειας Εύβοιας κοντά στην ‘πολυστάφυλο΄ Ιστιαία ο τρύγος φέτος ξεκίνησε τρεις εβδομάδες...

REPORTS

Η σαμπάνια Armand de Brignac αποκάλυψε την πρώτη της κυκλοφορία, ένα magnum Blanc de Noirs από το 2015, το οποίο θα βρίσκεται στην κορυφή...

Διαβάστε επίσης

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Στην αρχέγονη ύπαιθρο της Αττικής, εδώ και τέσσερις γενιές η οικογένεια Παναγιώτου ασχολείται με το αμπέλι και το κρασί, δημιουργώντας με πολλή ενέργεια και...

REPORTS

Η Σαντορίνη αποτελεί έναν παγκόσμιο τουριστικό προορισμό και, αναμφίβολα, σημαντικότατη συμβολή στη διεθνή της αναγνώριση διαδραματίζει ο γαστρονομικός και οινικός της πλούτος.

REPORTS

Αναρωτιέται ο μέσος καταναλωτής τι μπορεί να κάνει ένα κρασί, που πρώτη ύλη του είναι το σταφύλι, να μην είναι «vegan». Κι όμως... Δεν...

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Ένα οινοποιείο απόλυτα λειτουργικό και επισκέψιμο, που έχει επιλέξει το δρόμο της μεθοδικής και σκληρής δουλειάς είναι το είναι το Κτήμα Νικολάου στη Νεμέα,...