Connect with us

Αναζήτηση

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

∆οµή και αρωµατική ένταση δείχνουν οι δεξαµενές στο Οινοποιείο Βενετσάνου

Η φετινή χρονιά στη Σαντορίνη επιφύλαξε για ακόµα µια φορά ιδιοµορφίες. Ο χειµώνας είχε αρκετές βροχές και µάλιστα έπεσαν και χιόνια όποτε υπήρξε ένα υδατικό δυναµικό που µπορούσε να βοηθήσει την σταφυλική παραγωγή του νησιού να κινηθεί ανοδικά.

του Χρήστου Κανελλακόπουλου

Το φετινό καλοκαίρι ήταν επίσης δροσερό µε τους διαρκείς βοριάδες να  οδηγούν σε µια εξαιρετικά αργή ωρίµανση τα σταφύλια. Έτσι η Σαντορίνη «ωρίµασε» περίπου 10-12 µέρες πιο αργά από ό,τι τα προηγούµενα χρόνια. Αυτό είχε να συµβεί για πάνω από 30 χρόνια. Τέλος η απουσία καύσωνα, που ταλαιπώρησε τα προηγούµενα χρόνια το νησί, ήταν ένα γεγονός  άκρως θετικό για την ποιότητα των σταφυλιών.

Με αυτές τις συνθήκες και µαζί µε µια άνοδο κατά 20-25 % της παραγωγής σε ποσότητα ξεκίνησε ο τρύγος, ο οποίος στα µισά διακόπηκε από βροχή, ένα φαινόµενο που η Σαντορίνη είχε να βιώσει εδώ και 40 χρόνια. Η σύντοµη διάρκεια βέβαια του φαινοµένου και το κλίµα του νησιού δεν προκάλεσαν σοβαρές επιπτώσεις. Το Οινοποιείο Βενετσάνου ξεκίνησε τον τρύγο στις 14 Αυγούστου για το Μαυροτράγανο και στις 16 Αυγούστου για το Αθήρι και το Πλατάνι ενώ το Ασύρτικο άρχισε να συλλέγεται από της 18 Αυγούστου από αµπελοτόπια της περιοχής του Ακρωτηρίου. Οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν οίνους µε µικρή µείωση του αλκαλικού τίτλου ενώ οι οξύτητες κυµαίνονται στα γνωστά για το νησί επίπεδα. Η χρονιά φαίνεται να είναι καλή, µιας και οι ενδείξεις στις δεξαµενές υπό ζύµωση δείχνουν κρασιά µε σωστή δοµή και αρωµατική ένταση, ενώ η οξύτητα θα είναι διακριτή τονίζοντας τη µοναδική πολυπλοκότητα των καλών σαντορινιών κρασιών.

Σχετικά Άρθρα

ΕΤΙΚΕΤΕΣ

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Τα λαμπερά Μοσχάτα κρασιά του Συνεταιρισμού Σάμου ήταν οι πρωταγωνιστές μιας βραδιάς εμπνευσμένης από το ακριτικό νησί, σε ένα μοναδικό παιχνίδισμα γεύσεων που επιμελήθηκε...

REPORTS

Την Πέμπτη 20 Νοεμβρίου, το Choix Concept Store by Cava Halari στον Πειραιά μετατράπηκε σε σκηνή μιας ιδιαίτερης οινικής εμπειρίας με επίκεντρο το κτήμα...

REPORTS

Ο οινοτουρισμός εξελίσσεται σε έναν από τους πιο ζωηρούς κλάδους της παγκόσμιας οινικής οικονομίας. Το 2023 η αξία του υπολογίστηκε στα 46 δισεκατομμύρια δολάρια,...

REPORTS

Οι αμπελουργοί της νότιας Γαλλίας βγήκαν στους δρόμους του Μπεζιέ το περασμένο Σαββατοκύριακο, ζητώντας άμεση κρατική και ευρωπαϊκή στήριξη, καθώς ο κλάδος βρίσκεται αντιμέτωπος...