Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

∆ιαµάντι στα χέρια του Γ. Καραµήτρου η ποικιλία Μαύρο Μεσενικόλα

Η ιστορία της οικογένειας Καραμήτρου συνδέεται άρρηκτα με τον Μεσενικόλα Καρδίτσας και χάνεται στο βάθος του χρόνου. ∆εν χάνει ωστόσο σε καμιά χρονική στιγμή τη σύνδεσή της με την αμπελοκαλλιέργεια και την οινοτεχνία.

Σύµφωνα µε τις πηγές η οικογένεια κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας µετακινήθηκε από την Ευρυτανία και εγκαταστάθηκε στον Μεσενικόλα, αναζητώντας µια καλύτερη τύχη.

Στο πέρασµα του χρόνου δηµιουργείται η Λίµνη Πλαστήρα και ευεργετεί την ήδη εξαιρετική τοποθέτηση των αµπελώνων ενώ το έδαφος προετοιµάζεται µε προσεκτικά βήµατα από τους προγόνους.

Έτσι όταν ο Γιώργος Καραµήτρος το 1990, µετά την ολοκλήρωση των σπουδών του στην Οινοτεχνία, παραλαµβάνει την σκυτάλη, αρχίζει να πραγµατοποιεί το µεγάλο του όνειρο: Τη δηµιουργία ενός σύγχρονου οινοποιείου στο χωριό του, µέσα στη ζώνη ΟΠΑΠ για την παραγωγή κρασιών ποιοτικών, που θα κάνουν τον Μεσενικόλα ξακουστό σε όλο τον κόσµο. Τον ενδιαφέρει εξίσου όµως να διασωθούν οι αρχαίες ελληνικές ποικιλίες, να τονωθεί η αµπελοκαλλιέργεια, να µείνουν οι νέοι στην ύπαιθρο. Ταξιδεύει σε όλον τον κόσµο. Βλέπει νέους τρόπους καλλιέργειας και οινοποίησης. Ψάχνει τις καλύτερες µηχανές για το Οινοποιείο, αγοράζει βαρέλια από τη Γαλλία.

Το 2000 το Οινοποιείο µε δυναµικότητα 400.000 φιαλών ετησίως ξεκινά µε την εµφιάλωση του ΜΕΣΕΝΙΚΟΛΑ ΟΠΑΠ. Είναι µια ηµεροµηνία σταθµός για την οικογένεια Καραµήτρου.

Από τότε τα προσεκτικά βήµατα, η πίστη στην εξαιρετικής ποιότητας πρώτη ύλη, η συνεχής παρουσία σε εκθέσεις και γευσιγνωσίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ο εκσυγχρονισµός και ο εµπλουτισµός του µηχανολογικού εξοπλισµού και οι βραβεύσεις σε διεθνείς διαγωνισµούς οίνου, έχουν κάνει τα κρασιά «Winery Monsieur Nicolas by G. Karamitros» γνωστά σε όλο τον κόσµο.

Στον ευλογημένο τόπο τις ηδη εξαιρετικες συνθήκες για την παραγωγή διαλεχτών σταφυλιών και θαυμάσιων κρασιών στον Μεσενικόλα βελτίωσε η δημιουργία σε απόσταση αναπνοής της τεχνητής Λίμνης Ν. Πλαστήρα, που ολοκληρώθηκε το 1959. Σήμερα στην ούτως ή άλλως «ευλογημένη» χωροταξία των αμπελώνων (υψόμετρο 700 μ., στις πλαγιές των Αγράφων, έδαφος αργιλοπηλώδες), προστίθεται η αλλαγή του μικροκλίματος κάνοντας τις συνθήκες  ιδανικές.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η Δυτική Μακεδονία περνά στο ευρωπαϊκό προσκήνιο, καθώς η Καστοριά φιλοξενεί την εναρκτήρια διεθνή συνδιάσκεψη του EnoGastroDEST, μιας σημαντικής πρωτοβουλίας για τον οινικό και...

REPORTS

Η συγκομιδή στην Καλιφόρνια του 2025 ανακοινώθηκε στο ύψος της περσινής: οι αρχές παρουσιάζουν μια προσωρινή εκτίμηση 3 εκατομμυρίων τόνων οινοποιήσιμων σταφυλιών, σε σύγκριση...

REPORTS

Οι κορυφαίες επιχειρήσεις οινοτουρισμού της Νότιας Αυστραλίας βραβεύτηκαν στα βραβεία Best Of Wine Tourism Awards 2026, που απονεμήθηκαν χθες το βράδυ κατά τη διάρκεια...

REPORTS

Υπάρχουν διάφορες κλιματικές κατηγορίες που θα μπορούσε να ενταχθεί το κλίμα σε σχέση με την άμπελο. Για αρχή υπάρχουν τα ψυχρά κλίματα που είναι...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Η European Wine Industry Association (AIVE) καλεί οινοποιεία και συνεταιρισμούς να αποφύγουν τις «πωλήσεις κάτω του κόστους» την τρέχουσα περίοδο τρύγου, προειδοποιώντας ότι τέτοιες...

REPORTS

Η Ιταλία ετοιμάζεται να ανακτήσει το 2025 την πρωτιά στην παγκόσμια παραγωγή κρασιού, σύμφωνα με τις επίσημες εκτιμήσεις των Assoenologi, ISMEA και Unione Italiana...

REPORTS

Η γερμανική οινοποιία περνά μια από τις δυσκολότερες περιόδους της. Σύμφωνα με τη νέα πρωτοβουλία Zukunftsinitiative Deutscher Weinbau, που ίδρυσε τον Μάιο ο οινοποιός...

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Η µετασυλλεκτική λίπανση, γνωστή και ως επικουρική θρέψη, αποκτά ολοένα και µεγαλύτερη σηµασία στη σύγχρονη διαχείριση των αµπελώνων. Αφορά την εφαρµογή θρεπτικών στοιχείων µετά...