Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Όψιμος ο τρύγος φέτος στη Λήμνο με αυξημένες ποσότητες σταφυλιών

Ο τρύγος του Μοσχάτου Αλεξανδρείας διήρκεσε από τις 24 Αυγούστου ως τις 13 Σεπτεμβρίου, και το σταφύλι είχε πολύ καλά ποσοστά σακχάρων και καλές για την ποικιλία οξύτητες, με αποτέλεσμα οίνους με πολύ καλή δομή και αρωματικό προφίλ τόσο γλυκούς , όσο και ξηρούς.

Ο χειμώνας στη Λήμνο ήταν αρκετά κρύος, με καλές βροχοπτώσεις που δημιούργησαν επαρκές υδατικό απόθεμα για τα αμπέλια. Οι καιρικές συνθήκες  την άνοιξη και το καλοκαίρι  ήταν αρκετά ξηρικές, με αποτέλεσμα να μην παρουσιαστούν μυκητολογικές προσβολές.

Το καλοκαίρι που ακολούθησε χαρακτηρίστηκε από ήπιες θερμοκρασίες και ξηρασία,  συνθήκες που χαρακτηρίζονται ως ιδανικές και για τις δύο καλλιεργούμενες ποικιλίες , μέχρι και τις τελευταίες μέρες πριν την έναρξη του τρυγητού. Η μεγάλη σχετικά ποσότητα βροχής που έπεσε εκείνο το χρονικό διάστημα  καθυστέρησε τη συγκομιδή των σταφυλιών αλλά δεν προκάλεσε την εμφάνιση ασθενειών, αντιθέτως συνέβαλλε θετικά στην ανάπτυξη του αρωματικού δυναμικού των σταφυλιών, ιδιαίτερα του Μοσχάτου.

Ο τρύγος του Μοσχάτου Αλεξανδρείας διήρκεσε από τις 24 Αυγούστου ως τις 13 Σεπτεμβρίου, και το σταφύλι είχε πολύ καλά ποσοστά σακχάρων και καλές για την ποικιλία οξύτητες, με αποτέλεσμα οίνους με πολύ καλή δομή και  αρωματικό προφίλ τόσο γλυκούς , όσο και ξηρούς. Η φετινή εσοδεία όλων των τύπων οίνων που παράγει ο ΑΣ ΛΗΜΝΟΥ-Η ΕΝΩΣΗ αναμένεται για μια ακόμα χρονιά να αναδίδει τον τυπικό πλούσιο αρωματικό χαρακτήρα του Μοσχάτου, δικαιολογώντας για μια ακόμα φορά τον χαρακτηρισμό τους ως ΠΟΠ.

Το Λημνιό τρυγήθηκε στις 14-15 Σεπτεμβρίου, δίνοντας ξηρά κρασιά με υψηλό αλκοολικό τίτλο, πολύ καλό  αρωματικό δυναμικό και φαινολική ωριμότητα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον φαίνεται ότι θα έχει η εξέλιξη της παλαίωσης Λημνιού ΠΟΠ εσοδείας 2022.

Η ποσότητα των σταφυλιών ήταν οριακά μεγαλύτερη σε σχέση με πέρυσι, συνεχίζοντας την σταθερή αυξητική τάση των τελευταίων ετών.

Σχετικά Άρθρα

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Ευκολόπιοτη και σύνθετη, φιλική αλλά και «ψαγμένη» η Μαλαγουζιά δεν περνά ποτέ απαρατήρητη. Με προτάσεις που προέρχονται από κάθε γωνιά της Ελλάδας, όταν μπαίνει...

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Έναν αέρα εξορθολογισμού και ανανέωσης με σεβασμό στην παράδοση και σύγχρονα εργαλεία απολαμβάνει το εγχείρημα αναγέννησης του αμπελώνα της Μαντινείας και ανασυγκρότησης της Οινοποιητικής...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

To WSPC σε συνεργασία με τη Winebox διοργανώνει ένα μοναδικό masterclass με τον Charles Duval-Leroy, επικεφαλής του φημισμένου οίκου Champagne Duval-Leroy την Τετάρτη 29...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Tην 1η Νοεμβρίου το Ξινόμαυρο γιορτάζει παγκόσμια και για το λόγο αυτό οι «Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος» διοργανώνουν και προτείνουν για τους λάτρεις της ποικιλίας,...

Διαβάστε επίσης

VIDEOS

Περίπου 100 χρόνια μετά της οινοποιητικής Καμπά στη Μαντινεία, το εγχείρημα αναγέννησης του αμπελώνα της Μαντινείας και ανασυγκρότησης της Οινοποιητικής Μπουτάρη από τον όμιλο...

VIDEOS

Η Μαλαγουζιά πρωταγωνιστεί στο νέο τεύχος του Wine Trails, που κυκλοφορεί στις 11 Οκτωβρίου στα περίπτερα. Μια ποικιλία που συνεχίζει να εμπνέει οινοποιούς και...

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Έναν αέρα εξορθολογισμού και ανανέωσης με σεβασμό στην παράδοση και σύγχρονα εργαλεία απολαμβάνει το εγχείρημα αναγέννησης του αμπελώνα της Μαντινείας και ανασυγκρότησης της Οινοποιητικής...

REPORTS

Δέκα χρόνια μετά την θεμελίωση της ιδέας, η έκδοση θεσμός The Top50 του Wine Trails επιστρέφει πιο ώριμη και φιλόδοξη από ποτέ. Με ανανεωμένη...