Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Όψιμος ο τρύγος φέτος στη Λήμνο με αυξημένες ποσότητες σταφυλιών

Ο τρύγος του Μοσχάτου Αλεξανδρείας διήρκεσε από τις 24 Αυγούστου ως τις 13 Σεπτεμβρίου, και το σταφύλι είχε πολύ καλά ποσοστά σακχάρων και καλές για την ποικιλία οξύτητες, με αποτέλεσμα οίνους με πολύ καλή δομή και αρωματικό προφίλ τόσο γλυκούς , όσο και ξηρούς.

Ο χειμώνας στη Λήμνο ήταν αρκετά κρύος, με καλές βροχοπτώσεις που δημιούργησαν επαρκές υδατικό απόθεμα για τα αμπέλια. Οι καιρικές συνθήκες  την άνοιξη και το καλοκαίρι  ήταν αρκετά ξηρικές, με αποτέλεσμα να μην παρουσιαστούν μυκητολογικές προσβολές.

Το καλοκαίρι που ακολούθησε χαρακτηρίστηκε από ήπιες θερμοκρασίες και ξηρασία,  συνθήκες που χαρακτηρίζονται ως ιδανικές και για τις δύο καλλιεργούμενες ποικιλίες , μέχρι και τις τελευταίες μέρες πριν την έναρξη του τρυγητού. Η μεγάλη σχετικά ποσότητα βροχής που έπεσε εκείνο το χρονικό διάστημα  καθυστέρησε τη συγκομιδή των σταφυλιών αλλά δεν προκάλεσε την εμφάνιση ασθενειών, αντιθέτως συνέβαλλε θετικά στην ανάπτυξη του αρωματικού δυναμικού των σταφυλιών, ιδιαίτερα του Μοσχάτου.

Ο τρύγος του Μοσχάτου Αλεξανδρείας διήρκεσε από τις 24 Αυγούστου ως τις 13 Σεπτεμβρίου, και το σταφύλι είχε πολύ καλά ποσοστά σακχάρων και καλές για την ποικιλία οξύτητες, με αποτέλεσμα οίνους με πολύ καλή δομή και  αρωματικό προφίλ τόσο γλυκούς , όσο και ξηρούς. Η φετινή εσοδεία όλων των τύπων οίνων που παράγει ο ΑΣ ΛΗΜΝΟΥ-Η ΕΝΩΣΗ αναμένεται για μια ακόμα χρονιά να αναδίδει τον τυπικό πλούσιο αρωματικό χαρακτήρα του Μοσχάτου, δικαιολογώντας για μια ακόμα φορά τον χαρακτηρισμό τους ως ΠΟΠ.

Το Λημνιό τρυγήθηκε στις 14-15 Σεπτεμβρίου, δίνοντας ξηρά κρασιά με υψηλό αλκοολικό τίτλο, πολύ καλό  αρωματικό δυναμικό και φαινολική ωριμότητα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον φαίνεται ότι θα έχει η εξέλιξη της παλαίωσης Λημνιού ΠΟΠ εσοδείας 2022.

Η ποσότητα των σταφυλιών ήταν οριακά μεγαλύτερη σε σχέση με πέρυσι, συνεχίζοντας την σταθερή αυξητική τάση των τελευταίων ετών.

Σχετικά Άρθρα

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Η «Αφρός και Νέκταρ» είναι μία εκδήλωση γευστικής δοκιμής αφιερωμένη αποκλειστικά σε δύο κατηγορίες ελληνικών και ξένων οίνων, τους αφρώδεις και τους γλυκούς. Με...

REPORTS

Ο Διεθνής Οργανισμός Αμπέλου και Οίνου (OIV) δημοσίευσε τις πρώτες του προβλέψεις για την παγκόσμια παραγωγή κρασιού το 2025. Σύμφωνα με τα στοιχεία, η...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Η Central Wine Fair, η πολυαναμενόμενη ετήσια έκθεση κρασιού της κεντρικής Ελλάδας, επιστρέφει τη Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2025 σε νέο χώρο: την Αίγλη Ζαππείου,...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Το Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2025, στις 12.00 το μεσημέρι θα σηκώσει αυλαία η πιο αγαπημένη οινική εκδήλωση της χρονιάς. 

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Ο έμπειρος οινοποιός που πάτησε πόδι στη Ζίτσα οραματίζεται να βάλει την γηγενή ποικιλία στο διεθνή οινικό χάρτη. Μετά τη Νάουσα και τη Ραψάνη,...

REPORTS

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Οινοτουρισμού, την Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2025, η Οινοποιία Ψαρούλη υποδέχθηκε επαγγελματίες του τουρισμού, ξενοδόχους, ξεναγούς, τουριστικά γραφεία και δημοσιογράφους...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Η Central Wine Fair, η πολυαναμενόμενη ετήσια έκθεση κρασιού της κεντρικής Ελλάδας, επιστρέφει τη Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2025 σε νέο χώρο: την Αίγλη Ζαππείου,...

REPORTS

Μια βραδιά υψηλής γαστρονομίας και εκλεκτής οινογνωσίας θα φιλοξενηθεί τη Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2025, στο Jenny’s Rooftop Restaurant Bar του Sofitel Athens Airport, του...