Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Χωρίς πιστοποιητικό VI-1 οι εισαγωγές οίνου στην Βρετανία από ΕΕ

Κονταίνει την γραφειοκρατική διαδικασία πετώντας έξω ελέγχους για τα εισαγόμενα κρασιά στο Ηνωμένο Βασίλειο η απόφαση για κατάργηση του πιστοποιητικού VI-1.

Γιορτάζουν οι εισαγωγείς οίνου στην Βρετανία καθώς η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε στις 25 Ιουλίου, ότι καταργείται ένα κομμάτι καθιερωμένης γραφειοκρατίας στις εισαγωγές κρασιού. Όπως φαίνεται η κίνηση αυτή θα εξοικονομήσει 10 πένες (0,14 $) σε κάθε μπουκάλι που εισάγεται στη Βρετανία από χώρες της ΕΕ και όχι μόνο, κόστος που αντιστοιχεί σε εξοικονόμηση 130 εκατομμυρίων λιρών το έτος για τους εισαγωγείς, σύμφωνα με την WSTA.

Η αρχική απόφαση που είχε ληφθεί επέβαλλε στους οίνους που εισάγονταν στην Βρετανία από την ΕΕ, ποσότητα που αντιστοιχεί  στο 55% του συνολικού κρασιού που καταναλώνεται στην χώρα, να φέρουν το πιστοποιητικό VI-1 που προέκυπτε κατόπιν εργαστηριακών αναλύσεων όλων των εισαγώμενων κρασιών ώστε να διασφαλιστεί ότι πληρούν ορισμένους κανονισμούς. Η βιομηχανία κρασιού και αλκοολούχων ποτών είχε επανηλλημένα προειδοποιήσει πως αυτή η γραφειοκρατία θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των τιμών και θα δράσει ανασταλτικά για τους μικρότερους παραγωγούς που θέλουν να στείλουν τα προϊόντα τους στη Βρετανία, μειώνοντας και τις επιλογές των καταναλωτών.

«Η περικοπή αυτής της περιττής γραφειοκρατίας θα θέσει τις επιχειρήσεις μας σε ισχυρότερη θέση διεθνώς», δήλωσε η Victoria Prentis, η υπουργός Περιβάλλοντος, Τροφίμων και Αγροτικών Υποθέσεων της Βρετανίας.

Μετά το Brexit, η βρετανική κυβέρνηση είχε αρχικά αποφασίσει να εγκρίνει τα πιστοποιητικά VI-1, τα οποία αποτελούν μέρος του κανονισμού υγείας και ασφάλειας. Η απόφαση για την απόρριψη της γραφειοκρατίας έγινε κατόπιν μεγάλων πιέσεων από τη βιομηχανία κρασιού, η οποία χαιρέτισε την κίνηση ως νίκη για τους Βρετανούς οινολάτρεις, που θα εξοικονομούν 130 λίρες το χρόνο.

«Έχουμε περάσει περισσότερα από δύο χρόνια εκστρατείες για να αποφύγουμε την ένταξη νέων πιστοποιητικών για τις εισαγωγές κρασιού από την ΕΕ», δήλωσε ο Miles Beale, διευθύνων σύμβουλος της Ένωσης Εμπορίου Οίνου και Ποτών.

 

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η Δυτική Μακεδονία περνά στο ευρωπαϊκό προσκήνιο, καθώς η Καστοριά φιλοξενεί την εναρκτήρια διεθνή συνδιάσκεψη του EnoGastroDEST, μιας σημαντικής πρωτοβουλίας για τον οινικό και...

REPORTS

Η συγκομιδή στην Καλιφόρνια του 2025 ανακοινώθηκε στο ύψος της περσινής: οι αρχές παρουσιάζουν μια προσωρινή εκτίμηση 3 εκατομμυρίων τόνων οινοποιήσιμων σταφυλιών, σε σύγκριση...

REPORTS

Οι κορυφαίες επιχειρήσεις οινοτουρισμού της Νότιας Αυστραλίας βραβεύτηκαν στα βραβεία Best Of Wine Tourism Awards 2026, που απονεμήθηκαν χθες το βράδυ κατά τη διάρκεια...

REPORTS

Υπάρχουν διάφορες κλιματικές κατηγορίες που θα μπορούσε να ενταχθεί το κλίμα σε σχέση με την άμπελο. Για αρχή υπάρχουν τα ψυχρά κλίματα που είναι...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Η Ιταλία ετοιμάζεται να ανακτήσει το 2025 την πρωτιά στην παγκόσμια παραγωγή κρασιού, σύμφωνα με τις επίσημες εκτιμήσεις των Assoenologi, ISMEA και Unione Italiana...

REPORTS

Η European Wine Industry Association (AIVE) καλεί οινοποιεία και συνεταιρισμούς να αποφύγουν τις «πωλήσεις κάτω του κόστους» την τρέχουσα περίοδο τρύγου, προειδοποιώντας ότι τέτοιες...

REPORTS

Η γερμανική οινοποιία περνά μια από τις δυσκολότερες περιόδους της. Σύμφωνα με τη νέα πρωτοβουλία Zukunftsinitiative Deutscher Weinbau, που ίδρυσε τον Μάιο ο οινοποιός...

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Η µετασυλλεκτική λίπανση, γνωστή και ως επικουρική θρέψη, αποκτά ολοένα και µεγαλύτερη σηµασία στη σύγχρονη διαχείριση των αµπελώνων. Αφορά την εφαρµογή θρεπτικών στοιχείων µετά...