Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Χρειάζεται το κρασί να γίνει vegan για να σπάσει το κανάλι της on trade αγοράς;

Κατά τη διάρκεια ενός πρόσφατου ταξιδιού στις ΗΠΑ για την προώθηση των κρασιών του, ο παραγωγός ροζέ Provence Château Sainte Marguerite, που ανήκει στην Pernod Ricard, εξεπλάγη όταν διαπίστωσε ότι τα εστιατόρια ενδιαφέρονται περισσότερο για την vegan πιστοποίησή του παρά για το βιολογικό του καθεστώς.

«Το vegan είχε κάτι περισσότερο από βιολογικό και είχαμε αυτό το feedback τόσο στη Νέα Υόρκη όσο και στη Φλόριντα», ανέφερε ο οινοποιός Olivier Fayard στο thedrinksbusiness.

Οι σομελιέ με τους οποίους συναντήθηκε η Sainte Marguerite σε αυτές τις πολιτείες ανέφεραν όλοι μια αυξανόμενη ζήτηση για vegan κρασί στα εστιατόρια των ΗΠΑ – και πολλοί σκέφτονταν να δημιουργήσουν ένα τμήμα ειδικά για vegan στη λίστα κρασιών τους.

Για την Αργεντινή παραγωγό κρασιού Domaine Bousquet, η οποία έχει πιστοποιηθεί ως vegan από το 2020, το on-trade είναι ο βασικός μοχλός του κλάδου. «Το on-trade ήταν το κλειδί για την ευαισθητοποίηση των καταναλωτών για το vegan κρασί, και αυτό έχει κατευθύνει το ενδιαφέρον των καταναλωτών και στον τομέα του λιανικού εμπορίου», λέει η συνιδιοκτήτρια και διευθύνουσα σύμβουλος Anne Bousquet.

Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το τεύχος 40 του WineTrails

«Τα κρασιά μας τα πάνε ιδιαίτερα καλά στα vegan εστιατόρια – προμηθεύουμε πολλά σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο, συμπεριλαμβανομένου του Terre à Terre του Brighton – και αυτό σημαίνει ότι πουλάμε σε έναν πελάτη που κατανοεί απόλυτα και ασπάζεται το ήθος μας.».

Σύμφωνα με τον Bousquet, οι πελάτες που πίνουν vegan κρασιά σε ένα εστιατόριο τα αναζητούν ενεργά σε καταστήματα λιανικής μετά το γεύμα τους. Μόλις πραγματοποιήσετε την πώληση στην on-trade, αγορά είστε στα μισά του δρόμου.

«Είμαστε διαθέσιμοι στο Wholefoods Market και στο Abel & Cole, που είναι και τα δύο βιολογικά, και έχουμε έναν πελάτη που φυσικά κλίνει προς το ηθικά παρασκευασμένο κρασί, συμπεριλαμβανομένου του vegan», εξηγεί ο Bousquet. Το Waitrose, όπου περιλαμβάνονται και τα κρασιά μας, είναι ένας ισχυρός υποστηρικτής του vegan κρασιού.

Βιώσιμο σκαλοπάτι

Επισημαίνει ότι το να είσαι vegan συνέβαλε στο να αποκτήσει το Domaine Bousquet δύο ακόμη σημαντικές πιστοποιήσεις: B Corp και Regenerative Organic Certification (ROC).

«Δεν χρειάζεται οι παραγωγοί να χρησιμοποιούν ζωικά προϊόντα στο κρασί», υποστηρίζει. «Και αυτό είναι τόσο από άποψη βιωσιμότητας όσο και ηθικής. Μπορούμε να δούμε όλο και περισσότερους παραγωγούς να αρχίζουν να κάνουν τη στροφή. Από όλα τα πράγματα που μπορούν να γίνουν, η μετάβαση στο vegan είναι μια σχετικά απλή αλλαγή».

Σύμφωνα με το Sainte Marguerite’s Fayard, η πιστοποίηση vegan συμβαδίζει με μια οργανική προσέγγιση. «Στο πλαίσιο του σεβασμού προς το περιβάλλον, δεν χρησιμοποιούμε ζωικά προϊόντα σε κανένα στάδιο της διαδικασίας οινοποίησης», εξηγεί. «Οι φυτικές διεργασίες είναι συχνά πιο φιλικές προς το περιβάλλον από τις ζωικές.

Πηγή:thedrinksbusiness.com

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η νεοφυής εταιρεία Bolledrinks με έδρα το Λονδίνο παρουσιάζει κάτι που ενδέχεται να αποτελέσει σταθμό για τον κόσμο των μη αλκοολούχων κρασιών: ένα αφρώδες...

REPORTS

Η παγκόσμια αγορά κρασιού κλείνει το 2025 μέσα σε μια περίοδο βαθιών αλλαγών, όπως παρουσιάζει η Έκθεση Στρατηγικών Προβλέψεων της Vinetur στις 19 Νοεμβρίου....

REPORTS

Τα πρόσφατα στοιχεία της Liv-ex δείχνουν ότι η εμπιστοσύνη στην παγκόσμια αγορά fine wine ενισχύθηκε περαιτέρω τον Οκτώβριο, με όλους τους βασικούς δείκτες της...

REPORTS

Ο Επίτροπος Γεωργίας της ΕΕ, Κριστόφ Χάνσεν, υπογράμμισε τη Δευτέρα ότι η εμπορική συμφωνία με το Mercosur μπορεί να εξελιχθεί σε σημαντικό άνοιγμα για...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Ο έμπειρος οινοποιός που πάτησε πόδι στη Ζίτσα οραματίζεται να βάλει την γηγενή ποικιλία στο διεθνή οινικό χάρτη. Μετά τη Νάουσα και τη Ραψάνη,...

REPORTS

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Οινοτουρισμού, την Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2025, η Οινοποιία Ψαρούλη υποδέχθηκε επαγγελματίες του τουρισμού, ξενοδόχους, ξεναγούς, τουριστικά γραφεία και δημοσιογράφους...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Η Central Wine Fair, η πολυαναμενόμενη ετήσια έκθεση κρασιού της κεντρικής Ελλάδας, επιστρέφει τη Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2025 σε νέο χώρο: την Αίγλη Ζαππείου,...

REPORTS

Μια βραδιά υψηλής γαστρονομίας και εκλεκτής οινογνωσίας θα φιλοξενηθεί τη Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2025, στο Jenny’s Rooftop Restaurant Bar του Sofitel Athens Airport, του...