Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Χαμηλές τιμές και συρρίκνωση παραγωγής οδηγούν σε εξαφάνιση τον ιστορικό αμπελώνα Αττικής

Αντιμέτωπος με κίνδυνο εξαφάνισης μέσα στην επόμενη πενταετία βρίσκεται ο ιστορικός αμπελώνας της Αττικής, ελέω των χαμηλών τιμών που καταβλήθηκαν στα οινοποιήσιμα σταφύλια και της σημαντικής συρρίκνωσης της σταφυλικής παραγωγής.

Η ανησυχητική προειδοποίηση έρχεται από τους πέντε Οινοποιητικούς Συνεταιρισμούς Ανατολικής Αττικής, που μέσω ανακοίνωσης τους γνωστοποίησαν ότι οι λευκές ποικιλίες γνώρισαν μείωση της παραγωγής της τάξεως του 40% σε σχέση με πέρυσι, με το αντίστοιχο ποσοστό για τις ερυθρές ποικιλίες να ανέρχεται στο 50% και για το Σαββατιανό στο 55-60%. Οι συνεταιρισμοί χτυπούν καμπανάκι για άμεσα μέτρα διάσωσης της αμπελοκαλλιέργειας με στοχευμένες κινήσεις εισοδηματικής στήριξης και μεσο-μακροπρόθεσμο σχεδιασμό αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης (εμπλουτισμό υδροφόρου ορίζοντα , δίκτυα άρδευσης κ.λ.π ).

Αναλυτικά η ανακοίνωση των Οινοποιητικών Συνεταιρισμών Ανατολικής Αττικής έχει ως εξής:

Σε λιγότερο από μία πενταετία ,αν δεν ληφθούν άμεσα και αποτελεσματικά μέτρα στήριξης των αμπελουργών της Αττικής ,ο πάλαι ποτέ μεγαλύτερος αμπελώνας της χώρας με την ιδιαίτερη ιστορική του αξία και την περιβαλλοντική του συμβολή για τους κατοίκους της πρωτεύουσας ,δυστυχώς δεν θα υπάρχει.

Οι αιτίες της αρνητικής αυτής εξέλιξης , αφορούν πρώτα και κύρια τις απαράδεκτα χαμηλές τιμές που καταβλήθηκαν στα οινοποιήσιμα σταφύλια εξ’ αιτίας του αθέμιτου ανταγωνισμού και της απουσίας ελέγχων στην αγορά.

Οι τιμές σε συνδυασμό με την πρωτοφανή μείωση της σταφυλικής παραγωγής  δεν διασφαλίζουν την βιωσιμότητα των αμπελουργικών εκμεταλλεύσεων και δεν επανατροφοδοτούν οικονομικά την συνέχιση της καλλιέργειας.

Η δεύτερη αιτία της συρρίκνωσης του αμπελώνα αφορά την κλιματική κρίση και ιδιαίτερα την λειψυδρία και την ξηρασία που για  δεύτερη συνεχόμενη χρονιά ευθύνονται για την  σημαντική μείωση της παραγωγής .

Ο χειμώνας στην Αττική ήταν αρκετά ήπιος με ελάχιστες  αλλά έντονες βροχοπτώσεις,  οι οποίες δεν κατάφεραν να ποτίσουν αρκετά τα αμπέλια. Οι θερμοκρασίες ήταν αισθητά πιο υψηλές για την εποχή. Η Άνοιξη  χαρακτηρίζεται επίσης  από υψηλές θερμοκρασίες και παντελή έλλειψη βροχοπτώσεων με αποτέλεσμα την γρήγορη ανάπτυξη των αμπελιών .

Ο πρώτος μήνας του καλοκαιριού μπήκε με πολύ ψηλές θερμοκρασίες και χωρίς βροχές κάτι που συνεχίστηκε και τους υπόλοιπους μήνες , με αποτέλεσμα τα αμπέλια μη έχοντας αποθέματα νερού να σταματήσει απότομα  η ανάπτυξή τους. Το χαλάζι που έπεσε αρχές Ιουλίου έκανε λίγες ζημιές σε μεμονωμένες περιοχές των Μεσογείων. Η μεγάλη φωτιά στην Βορειοανατολική Αττική επηρέασε τον αμπελώνα στις περιοχές που πέρασε. Εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι τα αμπέλια αποτέλεσαν ανάχωμα για την εξάπλωση της πυρκαγιάς. Ο παρατεταμένος καύσωνας που συνεχίστηκε για περίπου σαράντα ημέρες , ανάγκασε τους παραγωγούς να τρυγήσουν τα αμπέλια περίπου δεκαπέντε μέρες νωρίτερα από άλλες χρονιές.

Στις λευκές ποικιλίες που τρυγήθηκαν αρχές Αυγούστου η μείωση της παραγωγής ανήλθε σε ποσοστό 40% σε σχέση με την εσοδεία 2023 (όπου και αυτή ήταν μειωμένη σε σχέση με το 2022). Στις Ερυθρές που τρυγήθηκαν λίγο πριν τον Δεκαπενταύγουστο  η μείωση ήταν ακόμα πιο σημαντική και ανήλθε στο 50% του 2023.  Στο Σαββατιανό που καλύπτει περίπου το 80% της παραγωγής της Αττικής , ο τρύγος πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου, η μείωση ήταν σημαντική και  στο 55- 60%.

Η ποιότητα των σταφυλιών σε αντίθεση με την ποσότητα τους , ήταν εξαιρετικά καλή. Ο αλκοολικός βαθμός στις λευκές ποικιλίες ήταν λίγο χαμηλότερος φέτος και άγγιζε σε μέσο όρο περίπου το 12,5% , επίσης οι ισορροπημένες οξύτητες θα δώσουν καλά δομημένα κρασιά με πλούσια αρώματα .

Το αποτέλεσμα της συνεχούς μείωσης της παραγωγής χρόνο με τον χρόνο , θα είναι η οριστική εγκατάλειψη του Αττικού Αμπελώνα , αφού πλέον η καλλιέργεια των αμπελιών είναι ζημιογόνα .  Αυτή τη στιγμή ο Αμπελώνας της Αττικής αποτελεί έναν από τους αρχαιότερους Αμπελώνες της Ευρώπης , τον μεγαλύτερο ενιαίο Αμπελώνα της Ελλάδας και την τελευταία ίσως πηγή πράσινου που έχει απομείνει στην Αττική , μετά από όλες τις καταστροφικές πυρκαγιές των τελευταίων ετών.

Βρισκόμαστε στο και 5΄

Αν δεν ληφθούν ΤΩΡΑ άμεσα μέτρα διάσωσης της αμπελοκαλλιέργειας με στοχευμένες κινήσεις εισοδηματικής στήριξης και με μεσο-μακροπρόθεσμο σχεδιασμό αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης (εμπλουτισμό υδροφόρου ορίζοντα , δίκτυα άρδευσης κ.λ.π ), ο Αττικός αμπελώνας θα είναι μία θλιβερή ανάμνηση.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η Selene Vedema 2024, ο πιο εμβληματικός θεσμός του σαντορινιού αμπελώνα, επιβεβαίωσε την φήμη της και φέτος, ξεπερνώντας κάθε προσδοκία. Στις 20 και 21...

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Περιβάλλον, κοινωνία και οικονομία σχηματίζουν, σύμφωνα με τον Riccardo Ricci Curbastro, επικεφαλής της Equalitas, μιας παγκόσμιας εταιρείας που εργάζεται για την βιωσιμότητα στην οινική...

REPORTS

Την ευρύτερη αναγνώριση του ρόλου της γυναίκας και την προσφορά της στον κλάδο του κρασιού, θέτει ως πρώτη προτεραιότητα η πρωτοβουλία του WSPC σε...

REPORTS

Δεδομένης της επίθεσης από όλες τις πλευρές από ένα ολοένα και πιο επιθετικό απαγορευτικό κίνημα, η κατανάλωση κρασιού στις Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκεται σε κίνδυνο....

Διαβάστε επίσης

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Δελτίο φυτοπροστασίας εξέδωσε το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Βόλου με στόχο την ενημέρωση των αμπελουργών της περιοχής και την σύσταση να...

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Στην αρχέγονη ύπαιθρο της Αττικής, εδώ και τέσσερις γενιές η οικογένεια Παναγιώτου ασχολείται με το αμπέλι και το κρασί, δημιουργώντας με πολλή ενέργεια και...

REPORTS

Η Σαντορίνη αποτελεί έναν παγκόσμιο τουριστικό προορισμό και, αναμφίβολα, σημαντικότατη συμβολή στη διεθνή της αναγνώριση διαδραματίζει ο γαστρονομικός και οινικός της πλούτος.

REPORTS

Η κλιματική αλλαγή έχει δείξει τα «δόντια» της σε πολλές παραδοσιακές δυνάμεις του οίνου, όπως την Γαλλία και την Ιταλία, όμως, έχει φέρει στο...