Connect with us

Αναζήτηση

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Φρεσκάδα και φρούτο για το Merlot του Κτήματος Λαζαρίδη στον φετινό τρύγο

Η Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου αποτέλεσε την δεύτερη μέρα στον φετινό τρύγο, που το Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη έκοψε από τις ερυθρές ποικιλίες του ιδιόκτητου αμπελώνα των τριών χιλιάδων στρεμμάτων.

του Λεωνίδα Λιάμη

Το ραντεβού είχε οριστεί σε έναν αµπελώνα µε Merlot στην Καλή Βρύση ∆ράµας και ήδη από τις επτά το πρωί, 55 γυναίκες, ηλικίας από 20 έως 60 ετών, και ένας νεαρός άνδρας, από το µόνιµο προσωπικό που απασχολεί το «Κτήµα Κώστα Λαζαρίδη», τρυγάνε τα κλήµατα, σε ζευγάρια, ώστε να µπορούν να κουβαλάνε πιο εύκολα τα τελάρα, που γέµιζαν µε µεγάλη ταχύτητα.

Η ενέργεια της οµάδας, καθαρά βακχική, µοιάζει να πηγάζει από το ιερό του ∆ιονύσου, το κονάκι του Βάκχου όπως το ονοµάζουν οι ντόπιοι, το οποίο είναι σε απόσταση αναπνοής από το σηµείο όπου βρεθήκαµε και έχει µακρά ιστορία που τοποθετείται στο 4000 π.Χ., όπως µαρτυρούν ανασκαφικά ευρήµατα.

«Αυτό που µπορούµε να πούµε για φέτος, είναι πως ήταν µια ιδιαίτερα απαιτητική χρονιά», επισηµαίνει ο αµπελουργός και οινολόγος του Κτήµατος, Γιώργος Λαζαρίδης, τον οποίο συναντήσαµε λίγο αργότερα στο σηµείο παραλαβής των φρεσκοτρυγηµένων σταφυλιών, στην έδρα της επιχείρησης στην Αδριανή.

«Η χρονιά ξεκίνησε από το Μάιο – Ιούνιο µε αρκετές βροχές, οπότε τα αµπέλια χρειαζόταν ιδιαίτερη φροντίδα και προστασία, όσον αφορά στις πιθανές ασθένειες», αναφέρει ο συνοµιλητής µας, ο οποίος είναι γιος του ιδρυτή του κτήµατος Κώστα Λαζαρίδη -και αναµορφωτή του αµπελώνα της ∆ράµας- και µαζί µε τον δίδυµο αδελφό του Γεράσιµο, έχουν πάρει πλέον τη σκυτάλη.

Με σπουδές στην αµπελουργία και την οινολογία σε Αθήνα, Montpellier και Udine, ο Γιώργος Λαζαρίδης µας εξηγεί πως «ο Ιούλιος ήταν ένας ήπιος µήνας, χωρίς πολλούς καύσωνες, κύλησε οµαλά, αλλά ο Αύγουστος είχε βροχές. Αυτό είχε ως συνέπεια αφενός ο τρύγος να ξεκινήσει φέτος όψιµος 2 – 3 εβδοµάδες και αφετέρου τα λευκά και τα ροζέ να έχουν ένα πολύ καλό αρωµατικό δυναµικό και καλή φρεσκάδα, ενώ στα κόκκινα η χρονιά ευνοεί τη φρεσκάδα και το φρούτο».

 

Τέλος Σεπτεµβρίου στο Κατάφυτο

«Στις επόµενες µέρες θα τρυγήσουµε τα τελευταία λευκά στην Πλατανιά και θα συνεχίσουµε µε Merlot και Cabernet Franc στην Αδριανή, ενώ τέλη Σεπτεµβρίου θα πάµε στον αµπελώνα του Κατάφυτου, σε υψόµετρο έως 950 µ. και θα ξεκινήσουµε µε τα Sauvignon Βlanc, για να τελειώσουµε, αρχές µε µέσα Οκτωβρίου, µε τα Αγιωργίτικα και τα Cabernet Sauvignon», συµπληρώνει ο κ. Λαζαρίδης.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Μετά από μια χρονιά που χαρακτηρίστηκε από απότομη σκλήρυνση των εμπορικών συνθηκών τόσο διεθνώς όσο και εγχώρια, η αυστραλιανή βιομηχανία οίνου ζητά έκτακτα μέτρα....

REPORTS

Με βαθμολογίες από 16 (distinguished) έως 17,5 (superior) βαθμολογήθηκαν 11 κρασιά του Οινοποιείου Λυραράκη από την Master of Wine, Julia Harding, στη σελίδα jancisrobinson.com.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Για 11η χρονιά τα κορυφαία κόκκινα κρασιά της Ελλάδας παρουσιάζονται δίπλα σε εξίσου σπουδαίες δημιουργίες του διεθνή αμπελώνα στην έκθεση που δικαίως φέρει το...

REPORTS

Την προηγμένη σειρά ρομπότ R4 που είναι ειδικά σχεδιασμένη για αμπελώνες και οπωρώνες παρουσίασε στην κορυφαία έκθεση αγροτικών μηχανημάτων, Agritechnica, στο Ανόβερο η New...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Διευρύνουν σταθερά την παρουσία τους στον οινικό χάρτη της χώρας τα κρασιά της Κεντρικής Ελλάδας, τουλάχιστον όπως αυτά δίνουν τα τελευταία χρόνια το παρών...

REPORTS

Την κατάταξη των αιτούντων περιόδου 2025-2026 για επενδύσεις σε οινοποιεία ανακοίνωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με την διαδικασία των ενστάσεων να ξεκινά στις 26...

REPORTS

Το VINSANTO MIKRA THIRA είναι ο πρώτος επιδόρπιος οίνος του οινοποιείου, μια δημιουργία που εξελίχθηκε με αργό ρυθμό και υπομονή...

REPORTS

Τη δυνατότητα σε συλλέκτες, οινόφιλους και επαγγελματίες να αποκτήσουν ξεχωριστές ετικέτες, που δεν συναντά κανείς εύκολα στην πρωτογενή αγορά δίνει δημοπρασία που θα πραγματοποιηθεί...