Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Υψηλοί οι στόχοι περιβαλλοντικής πιστοποίησης για τα Crus

Ο Franck Bijon καλεί το Crus Bourgeois «να στοχεύσει ακόμη υψηλότερα όσον αφορά την περιβαλλοντική πιστοποίηση».

«Παραμένω πεπεισμένος ότι η μόχλευση των επιδόσεων για όλα τα crus μας περιλαμβάνει μια σωστή πολιτική βιωσιμότητας», δήλωσε ο Franck Bijon, πρόεδρος της Alliance des Crus Bourgeois du Médoc στην Ετήσια Γενική Συνέλευση του οργανισμού στις 2 Ιουνίου.

Η συνάντηση επιβεβαίωσε ότι όλοι οι υποψήφιοι για την ταξινόμηση στην επόμενη πενταετία , που αποκαλύφθηκε το 2025, θα είναι υποχρεωμένοι να εξασφαλίσουν  πιστοποίηση Υψηλής Περιβαλλοντικής Αξίας (HVE). Αυτό δεν θα αποτελεί έκπληξη για τους παραγωγούς, καθώς η ιδέα είχε ήδη συμπεριληφθεί στις προδιαγραφές 2017-2018 για την ταξινόμηση 2025, τόνισε ο Bijon. Αποφασίστηκε να δεχτεί μόνο την πιστοποίηση HVE και όχι τα πιστοποιημένα βιολογικά κρασιά, ένα θέμα που προκάλεσε συζήτηση στο Côtes de Bourg.

«Πολλές στρατηγικές διαχείρισης αμπελώνων είναι πλέον φιλικές προς τη γη: βιολογικές, βιοδυναμικές, συμβατικές με χρήση βιολογικού ελέγχου κ.λπ.». εξήγησε ο Bijon, ο οποίος υποστηρίζει ένα ολιστικό οικοσυστημικό όραμα. Αυτό συνεπάγεται προσοχή, για παράδειγμα, στο «αποτύπωμα άνθρακα, το οποίο είναι δύσκολο για τη βιολογική γεωργία, όπου οι ψεκασμοί πρέπει να εφαρμόζονται πολλές φορές.

Πρέπει να κάνουμε περισσότερη επισκόπηση και να οδηγήσουμε ολόκληρη την οικογένεια των «Cru» προς μια ολιστική ηθική προσέγγιση». Η πιστοποίηση εξακολουθεί να είναι μόνο το πρώτο βήμα, γιατί «το HVE απέχει πολύ από το να είναι ικανοποιητικό, όπως δείχνει το σύστημα πιστοποίησής του», υπογράμμισε ο Bijon. Άλλα γεωργοπεριβαλλοντικά μέτρα θα εξεταστούν για την ακόλουθη ταξινόμηση, το 2030. Η διαδικασία σκέψης είναι πιθανό να ξεκινήσει στα τέλη του 2023/αρχές του 2024 και να ολοκληρωθεί με προτάσεις για αλλαγές κάποια στιγμή το 2025.

 

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η Σικελία επιστρέφει δυναμικά στον οινικό χάρτη, κουβαλώντας μαζί της όχι μόνο αριθμούς, αλλά και μια ανανεωμένη αυτοπεποίθηση. Η φετινή παραγωγή κρασιού άγγιξε τα...

REPORTS

Η παγκόσμια βιομηχανία οίνου εισήλθε το 2025 σε μια περίοδο βαθιών μετασχηματισμών, που επηρεάζουν την κατανάλωση, την παραγωγή και το διεθνές εμπόριο. Σύμφωνα με...

REPORTS

Μες στην αυγή μιας νέας εποχής για την οινική εκπαίδευση, η Ιταλία ξαναφέρνει στο προσκήνιο έναν θεσμό που διατρέχει σαν βαθιά γραμμή το παγκόσμιο...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ο Σύνδεσμος Οινοποιών Κεφαλονιάς παρουσιάζει μια μοναδική εμπειρία γευσιγνωσίας, σε συνεργασία με τον κορυφαίο Έλληνα pastry chef Στέλιο Παρλιάρο.

Διαβάστε επίσης

VIDEOS

Στο New Hotel, ανάμεσα σε πιάτα που μιλούσαν χαμηλόφωνα και κρασιά που ήξεραν πότε να ξεδιπλωθούν, η ομάδα του Wine Trails συναντήθηκε για κάτι...

REPORTS

Σε ένα νέα πακέτο μέτρων για στήριξη του αμπελοοινικού κλάδου συμφώνησαν την Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με την Comité...

REPORTS

Τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα ενέκριναν ένα πακέτο μέτρων για τον οίνο που παρέχει εργαλεία για τη διαχείριση του παραγωγικού δυναμικού, την ενίσχυση της προώθησης...

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Ασθένεια του ξύλου που συχνά παρερµηνεύεται ως προσβολή από ίσκα αποτελεί η ευτυπίωση, η οποία προκαλείται από τη δράση του ασκοµύκητα Eutypa lata.