Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Υποστελέχωση ΕΛΓΑ πάει πίσω τις εκτιμήσεις ζημιών, πιέζει ο τρύγος στον Τύρναβο

Σε κατάσταση αναμονής βρίσκονται ακόμα οι αμπελουργοί του Δήμου Τυρνάβου που χτυπήθηκε σφοδρά από τους ανοιξιάτικους παγετούς και αναμένει ακόμα με τα σταφύλια στα πρέμνα τις εκτιμήσεις από το κλιμάκιο του ΕΛΓΑ.

Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των γεωπόνων του ΕΛΓΑ για εκτίμηση των ζημιών στα αμπέλια του Τυρνάβου, ο μικρός τους αριθμός και τεράστια έκταση που έχουν να καλύψουν καθυστερεί πολύ τις εκτιμήσεις με τους παραγωγούς να μην μπορούν να αφήσουν άλλο τα σταφύλια στα πρέμνα τους(όπως προβλέπει ο κανονισμό) με τον τρύγο να έχει φτάσει.  Ο αγροτικός σύλλογος Τυρνάβου ζητά την άμεση επίλυση του προβλήματος.χαρακτηριστικά αναφέρει σε ανακοίνωσή του.

Μετά τις πρωτόγνωρες φυσικές καταστροφές (παγετοί, ανεμοθύελλες, καύσωνες, χαλαζοπτώσεις) που διέλυσαν το σύνολο των αγροτικών παράγωγων στο Δήμο Τυρνάβου. Ήρθε και ο κυβερνητικός εμπαιγμός στην πλάτη των αγροτών που άκουγαν υπουργικές δεσμεύσεις και τα μεγάλα λόγια της κεντρικής διοίκησης του ΕΛΓΑ για προσλήψεις γεωπονικού προσωπικού ώστε να γίνουν άμεσες και δίκαιες εκτιμήσεις.

Το προσωπικό(συμβασιούχους) όμως που έδωσε εντολή η κυβέρνηση να προσληφθεί δεν φτάνει πουθενά για πουθενά αφού μιλάμε για δυναμικές καλλιέργειες που θέλουν επιπλέον χρόνο για να εκτιμηθούν από χωράφι σε χωράφι. Οι υπάρχοντες γεωπόνοι-εκτιμητές όσες φιλότιμες και κοπιαστικές προσπάθειες και να κάνουν είναι σχεδόν αδύνατο να ανταποκριθούν στις αγροτικές εκτάσεις του Δήμου Τυρνάβου διότι μιλάμε για χιλιάδες στρέμματα. Οι Γεωπόνοι στις πόλεις και στα χωριά του Δήμου μας ξεκάθαρα δεν επαρκούν και όλο αυτό έχει ως συνέπεια συνάδελφοι μας να έχουν εντάσεις μεταξύ τους για το ποιανού η ζημιά θα εκτιμηθεί μιας και πολλοί είναι στην διαδικασία της συγκομιδής του ποσοστού της καλλιέργειας που κατάφερε να διασωθεί.

Το πρόβλημα όμως κύριοι της κυβέρνησης και της κεντρικής διοίκησης του ΕΛΓΑ θα οξυνθεί, διότι έφτασε ο τρύγος των σταφυλιών στο Τύρναβο, στον οποίο βρίσκεται πάνω από το ένα τρίτο των οινοποιησιμων σταφυλιών πανελλαδικά. Στον οποίο τρύγο υπάρχουν συγκεκριμένες ημερομηνίες παράδοσης στα οινοποιεία της περιοχής ώστε να διασφαλίζουν την ποιότητα(γεύσεις, αρώματα) των προϊόντων τους. Με το να αφήσουν οι παραγωγοί σύμφωνα με τον κανονισμό μέρος της παραγωγής χωρίς να το συλλέξουν δεν δίνεται λύση και θα φέρει μεγάλες αδικίες εις βάρος τους μιας και υπάρχει ο κίνδυνος καταστροφής απο άγρια ζώα και ο ακόμα μεγαλύτερος κίνδυνος κλοπής μιας και τα αγροτικά προϊόντα λόγω των ζημιών είναι δυσεύρετα.

Ως Αγροτικοί Σύλλογοι απαιτούμε εδώ και τώρα από την κυβέρνηση την άμεση στελέχωση του οργανισμού του ΕΛΓΑ με μόνιμο γεωπονικό προσωπικό το οποίο θα επαρκεί και θα καλύπτει τις ανάγκες των αγροτών οι οποίοι πλέον έχουν να αντιμετωπίσουν και την κλιματική αλλαγή.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η νεοφυής εταιρεία Bolledrinks με έδρα το Λονδίνο παρουσιάζει κάτι που ενδέχεται να αποτελέσει σταθμό για τον κόσμο των μη αλκοολούχων κρασιών: ένα αφρώδες...

REPORTS

Η παγκόσμια αγορά κρασιού κλείνει το 2025 μέσα σε μια περίοδο βαθιών αλλαγών, όπως παρουσιάζει η Έκθεση Στρατηγικών Προβλέψεων της Vinetur στις 19 Νοεμβρίου....

REPORTS

Τα πρόσφατα στοιχεία της Liv-ex δείχνουν ότι η εμπιστοσύνη στην παγκόσμια αγορά fine wine ενισχύθηκε περαιτέρω τον Οκτώβριο, με όλους τους βασικούς δείκτες της...

REPORTS

Τα λαμπερά Μοσχάτα κρασιά του Συνεταιρισμού Σάμου ήταν οι πρωταγωνιστές μιας βραδιάς εμπνευσμένης από το ακριτικό νησί, σε ένα μοναδικό παιχνίδισμα γεύσεων που επιμελήθηκε...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Οινοτουρισμού, την Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2025, η Οινοποιία Ψαρούλη υποδέχθηκε επαγγελματίες του τουρισμού, ξενοδόχους, ξεναγούς, τουριστικά γραφεία και δημοσιογράφους...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Η Central Wine Fair, η πολυαναμενόμενη ετήσια έκθεση κρασιού της κεντρικής Ελλάδας, επιστρέφει τη Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2025 σε νέο χώρο: την Αίγλη Ζαππείου,...

REPORTS

Τα λαμπερά Μοσχάτα κρασιά του Συνεταιρισμού Σάμου ήταν οι πρωταγωνιστές μιας βραδιάς εμπνευσμένης από το ακριτικό νησί, σε ένα μοναδικό παιχνίδισμα γεύσεων που επιμελήθηκε...

REPORTS

Μια βραδιά υψηλής γαστρονομίας και εκλεκτής οινογνωσίας θα φιλοξενηθεί τη Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2025, στο Jenny’s Rooftop Restaurant Bar του Sofitel Athens Airport, του...