Ναι, πρόκειται για μια πάρα πολύ καλή ποιοτικά χρονιά, με ποσοτικές διακυμάνσεις στο σύνολο των αμπελουργικών ζωνών.
Αρκεί όμως στο επώνυμο ελληνικό κρασί να είναι το 2020 απλά και μόνο μια πολύ καλή χρονιά τόσο για τα λευκά, όσο και για τα ερυθρά σταφύλια; Οι στάθμες των αποθεμάτων των κρασιών του 2019 σε σημαντικό αριθμό οινοποιείων έχουν διατηρηθεί ψηλά. Ταυτόχρονα το ’19 ως σοδειά αποδεικνύει μέρα με τη μέρα πως είναι μια γοητευτική χρονιά που ταξιδεύει ομαλά στο χρόνο. Έτσι, η πλειοψηφία των φετινών κρασιών θα πρέπει να μπορούν να συμβαδίσουν με το χρόνο ακόμα περισσότερο. Με όλα τα υπόλοιπα δεδομένα ο αγέρωχος χαρακτήρας των κρασιών θα σμιλευτεί στο οινοποιείο. Τα φώτα πάνω στους οινολόγους, λοιπόν.
Οινοποιία Τσάνταλη – Χαλκιδική
Λάμπει φέτος η Μαλαγουζιά
Φέτος παρατηρήθηκε υγρή άνοιξη και σχετικά υγρό καλοκαίρι μέχρι και τέλος Ιουνίου. Στη συνέχεια επικράτησαν ξηροθερμικές συνθήκες. Oι πολλές υγρασίες του προηγούμενου διαστήματος είχαν σαν αποτέλεσμα πολύ μεγάλες προσβολές από ευδεμίδα. Έπειτα αφού προχώρησε το αμπέλι προς την ωρίμανση υπήρξε εμφάνιση διαφόρων σήψεων κυρίως στα λευκά σταφύλια. Οι κλιματολογικές συνθήκες είχαν σαν αποτέλεσμα την οψίμιση των λευκών ποικιλιών, γι’αυτό και ο τρύγος ξεκίνησε 17 Αυγούστου. Η παρατεταμένη ανομβρία και οι ξηροθερμικές συνθήκες που ακολούθησαν, οδήγησαν σε πολύ καλή ωρίμανση των ερυθρών σταφυλιών. Μόνο όμως όσων δεν είχαν επηρεαστεί από τις βροχοπτώσεις κατα την άνθηση. Ο τρύγος στη Χαλκιδική θα ολοκληρωθεί περίπου 20 Σεπτεμβρίου που είναι και η ημερομηνία που θα ξεκινήσει ο τρύγος στη Ραψάνη. Τελευταία περιοχή για την Οινοποιία Τσάνταλη θα είναι το Αμύνταιο.
Κείµενο Γιώργος Σαλπιγγίδης*
Επικεφαλής αµπελουργικού τµήµατος της Οινοποιίας Τσάνταλη
Kτήµα Χατζηβαρύτη – Γουµένισσα
Σταφύλι πεντακάθαρο
Μπελαλίδικος είναι φέτος ο τρύγος σύµφωνα µε την οινολόγο Χλόη Χατζηβαρύτη αλλά το πεντακάθαρο σταφύλι των αµπελώνων του Κτήµατος υπόσχεται, όπως η ίδια τονίζει, τίποτε λιγότερο από πολύ καλό κρασί.
Ιδιαίτερα απαιτητικός εξελίσσεται ο φετινός τρύγος στους αμπελώνες της ζώνης της Γουμένισσας, μετά τα σκαμπανεβάσματα του καιρού κατά τη διάρκεια της σεζόν. Ωστόσο, με λίγο παραπάνω κόπο, η χρονιά μπορεί να αποζημιώσει τον οινοποιό. Την εκτίμηση αυτή διατυπώνει η οινολόγος Χλόη Χατζηβαρύτη, από το ομώνυμο Κτήμα, την οποία συνάντησε το Wine Trails στις 8 Σεπτεμβρίου, πάνω στη φούρια του τρυγητού. «Κόβουμε τα κόκκινα και δουλεύουμε στα… κόκκινα», μας ανέφερε η νεαρή οινοπαραγωγός, ενόσω κινούνταν επιδέξια μέσα στα κλήματα κι επέβλεπε το συνεργείο των τρυγητάδων που είχε πιάσει δουλειά από τις 7 π.μ. σε ένα αμπέλι με Syrah στην πλαγιά ενός βουνού, σε υψόμετρο 600 μ.
«Ο φετινός είναι πολύ δύσκολος τρύγος. Η χρονιά φαινόταν πως θα ήταν όψιμη από τις πολλές βροχές. Ήρθε κατόπιν η (σ.σ. κακοκαιρία) Θάλεια στις αρχές Αυγούστου κι άλλαξε τα δεδομένα», μας ανέφερε κι εξήγησε ότι «με τις συνεχείς εναλλαγές μόλις στέγνωναν τα αμπέλια από τη βροχή και ανέβαιναν τα σάκχαρα, έβρεχε πάλι και ξαναέπεφταν. Μετά τη Θάλεια είχαμε μια περίοδο με ζέστη και ήλιο, οπότε ένα φυτό που έχει μεγάλη περίσσεια νερού και ανεβαίνει και η θερμοκρασία, αρχίζει και φωτοσυνθέτει πάρα πολύ και ανεβάζει σάκχαρα με γρήγορο ρυθμό. Ουσιαστικά τη δουλειά που έπρεπε να την κάνει σε δύο εβδομάδες την έκανε, για παράδειγμα, σε δυο – τρεις μέρες. Και από εκεί που για καιρό τα σταφύλια ήταν χαμηλόβαθμα, ξαφνικά εκτοξεύτηκαν και τρέχουμε να τα τρυγήσουμε».
Η έναρξη του τρύγου στο Κτήμα Χατζηβαρύτη έγινε στις 16 Αυγούστου και πριν κλείσει το πρώτο 10ήμερο του Σεπτεμβρίου είχαν τρυγηθεί οι λευκές ποικιλίες, πλην του Ροδίτη και κόπηκαν και ορισμένες ερυθρές, με πρώτη τη Syrah.
Παρά τις δυσκολίες που προκάλεσε η κλιματική παράμετρος -κι επέτεινε και η δυστοκία να βρεθούν τρυγητές, λόγω κορωνοϊού- το τελικό αποτέλεσμα φαίνεται πως θα έχει θετικό πρόσημο. «Το αποτέλεσμα βγαίνει πολύ ωραίο. Αρωματικά είναι εξαιρετικό. Ακόμη και που είχαμε πολλές βροχές στην περιοχή δεν αντιμετωπίσαμε προβλήματα με ασθένειες. Το σταφύλι είναι καθαρό. Αυτό σημαίνει ότι θα βγει πολύ καλό το κρασί, αλλά θα βγει δύσκολα», εκτίμησε η οινολόγος και έσπευσε να σημειώσει πως «από ό,τι βλέπω η ποιότητα είναι πάρα πολύ καλή. Ειδικά από τα αμπέλια στο βουνό, όπου το αεράκι στέγνωνε τα κλήματα, εκεί το σταφύλι είναι πεντακάθαρο. Αλλά ακόμη κι από τα χωράφια με λιγότερο καλή πρώτη ύλη και εκεί κάνουμε διαλογή ρόγα – ρόγα».
Κείµενο Λεωνίδας Λιάµης
Φωτογραφίες Περικλής Παναγιωτίδης
Kτήµα Πιερία Ερατεινή – Κολινδρός Πιερίας
Πλούσια αρώματα για τα λευκά
Στους πρόποδες των Πιερίων με θέα προς την πεδιάδα της Θεσσαλονίκης και τον Θερμαϊκό Κόλπο, βρέθηκε το Wine Trails το πρωινό της 1ης Σεπτεμβρίου, σε ένα ραντεβού με τον Παύλο Αργυρόπουλο, οινολόγο, οινοποιό και συνιδρυτή -μαζί με τον οινολόγο Ανδρέα Πάντο- του Κτήματος «Πιερία Ερατεινή». Αφορμή; Ο τρύγος. «Είμαστε δέκα μέρες πιο όψιμοι. Είχαμε δροσερή άνοιξη κι ένα δροσερό καλοκαίρι στην αρχή, που επίσης εξελίχθηκε αργά και έτσι φτάσαμε στον Αύγουστο, όπου είχαμε βροχούλες. Ήταν ευεργετικές. Βέβαια καθυστέρησαν λίγο την ωρίμανση του σταφυλιού, αλλά του έδωσαν μεγαλύτερη ορμή», εξήγησε ο κ. Αργυρόπουλος, την ώρα που περιεργαζόταν ορισμένα τσαμπιά σταφύλια και πρόσθεσε ότι «στο μικροκλίμα του Κολινδρού δεν είναι μόνο το σάκχαρο. Είναι όλο το δυναμικό του σταφυλιού». Αξιολογώντας τα πρώτα δείγματα του τρύγου, ο κ. Αργυρόπουλος δεν έκρυψε τον ενθουσιασμό του. «Νομίζω πως θα είναι μια καλή χρονιά η φετινή. Οι προϋποθέσεις υπάρχουν. Τουλάχιστον για τα λευκά κρασιά, καθώς τα σταφύλια έχουν ωριμάσει σωστά και έχουν και πλούσια αρώματα. Θα πρέπει να δούμε τώρα την ωρίμανση των κόκκινων».
Κείµενο Λεωνίδας Λιάµης Φωτογραφίες Περικλής Παναγιωτίδης
Κτήμα Αβαντίς – Εύβοια
Ζωντανό φρούτο
Συμπυκνωμένο φρούτο τόσο όσο χρειάζεται, επεφύλαξε το 2020 για τους αμπελώνες του Κτήματος Αβαντίς στην «πολυστάφυλο», κατά τον Όμηρο, Εύβοια.
Χρονιά σαν και αυτήν του 2020, ο Απόστολος Μούντριχας, το «μυαλό» πίσω από τα κρασιά του Κτήματος Αβαντίς, δεν εύρισκε άλλη για να τη συγκρίνει. Φαίνεται πως οι… «Μοίρες» επέτρεψαν την ισορροπία της φυσικής καταστροφής και της εμπορικής στρέβλωσης λόγω πανδημίας με έναν φροντισμένο από τον άνθρωπο αλλά και τον καιρό καρπό. Μόλις ένα 40άρι στρέσαρε στο βαθμό του ανεπιθύμητου τα αμπέλια που φροντίζει ο κ. Μούντριχας με την ομάδα του κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Ήταν κατά τα άλλα τέτοια η «μετεωρολογική αρμονία» όπως εξηγεί που δεν μπορούσε παρά να δώσει ένα φρούτο συμπυκνωμένο όσο πρέπει και με καλές οξύτητες. «Αυτό θα ήταν το μόνο που θα είχαμε να παρατηρήσουμε φέτος, αν δεν είχαμε τις καταστροφικές πλημμύρες στην Εύβοια και φυσικά τα όσα έφερε και δεν έφερε η πανδημία και η καραντίνα» θα πει στο Wine Trails ο έμπειρος οινοποιός, αναφέροντας ότι ελάχιστα από τα δικά του στρέμματα βούλιαξαν στο λασπόνερο.
«Μικρό το κακό μπροστά στην καταστροφή που βάρυνε το νησί» σχολίασε. Στα ορεινά, η καλή αποστράγγιση του εδάφους ήταν ο παράγοντας που έσωσε την παρτίδα μετά την καταστροφική κακοκαιρία του Αυγούστου, ενώ στα πεδινά ο τρύγος προηγήθηκε σε πολλές περιπτώσεις της βροχής.
Κείµενο Πέτρος Γκόγκος Φωτογραφίες Γεωργία Καραµαλή
Οινοποιία Αν. Φράγκου – Αττική
Καλύτερο κι απ’ το ΄19 φέτος το Σαββατιανό
Ήταν Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου όταν κόπηκε το πρώτο τσαμπί Σαββατιανού από τ’ αμπέλια της Οινοποιίας Φράγκου. Και το Wine Trails ήταν εκεί να καταγράψει την ιδιαίτερη στιγμή.
Ηταν το πρώτο τσαμπί μιας χρονιάς πολύ ιδιαίτερης όχι μόνο λόγω της υγειονομικής κρίσης, αλλά και λόγω μιας ισχυρής χαλαζόπτωσης, η οποία έπληξε τον Αττικό αμπελώνα στα μέσα Ιουνίου. «Στην Αττική γκρινιάζουμε για το γεγονός ότι δεν έχουμε ενιαίους αμπελώνες και έτσι αυξάνεται το κόστος της καλλιέργειας. Ωστόσο, αυτό μας έσωσε φέτος με το χαλάζι. Χάσαμε 25 στρέμματα από τα 140 που καλλιεργούμε. Αν τα είχαμε μαζεμένα δεν θα παίρναμε ρώγα», ανέφερε η Αναστασία Φράγκου στο WT. Μετά την πολύ καλή χρονιά του 2019 έρχεται μια επίσης καλή σοδειά για το Σαββατιανό του 2020. «Είναι εξίσου καλή η ποιότητα του σταφυλιού φέτος. Ο χειμώνας ήταν καλός. Και αυτή την περίοδο είναι ευνοϊκές οι καιρικές συνθήκες. Ενώ τη μέρα η θερμοκρασία ανεβαίνει στους 30-32 βαθμούς, τη νύχτα πέφτει στους 20. Αυτό είναι ό,τι καλύτερο. Έτσι, φέτος παίρνουμε ένα σταφύλι ποιοτικό και καθαρό, χωρίς να έχουμε κάνει ιδιαίτερες παρεμβάσεις. Αρωματικά πιστεύω ότι θα είμαστε καλύτερα από το 2019 που ήταν επίσης μία πολύ καλή χρονιά», τόνισε ο οινοποιός Διονύσης Φράγκος.
Κείµενο Mαρίνα Σκοπελίτου Φωτογραφίες Γεωργία Καραµαλή
Oινοποιία Γ. Λαφαζάνη – Νεµέα
Δομή και συμπύκνωση
Ιδανικός σύµµαχος ήταν -και είναι- οι καιρικές συνθήκες για τη Νεµέα και το Αγιωργίτικο, σύµφωνα µε τον Βασίλειο Γ. Λαφαζάνη.
Μια πολλά υποσχόμενη χρονιά φαίνεται να είναι το 2020 για τη Νεμέα και το Αγιωργίτικο, η οποία έρχεται ως συνέχεια της επίσης πολύ καλής χρονιάς του 2019. Σύμφωνα με τον Βασίλειο Γ. Λαφαζάνη «ενώ όλα έδειχναν πως πηγαίνουμε σε μία όψιμη χρονιά, οι παρατεταμένες ζέστες στα μέσα και τέλη Αυγούστου ευνόησαν την πρωίμηση στις περισσότερες υποπεριοχές της Νεμέας, οδηγώντας τον τρύγο στις φυσιολογικές για την περιοχή ημερομηνίες. Η πολύ χαμηλή παραγωγή στο σύνολο των αμπελώνων, σε συνδυασμό με την καθαρή από ασθένειες χρονιά, έδωσαν σταφύλια με πρωτοφανή εκχυλισματικότητα και φαινολική ωρίμανση. Οι γενικότερες καιρικές συνθήκες που επικράτησαν όλο το χρόνο αποτέλεσαν ιδανικό σύμμαχο χαρίζοντας πολύ καλά αποτελέσματα και αναμένουμε κρασιά με έντονα ποικιλιακά αρώματα, καλές οξύτητες, δομή και συμπύκνωση».
Oινοποιείο Vassaltis – Σαντορίνη
Στις καλύτερες χρονιές της δεκαετίας
«Είχαμε έναν πολύ καλό χειμώνα χωρίς ακραία καιρικά φαινόμενα. Ήταν όσο ψυχρός χρειαζόταν ενώ τα επίπεδα της βροχόπτωσης ήταν φυσιολογικά. Επίσης, σε όλα τα κρίσιμα στάδια ανάπτυξης του φυτού, κατά τη διάρκεια της άνοιξης, επικράτησαν πολύ ευνοϊκές καιρικές συνθήκες. Κάπως έτσι, το 2020 αμπελουργικά μπορεί να χαρακτηριστεί μία από τις καλύτερες χρονιές της δεκαετίας», ανέφερε ο Ηλίας Ρουσσάκης του οινοποιείου Vassaltis. «Η φυτοϋγεία των αμπελιών υπήρξε πολύ καλή. Το πυκνό φύλλωμα προστάτευσε τα σταφύλια από τα καψίματα και τα εγκαύματα. Οι ρώγες στα τσαμπιά ήταν πράσινες, τραγανές και φρέσκιες με έντονο άρωμα και αυξημένη οξύτητα, γεγονός που υποδεικνύει ότι το 2020 θα είναι μια πολλά υποσχόμενη χρονιά».