Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Τρεις ευρωπαϊκοί μοχλοί για απλοποίηση της εξ αποστάσεως πώλησης κρασιού ενδοκοινοτικά

Άμεσες αλλαγές στα κοινοτικά κείμενα με στόχο την απλοποίησης της εξ αποστάσεως πώλησης κρασιού σε διαφορετικά κράτη-μέλη ζητά η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Ανεξάρτητων Αμπελουργών (CEVI), καθώς η άμεση πώληση προϊόντων στους καταναλωτές γίνεται μια όλο και σημαντικότερη πηγή εσόδων για τις πολύ μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Οι τελευταίες αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις αποστολές μικρού όγκου σε ευρωπαίους ιδιώτες, λόγω δυσανάλογου κόστους και διοικητικής και φορολογικής γραφειοκρατίας.

Πιεσμένες από την κρίση του κορονοϊού, οι πωλήσεις κρασιού από τον παραγωγό σε καταναλωτές εξακολουθούν να παρεμποδίζονται από τις κανονιστικές επιβαρύνσεις όταν πρόκειται για «άτομα που κατοικούν σε ευρωπαϊκή χώρα εκτός από εκείνη της αποστολής», αναφέρει με λύπη ο Thomas Montagne, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Ανεξάρτητων Αμπελουργών (CEVI), σε επιστολή που εστάλη στις 11 Σεπτεμβρίου στον Ευρωπαίο Επίτροπο Thierry Breton, επικεφαλή της Γενικής Διεύθυνσης Εσωτερικής Αγοράς.

Από το 2013, η CEVI έχει υποβάλλει φάκελο και ζητά ταχεία διοικητική απλούστευση προκειμένου να τροποποιηθεί η οδηγία 2008/118 / ΕΚ. Η τελευταία «υποχρεώνει τους οινοπαραγωγούς να περάσουν από έναν φορολογικό αντιπρόσωπο για να διασφαλίσουν την καταβολή των ειδικών φόρων κατανάλωσης» εξηγεί η CEVI, η οποία υπογραμμίζει ότι «το σύστημα αυτό δημιουργεί πράγματι πρόσθετα κόστη και σημαντικά διοικητικά βάρη που κάνουν την άμεση πώληση πρακτικά αδύνατη στην Ευρώπη για τους μικρούς παραγωγούς».

Αναβαλλόμενες μεταρρυθμίσεις

Ενώ η οδηγία 2020/262 / ΕΚ αίρει την υποχρέωση προσφυγής σε φορολογικό αντιπρόσωπο «και επιβαρύνει τον επιστρεφόμενο φόρο κατανάλωσης στον διαπιστευμένο φορτωτή και όχι στον πωλητή», η CEVI εκφράζει τη λύπη της για το γεγονός ότι δεν θα τεθεί σε ισχύ παρά μόνο έως τις 23 Φεβρουαρίου 2023. Η ανυπομονησία είναι ακόμη πιο έντονη, καθώς το ενιαίο σχέδιο για τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης δεν θα μελετηθεί έως ότου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μεταρρυθμίσει τον ΦΠΑ, μεταρρύθμιση που ανέβαλε τελευταία για την 1η Ιουλίου 2021.

Ωστόσο, «η εξάλειψη αυτής της γραφειοκρατίας και το αδικαιολόγητο κόστος που επιβαρύνουν την πώληση των προϊόντων μας, θα επέτρεπε αναμφίβολα το άνοιγμα νέων καταστημάτων που συμβάλλουν στην αναζωογόνηση των εταιρειών και των τοπικών οικονομιών μας», δηλώνει ο Thomas Montagne. Ο αμπελουργός-οινοποιός Luberon υπενθυμίζει ότι η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αξιολόγηση των άρθρων 32 και 36 της οδηγίας 2008/118 / CE επιβεβαιώνει τις αναλύσεις της CEVI όσον αφορά την απλούστευση η οποία πρέπει να γίνει με την ταχεία υλοποίηση τριών δράσεων.

Τρεις μοχλοί απλοποίησης των διαδικασιών

Πρόκειται για το ζήτημα της, πρώτον «δημιουργίας χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση μιας ενιαίας θυρίδας για την πληρωμή ειδικών φόρων κατανάλωσης για αλκοολούχα ποτά», δεύτερον της «δημιουργίας μιας ενιαίας ιστοσελίδας στην οποία θα αναφέρονται οι διάφορες διαδικασίες που είναι γνωστές στα κράτη μέλη, καθώς και κατάλογος φορολογικών εκπροσώπων σε κάθε κράτος μέλος» και τρίτον «ορισμός ενός ορίου απαλλαγής σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις εξ αποστάσεως πωλήσεις μεταξύ επιχειρήσεων και καταναλωτών, και βάσει του οποίου ο πωλητής θα υπόκειται μόνο σε ειδικούς φόρους κατανάλωσης στη χώρα διαμονής».

«Το θέμα είναι κάπως τεχνικό», αναγνωρίζει ο Christophe Simon, υπεύθυνος για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις της CEVI, ο οποίος υπογραμμίζει ότι «απλές λύσεις θα μπορούσαν να εφαρμοστούν γρήγορα εάν εκδηλωθεί πολιτική βούληση στις Βρυξέλλες». Έχοντας επί του θέματος ασχοληθεί επί 7 χρόνια, η CEVI δεν αναμένει ταχεία απάντηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά ελπίζει να προωθήσει τη συζήτηση.

Πηγή: ΚΕΟΣΟΕ

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Ο François Bouteille ανέλαβε τη θέση του διευθυντή και ο Bertrand Minchin τη θέση του συμπροέδρου του Bureau Interprofessionnel des Vins du Centre-Loire (BIVC).

REPORTS

Η οινοβιομηχανία της ΕΕ ζητά από την νέα Κομισιόν μια τολμηρή και ανοικτή εμπορική πολιτική για τόνωση των εξαγωγών στις διεθνές αγορές.

REPORTS

Η Gambero Rosso, ένας από τους πιο διάσημους οδηγούς κρασιού της Ιταλίας, αναγνωρισμένος για τις έγκυρες κριτικές και αξιολογήσεις των ιταλικών κρασιών, έχει ανακηρύξει...

REPORTS

Πάντα λιγότερο κρασί. Η νέα προς τα κάτω αναθεώρηση της πρόβλεψης συγκομιδής για το 2024, αντανακλά αποδόσεις χαμηλών όγκων. Η αποτίμηση αυτής της μικρής...

Διαβάστε επίσης

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Στην αρχέγονη ύπαιθρο της Αττικής, εδώ και τέσσερις γενιές η οικογένεια Παναγιώτου ασχολείται με το αμπέλι και το κρασί, δημιουργώντας με πολλή ενέργεια και...

REPORTS

Η Σαντορίνη αποτελεί έναν παγκόσμιο τουριστικό προορισμό και, αναμφίβολα, σημαντικότατη συμβολή στη διεθνή της αναγνώριση διαδραματίζει ο γαστρονομικός και οινικός της πλούτος.

REPORTS

Αναρωτιέται ο μέσος καταναλωτής τι μπορεί να κάνει ένα κρασί, που πρώτη ύλη του είναι το σταφύλι, να μην είναι «vegan». Κι όμως... Δεν...

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Ένα οινοποιείο απόλυτα λειτουργικό και επισκέψιμο, που έχει επιλέξει το δρόμο της μεθοδικής και σκληρής δουλειάς είναι το είναι το Κτήμα Νικολάου στη Νεμέα,...