Connect with us

Αναζήτηση

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Τραγανά αρωματικός o σπάνιος Αγριππιώτης

Σε αυτές τις περιπτώσεις όπου ο κόσµος του κρασιού από θαυµαστός γίνεται παραµυθένιος, ανήκει η σπάνια ποικιλία Αγριππιώτης, η οποία στη σύγχρονη ιστορία της έχει ως κέντρο εξελίξεων το Ανω ∆ιακοφτό και πιο συγκεκριµένα το οινοποιείο Τετράµυθος, που κατάφερε να την αναβιώσει λίγο πριν εξαφανιστεί.

Κείµενο Λάζαρος Γατσέλος * Οινολόγος  Dip. WSET

Υπήρχε στην περιοχή εδώ και αρκετές γενιές. Σήμερα όμως τον συναντά κανείς μόνο στο Άνω Διακοφτό και στον οικισμό Λόφος. Παραδοσιακά συμμετείχε σε χαρμάνια (σε μικρό ποσοστό) με τον Ροδίτη ως επιπλέον στοιχείο ευγευστότητας και πολυπλοκότητας. Αρχικά οι άνθρωποι του Τετράμυθου κατάφεραν να εντοπίσουν μόνο λίγα διάσπαρτα κλήματα μέσα σε παλαιά αμπελοτεμάχια Ροδίτη. Από αυτά τα φυτά επιλέχθηκαν κληματίδες και σε συνεργασία με φυτώριο δημιούργησαν τα πρώτα φυτά.  Έτσι, αυτήν τη στιγμή υπάρχει ένα αυτούσιο αμπελοτεμάχιο με φυτά Αγριππιώτη έκτασης 0,3 εκταρίων.

Τα βασικά χαρακτηριστικά

Παρουσιάζει ανεπτυγμένο φύλλο μέτριο εώς μεγάλο, σφηνοειδές, πεντάκολπο, συμμετρικό. Οι δόντες είναι μικροί ανισομεγεθείς και ο μισχικός κόλπος έχει σχήμα V. Διαθέτει έλασμα επίπεδο και λείο, λεπτό, ανοιχτό πράσινο με κιτρινοπράσινες λείες νευρώσεις στην άνω επιφάνεια, ενώ στην κάτω εμφανίζονται αραχνοϋφείς. Παράγει σταφυλή κανονικού μεγέθους και κυλινδροκωνικού σχήματος, μέτριας πυκνότητος, με σφαιρικές εγίγαρτες ράγες (συνήθως ένα γίγαρτο, σπανιότερα δύο). Ο φλοιός των σταφυλιών είναι παχύς, κίτρινοχρωος  και αποκτά στην ωριμότητα χρυσαφί χρώμα.

Κατά τη δοκιμή ραγών την περίοδο της ωριμότητας εύκολα διαπιστώνει κανείς πως διαθέτει ξεχωριστό αρωματικό χαρακτήρα, πλούσια ταννική έκφραση και σάρκα τραγανή μετρίως χυμώδη.

 

 

Η διαδικασία ταυτοποίησης

Ο Τετράμυθος θέλησε να αναζητήσει πιθανές συνάφειες ή συγγένειες ξεκινώντας τη διαδικασία ταυτοποίησης της ποικιλίας σε συνεργασία με το ερευνητικό κέντρο ΙΝRA στο Montpellier. Σύντομα αναμένονται τα αποτελέσματα.  Οι πρώτες αποδεικτικές οινοποιήσεις των προηγούμενων ετών με καρπό από διάσπαρτα κύπελλα χρησιμοποιήθηκαν από τον Simon J. Wolf κατά την παρουσίαση του βιβλίου του Amber Revolution στη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου.  

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η φετινή οινική χρονιά στην Καλιφόρνια δεν κρίνεται από τον καιρό, αυτός στάθηκε σύμμαχος. Κρίνεται από την οικονομία, τις συνήθειες κατανάλωσης και τις αποφάσεις...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Στο πλαίσιο του τριετούς προγράμματος Ενημέρωσης της ΕΘΕΑΣ για την “Υπεύθυνη Κατανάλωση Οίνου και το Καθεστώς Ένωσης των Προστατευόμενων Γεωγραφικών Ενδείξεων (ΠΓΕ)”, με διακριτικό...

REPORTS

Η νόσος του Pierce, που προκαλείται από το βακτήριο Xylella fastidiosa, αναδεικνύεται σε ολοένα σοβαρότερη απειλή για τους αμπελώνες του πλανήτη. Νέα διεθνής έρευνα,...

REPORTS

Σύμφωνα με πληροφορίες που περιήλθαν στην ΚΕΟΣΟΕ το χρονοδιάγραμμα των επόμενων διαδικασιώνπου αφορούν το Μέτρο 23 «Έκτακτη προσωρινή στήριξη ρευστότητας στους γεωργούς που έχουν πληγεί...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Η φετινή οινική χρονιά στην Καλιφόρνια δεν κρίνεται από τον καιρό, αυτός στάθηκε σύμμαχος. Κρίνεται από την οικονομία, τις συνήθειες κατανάλωσης και τις αποφάσεις...

REPORTS

Η νόσος του Pierce, που προκαλείται από το βακτήριο Xylella fastidiosa, αναδεικνύεται σε ολοένα σοβαρότερη απειλή για τους αμπελώνες του πλανήτη. Νέα διεθνής έρευνα,...

REPORTS

Τον Αύγουστο, το περιοδικό Decanter δημοσίευσε τα αποτελέσματα μιας ειδικής γευστικής δοκιμής αφιερωμένης στα λευκά κρασιά των νησιών του Αιγαίου.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Στο πλαίσιο του τριετούς προγράμματος Ενημέρωσης της ΕΘΕΑΣ για την “Υπεύθυνη Κατανάλωση Οίνου και το Καθεστώς Ένωσης των Προστατευόμενων Γεωγραφικών Ενδείξεων (ΠΓΕ)”, με διακριτικό...