Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Το Taurasi της νότιας Ιταλίας ξεχωρίζει με τα κόκκινα κρασιά της ποικιλίας Aglianico

Η ποικιλία σταφυλιού Aglianico, καλλιεργείται στο 85% των αμπελώνων της περιοχής του Ταουράσι το οποίο απέκτησε το ψευδώνυμο: “Το Barolo του Νότου”.

Το Taurasi εντάχθηκε στους καταλόγους των DOCG της Ιταλίας πριν από 30 χρόνια, σε μια εποχή που τα κόκκινα κρασιά ήταν σε άνοδο και συγκεκριμένα τα κόκκινα κρασιά που ήταν πλούσια σε χρώμα και ώριμα σε γεύση.

Η οινοποίηση στην περιοχή απασχολούσε κυρίως μεγάλες εταιρείες και συνεταιρισμούς. Τελευταία όμως παρατηρείται η νέα γενιά να απελευθερώνεται από το σύστημα του εμπόρου κρασιού και να αναλαμβάνει την καλλιέργεια αμπελώνων.

Από το 2016 έως το 2020, οι εκτάσεις αμπελώνων στο Taurasi διπλασιάστηκαν, και ιδρύθηκαν σχεδόν είκοσι νέα οινοποιεία. Τέλος, ο αριθμός των εταιρειών που εμφιαλώνουν κρασιά αυξήθηκε από 76 σε 102.

Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει πολλή συζήτηση για τα ηφαιστειακά εδάφη, και υπάρχει ένας ιδιαίτερος ορυκτός χαρακτήρας σε ορισμένα κρασιά Taurasi που συνάπτεται με άλλα κόκκινα κρασιά που παράγονται σε ηφαιστειακά εδάφη, όπως εκείνα του ενεργού ηφαίστειου Αίτνα, στις ανατολικές ακτές της Σικελίας.

Τέλος, το υψόμετρο παίζει επίσης ρόλο, ειδικά στις πιο νότιες, ορεινές περιοχές των  Paternapoli και Castelfranci, όπου οι αμπελώνες μπορούν να φυτευτούν σε υψόμετρο έως και 700μ από την επιφάνεια της θάλασσας. Η Feudi di San Gregorio, ένα από τα πιο γνωστά ονόματα της Καμπανίας, διεξάγει έρευνα, παράγοντας δύο κρασιά τα οποία εστιάζουν στο terroir FeudiStudi, με στόχο να αποδείξει την ότι το υψόμετρο μπορεί να επηρεάσει θετικά την παραγωγή της ποικιλίας Aglianico.

Όπως όλα δείχνουν η οινοποιεία της περιοχής ακμάζει και φαίνεται να έχει ακόμα πολλές δυνατότητες για ανάπτυξη στο μέλλον. Για την ώρα, η νότια Ιταλική περιοχή κερδίζει τον σεβασμό που αξίζουν τα κόκκινα κρασιά της.

 

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η νεοφυής εταιρεία Bolledrinks με έδρα το Λονδίνο παρουσιάζει κάτι που ενδέχεται να αποτελέσει σταθμό για τον κόσμο των μη αλκοολούχων κρασιών: ένα αφρώδες...

REPORTS

Τα πρόσφατα στοιχεία της Liv-ex δείχνουν ότι η εμπιστοσύνη στην παγκόσμια αγορά fine wine ενισχύθηκε περαιτέρω τον Οκτώβριο, με όλους τους βασικούς δείκτες της...

REPORTS

Ο Επίτροπος Γεωργίας της ΕΕ, Κριστόφ Χάνσεν, υπογράμμισε τη Δευτέρα ότι η εμπορική συμφωνία με το Mercosur μπορεί να εξελιχθεί σε σημαντικό άνοιγμα για...

REPORTS

Τα λαμπερά Μοσχάτα κρασιά του Συνεταιρισμού Σάμου ήταν οι πρωταγωνιστές μιας βραδιάς εμπνευσμένης από το ακριτικό νησί, σε ένα μοναδικό παιχνίδισμα γεύσεων που επιμελήθηκε...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Ο έμπειρος οινοποιός που πάτησε πόδι στη Ζίτσα οραματίζεται να βάλει την γηγενή ποικιλία στο διεθνή οινικό χάρτη. Μετά τη Νάουσα και τη Ραψάνη,...

REPORTS

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Οινοτουρισμού, την Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2025, η Οινοποιία Ψαρούλη υποδέχθηκε επαγγελματίες του τουρισμού, ξενοδόχους, ξεναγούς, τουριστικά γραφεία και δημοσιογράφους...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Η Central Wine Fair, η πολυαναμενόμενη ετήσια έκθεση κρασιού της κεντρικής Ελλάδας, επιστρέφει τη Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2025 σε νέο χώρο: την Αίγλη Ζαππείου,...

REPORTS

Μια βραδιά υψηλής γαστρονομίας και εκλεκτής οινογνωσίας θα φιλοξενηθεί τη Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2025, στο Jenny’s Rooftop Restaurant Bar του Sofitel Athens Airport, του...