Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Το Taurasi της νότιας Ιταλίας ξεχωρίζει με τα κόκκινα κρασιά της ποικιλίας Aglianico

Η ποικιλία σταφυλιού Aglianico, καλλιεργείται στο 85% των αμπελώνων της περιοχής του Ταουράσι το οποίο απέκτησε το ψευδώνυμο: “Το Barolo του Νότου”.

Το Taurasi εντάχθηκε στους καταλόγους των DOCG της Ιταλίας πριν από 30 χρόνια, σε μια εποχή που τα κόκκινα κρασιά ήταν σε άνοδο και συγκεκριμένα τα κόκκινα κρασιά που ήταν πλούσια σε χρώμα και ώριμα σε γεύση.

Η οινοποίηση στην περιοχή απασχολούσε κυρίως μεγάλες εταιρείες και συνεταιρισμούς. Τελευταία όμως παρατηρείται η νέα γενιά να απελευθερώνεται από το σύστημα του εμπόρου κρασιού και να αναλαμβάνει την καλλιέργεια αμπελώνων.

Από το 2016 έως το 2020, οι εκτάσεις αμπελώνων στο Taurasi διπλασιάστηκαν, και ιδρύθηκαν σχεδόν είκοσι νέα οινοποιεία. Τέλος, ο αριθμός των εταιρειών που εμφιαλώνουν κρασιά αυξήθηκε από 76 σε 102.

Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει πολλή συζήτηση για τα ηφαιστειακά εδάφη, και υπάρχει ένας ιδιαίτερος ορυκτός χαρακτήρας σε ορισμένα κρασιά Taurasi που συνάπτεται με άλλα κόκκινα κρασιά που παράγονται σε ηφαιστειακά εδάφη, όπως εκείνα του ενεργού ηφαίστειου Αίτνα, στις ανατολικές ακτές της Σικελίας.

Τέλος, το υψόμετρο παίζει επίσης ρόλο, ειδικά στις πιο νότιες, ορεινές περιοχές των  Paternapoli και Castelfranci, όπου οι αμπελώνες μπορούν να φυτευτούν σε υψόμετρο έως και 700μ από την επιφάνεια της θάλασσας. Η Feudi di San Gregorio, ένα από τα πιο γνωστά ονόματα της Καμπανίας, διεξάγει έρευνα, παράγοντας δύο κρασιά τα οποία εστιάζουν στο terroir FeudiStudi, με στόχο να αποδείξει την ότι το υψόμετρο μπορεί να επηρεάσει θετικά την παραγωγή της ποικιλίας Aglianico.

Όπως όλα δείχνουν η οινοποιεία της περιοχής ακμάζει και φαίνεται να έχει ακόμα πολλές δυνατότητες για ανάπτυξη στο μέλλον. Για την ώρα, η νότια Ιταλική περιοχή κερδίζει τον σεβασμό που αξίζουν τα κόκκινα κρασιά της.

 

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η γερμανική οινοποιία περνά μια από τις δυσκολότερες περιόδους της. Σύμφωνα με τη νέα πρωτοβουλία Zukunftsinitiative Deutscher Weinbau, που ίδρυσε τον Μάιο ο οινοποιός...

REPORTS

Η Δυτική Μακεδονία περνά στο ευρωπαϊκό προσκήνιο, καθώς η Καστοριά φιλοξενεί την εναρκτήρια διεθνή συνδιάσκεψη του EnoGastroDEST, μιας σημαντικής πρωτοβουλίας για τον οινικό και...

REPORTS

Η συγκομιδή στην Καλιφόρνια του 2025 ανακοινώθηκε στο ύψος της περσινής: οι αρχές παρουσιάζουν μια προσωρινή εκτίμηση 3 εκατομμυρίων τόνων οινοποιήσιμων σταφυλιών, σε σύγκριση...

REPORTS

Οι κορυφαίες επιχειρήσεις οινοτουρισμού της Νότιας Αυστραλίας βραβεύτηκαν στα βραβεία Best Of Wine Tourism Awards 2026, που απονεμήθηκαν χθες το βράδυ κατά τη διάρκεια...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Η εξόφληση προς τους μετόχους θα ολοκληρωθεί εντός τριών εργάσιμων ημερών μετά την εκκαθάριση των συναλλαγών της τελευταίας ημέρας διαπραγμάτευσης.

REPORTS

Η Ιταλία ετοιμάζεται να ανακτήσει το 2025 την πρωτιά στην παγκόσμια παραγωγή κρασιού, σύμφωνα με τις επίσημες εκτιμήσεις των Assoenologi, ISMEA και Unione Italiana...

REPORTS

Όλοι μιλούν για νούμερα. Εμείς λέμε: ας κοιτάξουμε την πραγματικότητα στα μάτια. Η Σαντορίνη δεν είναι απλώς τόνοι σταφυλιών· είναι άνθρωποι, τόπος, μνήμη και...

REPORTS

Καθώς οι προετοιμασίες για το ProWine Mumbai βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, ο διευθυντής έργων, Rajeev Naresh, εξηγεί γιατί «η συμμετοχικότητα, η οικοδόμηση κοινότητας και...