Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Το Chenin Blanc βαδίζει στο να γίνει η ποικιλία ναυαρχίδα της Ουάσιγκτον

Μπορεί η Ste Michelle Wine Estates να είναι η πιο διάσημη παραγωγός Riesling στην Βόρεια Αμερική, ωστόσο η ίδια υποστηρίζει ένα άλλο σταφύλι πλέον που έρχεται για να κλέψει την παράσταση… ο λόγος για το Chenin Blanc.

Αρχικά, σε πρόσφατες δηλώσεις του ο εμπορικός διευθυντής της εταιρείας, David Bowman, τόνισε ότι η Ste Michelle βλέπει ένα πραγματικά λαμπρό μέλλον για το Chenin Blanc, ένα σταφύλι που δεν είναι καθόλου διάσημο, αλλά είναι περισσότερο γνωστό για το ρόλο του στα λευκά, γλυκά και αφρώδη κρασιά του Λίγηρα, καθώς και στα τραγανά και ξηρά κρασιά βαρελιών από τη Νότια Αφρική, όπου η ποικιλία ονομαζόταν ιστορικά Steen.

Στην πραγματικότητα, το Chenin Blanc φυτεύτηκε κάποτε ευρέως στην Πολιτεία της Ουάσινγκτον (και στην Καλιφόρνια), αλλά η αυξανόμενη δημοτικότητα του Chardonnay είδε τις φυτεύσεις Chenin να μειώνονται αισθητά, με αποτέλεσμα σήμερα να υπάρχουν λιγότερα από 30 εκτάρια στο έδαφος, αν και ό,τι έχει απομείνει είναι η πηγή μερικών σπουδαίων κρασιών από παλιά αμπέλια, όπως το L’Ecole No 41, που παράγεται από έναν αμπελώνα 50 ετών στην κοιλάδα Walla Walla της Ουάσινγκτον.

Την ίδια στιγμή η Ste Michelle είναι ο παραγωγός του αμερικανικού Riesling με τις μεγαλύτερες πωλήσεις, που προέρχεται από την κοιλάδα Columbia Valley της Ουάσινγκτον, και κατασκευάζει κρασιά υψηλής ποιότητας από αυτό το σταφύλι, όπως το εκλεκτό και αξιόλογο για την ηλικία του Eroica Riesling με τον Ernst Loosen, τον παλαιότερο οινοπαραγωγό της πολιτείας να αναζητά άλλες ευκαιρίες ανάπτυξης.

Ο Bowman μάλιστα τόνισε ότι: «Φτιάχνουμε φανταστικά λευκά κρασιά, όχι μόνο στην Ουάσιγκτον αλλά και στο Όρεγκον, με υπέροχα Riesling και Pinot Gris, ενώ το Chardonnay κερδίζει επίσης έδαφος».

Το τελευταίο σταφύλι το βοηθάει, σύμφωνα με τον Bowman, η «λιγότερο βομβαρδιστική επέμβαση στην οινοποίηση», πριν αποκαλέσει τα Chardonnays της εταιρείας από το Όρεγκον «πιο Chablis-like», και «όμορφα, ειδικά για κάθε τοποθεσία λευκά κρασιά».

Ωστόσο, ο ενθουσιασμός του φαίνεται να κορυφώνεται όταν περνάει στο Chenin Blanc, και στο ρόλο του στην παγκόσμια ευαισθητοποίηση για την Πολιτεία της Ουάσινγκτον.

«Αν υπάρχει ένα σταφύλι που έχει τεράστιες δυνατότητες στην Ουάσινγκτον, αυτό είναι το Chenin Blanc», δήλωσε ο ίδιος.

Ενώ στην συνέχεια, σχολίασε ότι: «Ψάχνουμε για το επόμενο λευκό κρασί με διάκριση, και καλλιεργούμε εξαιρετικό Chenin Blanc στην Ουάσιγκτον, το παράγουμε εδώ και δεκάδες χρόνια και νομίζω ότι υπάρχει μια ευκαιρία, επειδή δεν υπάρχει πραγματικά μια περιοχή στις ΗΠΑ που να είναι γνωστή για το Chenin Blanc, και νομίζω ότι η Ουάσιγκτον μπορεί να πάρει ηγετική θέση σε αυτό».

Τέλος, όσον αφορά το ύφος, ο Bowman θεωρεί ότι το Chenin της Ουάσινγκτον έχει «μεγάλη οξύτητα», αλλά και «βάρος στον ουρανίσκο», που βοηθούνται από τις τεχνικές οινοποίησης, όπως η ανάδευση οινολασπών, η οποία χρησιμοποιείται συνήθως για να δώσει πλούτο στο Chardonnay.

ΠΗΓΗ: thedrinksbusiness.com

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η πρόσφατη ανησυχία για περιστατικά δηλητηρίασης από μεθανόλη σε αποστάγματα έχει προκαλέσει σημαντική πτώση στις πωλήσεις ποτών όπως η βότκα, το τζιν και το...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Το «Deu-N-Hi-Do» vol.2, η γιορτή των φυσικών κρασιών έρχεται στην Αθήνα την Κυριακή 16 Νοεμβρίου. Μια σύγχρονη γιορτή που φέρνει κοντά οινοποιούς, γαστρονόμους και...

REPORTS

Καθώς ολοκληρώνεται ο τρύγος, η φροντίδα του αμπελώνα παραμένει κρίσιμη. Ο περονόσπορος, μία από τις πιο διαδεδομένες ασθένειες του αμπελιού, μπορεί να παραμείνει ενεργός...

REPORTS

Ο τρύγος 2025 του Οινοποιείο Λυραράκη ολοκληρώθηκε επιτυχώς. Η χρονιά, που δοκίμασε την αντοχή τόσο της γης όσο και των ανθρώπων της, χαρακτηρίστηκε από...

Διαβάστε επίσης

VIDEOS

Περίπου 100 χρόνια μετά της οινοποιητικής Καμπά στη Μαντινεία, το εγχείρημα αναγέννησης του αμπελώνα της Μαντινείας και ανασυγκρότησης της Οινοποιητικής Μπουτάρη από τον όμιλο...

VIDEOS

Η Μαλαγουζιά πρωταγωνιστεί στο νέο τεύχος του Wine Trails, που κυκλοφορεί στις 11 Οκτωβρίου στα περίπτερα. Μια ποικιλία που συνεχίζει να εμπνέει οινοποιούς και...

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Έναν αέρα εξορθολογισμού και ανανέωσης με σεβασμό στην παράδοση και σύγχρονα εργαλεία απολαμβάνει το εγχείρημα αναγέννησης του αμπελώνα της Μαντινείας και ανασυγκρότησης της Οινοποιητικής...

REPORTS

O τουρισµός στη χώρα µας ανεβαίνει αλλά η κατανάλωση του κρασιού πέφτει. Μετά τη µείωση της ζήτησης στα κόκκινα κρασιά, το περασµένο καλοκαίρι παρατηρήθηκε...