Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Το μεγαλύτερο οινοποιείο στο Νότιο Ημισφαίριο κλείνει αιώνα ιστορίας

Το Berri Estates, η μεγαλύτερη βιομηχανία κρασιού στην περιοχή Riverland της Νότιας Αυστραλίας περιλαμβάνει εκατοντάδες καλλιεργητές, χιλιάδες φορτηγά και ώρες παραγωγής για τη δημιουργία πολλών λίτρων εξαίρετου κρασιού, που μεταφέρονται σε όλο τον κόσμο.

απόδοση Ζήσης Πανάγος

«Υπάρχουν πολύ λίγοι οργανισμοί που κάνουν αυτή την απόσταση και είναι σημαντικό να σταματήσουμε και να σκεφτούμε την ευρύτερη κοινότητα που φτιάχνει το Berri Estates», δήλωσε ο διευθυντής επιχειρήσεων της Accolade Wines, Tim Molloy.

«Οι καλλιεργητές είναι το ένα και το αυτό για εμάς, καθώς και οι εργολάβοι, οι προμηθευτές, η τοπική βιομηχανία. Μαζί είναι όλοι μια ιστορία επιτυχίας που αξίζει να γιορτάσουμε.»

Το οινοποιείο, που ανήκει πλέον στην πολυεθνική εταιρεία Accolade Wines, βρίσκεται στη μεγαλύτερη αμπελουργική περιοχή της χώρας και είναι το μεγαλύτερο οινοποιείο στο νότιο ημισφαίριο.

Το 2019, η αρχική του τοποθεσία μετατράπηκε σε μια εγκατάσταση 40 εκατομμυρίων δολαρίων που φιλοξενεί τρεις σειρές βαρελιών, δύο γραμμές γυαλιού και μια αποθήκη παλετών 25.000, με επιπλέον 30 εκατομμύρια δολάρια, που δαπανήθηκαν για εξοπλισμό και γραμμές συσκευασίας.

Κατά τη διάρκεια της περιόδου τρύγου του Riverland, συνήθως τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, περισσότερα από 10.000 φορτηγά ταξιδεύουν μέσα και έξω από το οινοποιείο.

«Δεν υπάρχει τυπική μέρα, καθώς κάθε μέρα θα μπορούσαμε να συσκευάζουμε εκατοντάδες χιλιάδες λίτρα κρασιού, η μισή παραγωγή μας πηγαίνει στο εξωτερικό και η άλλη μισή πηγαίνει στο εσωτερικό.» είπε ο κ. Molloy.

 

Οι προσδοκίες για την παραγωγή

Παρά το γεγονός ότι ήταν κόρη ενός καλλιεργητή σταφυλιών, η Vikki Wade είπε ότι έπεσε σε μια δουλειά που έγινε η καριέρα της για περισσότερα από 30 χρόνια.

«Μόλις είχα τελειώσει τις σπουδές μου και γύρισα σπίτι για διακοπές όταν αποφάσισα να αναλάβω έναν vintage ρόλο στο εργαστήριο», είπε.

«Όλοι οι άνθρωποι που δούλευαν στο οινοποιείο ήταν προσωπικό εργαστηρίου ή προσωπικό στο κελάρι. Καθόμασταν Παρασκευή απόγευμα και δοκιμάζαμε τα κρασιά με τους οινοποιούς και νομίζω ότι από εκεί ξεκίνησε το ενδιαφέρον μου». Συμπλήρωσε η ίδια.

Εκατοντάδες κρασιά δοκιμάζονται και δοκιμάζονται στις εγκαταστάσεις κάθε μέρα, αλλά η κ. Wade είπε ότι η προσαρμογή στις μεταβαλλόμενες προτιμήσεις των καταναλωτών είναι ζωτικής σημασίας.

«Όταν ξεκίνησα εδώ πριν από 30 χρόνια, φτιάχναμε κυρίως ενισχυμένα κρασιά και γλυκά γενόσημα κρασιά από σταφύλια gordo και riesling και ήταν κυρίως βαρελίσιο κρασί», είπε.

«Στα τέλη της δεκαετίας του 1990 έγινε μια τεράστια αλλαγή όταν ξεκινήσαμε να εξάγουμε στο Ηνωμένο Βασίλειο και αρχίσαμε να φτιάχνουμε κρασιά ποικιλιών όπως το Shiraz και το Cabernet. Τον τελευταίο καιρό μάλιστα, οι τάσεις έχουν αλλάξει ξανά για να δούμε περισσότερες αναδυόμενες ποικιλίες, όπως οι μεσογειακές ποικιλίες και τα κρασιά χαμηλής αλκοόλης.» τόνισε.

 

Από τα άλογα και τα κάρα, στα αυτοματοποιημένα ρομπότ

 Καθώς τα γούστα των οινόφιλων  έχουν αλλάξει κατά τη διάρκεια ενός αιώνα, το ίδιο συμβαίνει και με το σχήμα του εργατικού δυναμικού του οινοποιείου.

«Έχουμε μετακινηθεί από μια βιομηχανία, η οποία επικεντρώνεται στη χειρωνακτική εργασία, στο σημείο [εξετάζοντας] την οδήγηση περονοφόρων οχημάτων έναντι των αυτόματων περονοφόρων ανυψωτικών», είπε ο κ. Molloy.

«Αυτό είναι κάτι που απαιτεί τώρα πολλή κατανόηση των προγραμμάτων πίσω από αυτά που ελέγχουν τα περονοφόρα ανυψωτικά και τον αυτοματισμό και την αλληλουχία που εμπλέκονται σε αυτό.»

Ο κ. Molloy είπε ότι η αλλαγή σε πιο αυτοματοποιημένες εργασίες σήμαινε ότι η προσέγγιση της Berri Estates για την πρόσληψη και την εκπαίδευση τοπικών υπαλλήλων είχε επίσης εξελιχθεί.

«Γνωρίζουμε οτιδήποτε υπάρχει σε οποιαδήποτε μεγάλη πρωτεύουσα τώρα, έτσι ώστε ένας ντόπιος να μπορεί να εκπαιδευτεί και να αναπτυχθεί μέσω της επιχείρησης, όπου διαφορετικά θα έπρεπε ενδεχομένως να μετακομίσει σε μια πρωτεύουσα», είπε.

Έπειτα, η ηλικία και η κλίμακα του οινοποιείου δεν του επέτρεψαν να ξεφύγει από την ύφεση που έπληξε την οινοποιία, με τις τιμές του κόκκινου σταφυλιού να πέφτουν καθώς οι δασμοί από την Κίνα αφήνουν υπερπροσφορά κόκκινου κρασιού στη χώρα.

Ο κ. Molloy είπε ότι η συνεργασία με τοπικούς καλλιεργητές και η συνέχιση της καινοτομίας θα διασφαλίσει ότι η Berri Estates θα επιβιώσει.

«Αν μη τι άλλο, αναγνωρίζουμε ότι είναι μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδος για όλη τη χώρα στη βιομηχανία κρασιού», είπε.

«Δεν είναι ανυπέρβλητο, θα φτάσουμε εκεί. Πρέπει να επικεντρωθούμε στις αγορές όπου παίρνουμε ισχυρές και έξυπνες αποφάσεις και να συνεργαζόμαστε με τους καλλιεργητές μας για να προσφέρουμε αυτό που θέλει η αγορά.»

 

ΠΗΓΗ: abc.net.au

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η Ονομασία Προέλευσης Cava DO προχωρά σε ένα ακόμη αποφασιστικό βήμα προς την κορυφή της ποιοτικής ιεραρχίας του αφρώδους οίνου, με τη διαδικασία αξιολόγησης...

REPORTS

Μία ομάδα Ουρουγουανών ερευνητών παρουσίασε πρόσφατα τα αποτελέσματα μιας εκτενούς μελέτης που διερευνά τη δυνατότητα μείωσης ή μερικής αντικατάστασης του διοξειδίου του θείου (SO₂)...

REPORTS

Μελέτη που διεξήγαγε η Danielle Gallina, από το Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας (UBC) στο Οκάναγκαν, υπό την επίβλεψη του καθηγητή Jonathan Cinnamon στα οινοποιεία...

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Η ιστορία δεν είναι μια ευθεία γραμμή. Είναι μια πορεία που χτίζεται με τον χρόνο, τις επιλογές και τη συνέπεια. Δεν επαναλαμβάνεται, αλλά εξελίσσεται....

Διαβάστε επίσης

VIDEOS

Στο New Hotel, ανάμεσα σε πιάτα που μιλούσαν χαμηλόφωνα και κρασιά που ήξεραν πότε να ξεδιπλωθούν, η ομάδα του Wine Trails συναντήθηκε για κάτι...

VIDEOS

Υπάρχουν συνεντεύξεις που απλώς καταγράφουν λόγια και άλλες που ξετυλίγουν μια ολόκληρη διαδρομή ζωής. Η συζήτηση με τον Χρήστο Ζαφειράκη ανήκει ξεκάθαρα στη δεύτερη...

VIDEOS

Η κάμερα ανοίγει και το οινοποιείο δεν λειτουργεί απλώς ως χώρος, αλλά ως παρακαταθήκη. Ο Χρήστος Ζαφειράκης ανοίγει τις πόρτες του οινοποιείου του και...

REPORTS

Κυκλοφορεί αυτό το Σάββατο, 20 Δεκεμβρίου 2025, η νέα γιορταστική έκδοση The Top 50 του Wine Trails, με πλούσια θεματολογία και βάθος αναζήτησης για...