Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας σκοτώνει το ιταλικό εμπόριο κρασιού

Σταματούν οι εξαγωγές των ιταλικών αφρωδών κρασιών και όχι μόνο στη Ρωσία και Ουκρανία με σοβαρό αντίκτυπο στη συντήρηση των οινοποιείων.

της Κωσταντίνας Ψιλιώτη

Με την εισβολή των Ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία, το παγκόσμιο εμπόριο κλονίζεται σε όλους τους τομείς. Η Ιταλία, ως η κύρια πηγή οινικού, αφρώδους εμπορεύματος για τη Ρωσία, αποκόπτει τις συναλλαγές αυτομάτως.

Η μόνη λυτρωτική για την παραγωγή της Ιταλίας λύση, ώστε να μην καταρρεύσει ολοκληρωτικά, είναι η εύρεση και συνεργασία με νέους αγοραστές άλλων χωρών, όπως Αυστραλία, Ιαπωνία και Νιγηρία.

Το μεγαλύτερο βάρος του προβλήματος πέφτει στη βόρεια Ιταλία, μάνα γη του αφρώδους οίνου, με τη γνωστή πόλη Asti.

Ο Marco Dogliotti, παραγωγός οίνου στην Τορίνο, τονίζει απογοητευμένος πως από το 2017 η εξαγωγή των χαρακτηριστικών αυτών οίνων είχε δει μια κλιμακωτή άνοδο. 4.000 φιάλες εξήγαγαν στην Ουκρανία ετησίως με το μεγαλύτερο ποσοστό να είναι αφρώδης οίνος. «Μας έκανε μεγάλο κακό», προσθέτει αναφερόμενος στον πόλεμο μεταξύ των δύο χωρών».

Ο αντιπρόεδρος του Asti DOCG δήλωσε πως πραγματικά εύχονται τα πράγματα να ηρεμήσουν σύντομα, καθώς το εμπόρευμα που εξάγεται σε Ρωσία, Ουκρανία αλλά και Λευκορωσία, αντιστοιχεί σε 14 εκατομμύρια φιάλες το χρόνο.

Οι απαγορεύσεις εξαγωγών ορισμένων προϊόντων προς τη χώρα-εισβολέα, που επέβαλλε η Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν επηρεάζουν όμως τους συγκεκριμένους οίνους, αλλά αφορούν συγκεκριμένα προϊόντα που κοστίζουν από 300 ευρώ και άνω. Αναφερόμενος σε οίνους ποιότητας όπως ένα Brunello de Montalcino, ή ένα Barolo.

Ο Denis Pantini, επικεφαλής οίνου και τροφίμων στο αστεροσκοπείο Nomisma, σημείωσε πως το ρίσκο δεν είναι ακριβώς η απαγόρευση των εξαγωγών αλλά το κώλυμα που έχει δημιουργηθεί με τις τραπεζικές συναλλαγές.

 

ΠΗΓΗ: thedrinksbusiness.com

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Μία ομάδα Ουρουγουανών ερευνητών παρουσίασε πρόσφατα τα αποτελέσματα μιας εκτενούς μελέτης που διερευνά τη δυνατότητα μείωσης ή μερικής αντικατάστασης του διοξειδίου του θείου (SO₂)...

REPORTS

Μελέτη που διεξήγαγε η Danielle Gallina, από το Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας (UBC) στο Οκάναγκαν, υπό την επίβλεψη του καθηγητή Jonathan Cinnamon στα οινοποιεία...

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Η ιστορία δεν είναι μια ευθεία γραμμή. Είναι μια πορεία που χτίζεται με τον χρόνο, τις επιλογές και τη συνέπεια. Δεν επαναλαμβάνεται, αλλά εξελίσσεται....

REPORTS

Η αυστραλιανή οινοποιία βρίσκεται αντιμέτωπη με μία από τις σοβαρότερες δοκιμασίες της τελευταίας εικοσαετίας, καθώς η υπερπαραγωγή, η υποχώρηση της κατανάλωσης και οι χρόνιες...

Διαβάστε επίσης

VIDEOS

Στο New Hotel, ανάμεσα σε πιάτα που μιλούσαν χαμηλόφωνα και κρασιά που ήξεραν πότε να ξεδιπλωθούν, η ομάδα του Wine Trails συναντήθηκε για κάτι...

VIDEOS

Υπάρχουν συνεντεύξεις που απλώς καταγράφουν λόγια και άλλες που ξετυλίγουν μια ολόκληρη διαδρομή ζωής. Η συζήτηση με τον Χρήστο Ζαφειράκη ανήκει ξεκάθαρα στη δεύτερη...

VIDEOS

Η κάμερα ανοίγει και το οινοποιείο δεν λειτουργεί απλώς ως χώρος, αλλά ως παρακαταθήκη. Ο Χρήστος Ζαφειράκης ανοίγει τις πόρτες του οινοποιείου του και...

REPORTS

Κυκλοφορεί αυτό το Σάββατο, 20 Δεκεμβρίου 2025, η νέα γιορταστική έκδοση The Top 50 του Wine Trails, με πλούσια θεματολογία και βάθος αναζήτησης για...