Connect with us

Αναζήτηση

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Το 1ο Φεστιβάλ Ξινόμαυρου στις 18 & 19 Νοεμβρίου στο Αμύνταιο

Η 1η Νοεμβρίου έχει θεσπιστεί ως η «Παγκόσμια Ημέρα του Ξινόμαυρου».

Επιπλέον η 12η του ίδιου μήνα έχει οριστεί ως η «Παγκόσμια Ημέρα Οινοτουρισμού». Στο πλαίσιο αυτών των δράσεων, ο Δήμος Αμυνταίου  σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και την αρωγή του cluster οινοποιών «Αμύνταιον Οίνος», πρόκειται να διοργανώσει το πρώτο φεστιβάλ Ξινόμαυρου!

Το Ξινόμαυρο, μία από τις πιο δημοφιλείς και πολυδύναμες γηγενείς ποικιλίες και είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την περιοχή του Αμυνταίου. Η βορειότερη αμπελουργική ζώνη Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης(ΠΟΠ), με ιδανικό «μικροκλίμα» και αμπελουργικές τεχνικές, καταφέρνει να συγκεντρώνει μερικές από τις πιο αξιόλογες οινικές προσπάθειες του Ελλαδικού χώρου! Ερυθροί παλαιωμένοι οίνοι, ροζέ, αφρώδεις & λευκές οινοποιήσεις αποκλειστικά προερχόμενα από την ποικιλία του Ξινόμαυρου αλλά και συνδυασμοί αυτών με άλλες ποικιλίες, δείχνουν τον πολυδύναμο χαρακτήρα του!

Έτσι, στις 18 & 19 του Νοέμβρη θα λάβει χώρα το πρώτο φεστιβάλ Ξινόμαυρου, με τίτλο «Αμύνταιο-Η γη του Ξινόμαυρου». Η εκδήλωση πρόκειται να πραγματοποιηθεί στην αίθουσα του επισκέψιμου τμήματος, στο Κτήμα Δημόπουλος. Θα είναι χωρισμένη σε δύο μέρη, έτσι ώστε ο επισκέπτης να έχει την ευκαιρία να λάβει μία ολοκληρωμένη προσέγγιση τόσο για την ποικιλία, όσο και για την ευρύτερη περιοχή του Αμυνταίου.

Το πρώτο μέρος θα πλαισιωθεί με εισηγήσεις από ειδικούς του οινικού και αμπελουργικού χώρου, έτσι ώστε να καταφέρουν να μας εισάγουν στον κόσμο του Ξινόμαυρου & του Αμυνταίου. Καθηγητές, οινολόγοι, αμπελουργοί, δημοσιογράφοι έντυπου & ηλεκτρονικού τύπου, τηλεοπτικά μέσα, δημιουργοί ψηφιακού περιεχομένου, εκπρόσωποι από κεντρικά όργανα του αμπελοοινικού κλάδου θα δημιουργήσουν μία τράπεζα διαλόγου με στόχο την ανταλλαγή και επικοινωνία πληροφοριών σε ότι αφορά το Ξινόμαυρο & το Αμύνταιο.

Το δεύτερο μέρος της εκδήλωσης, θα περιλαμβάνει: γευστική δοκιμή οίνων από Ξινόμαυρο & blends-όλων των οινοποιείων του Αμυνταίου-συνδυασμένα με τοπικά εδέσματα από τους επαγγελματίες εστίασης και παραγωγούς της περιοχής! Εκπρόσωποι των οινοποιείων θα είναι στο χώρο έτσι ώστε ο επισκέπτης να έχει τη δυνατότητα να συζητήσει μαζί τους. Τέλος, το event θα πλαισιώσει μουσικά το Ωδείο της Φλώρινας (Παράρτημα Αμυνταίου) χαρίζοντάς μας ένα μουσικό ταξίδι που θα παντρέψει το παρελθόν με το σήμερα, και την πολιτισμική  «μικροκουλτούρα» με διεθνείς μελωδίες!

Την επόμενη μέρα, Κυριακή 19 Νοεμβρίου, οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να περιηγηθούν στους αμπελώνες και να ξεναγηθούν στα επισκέψιμα οινοποιεία της περιοχής. Μ΄αυτόν τον τρόπο, σε συνδυασμό με παράλληλες δραστηριότητες, θα καταφέρουν να βιώσουν μια ολοκληρωμένη οινοτουριστική εμπειρία.

Σχετικά Άρθρα

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Το Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2025, στις 12.00 το μεσημέρι θα σηκώσει αυλαία η πιο αγαπημένη οινική εκδήλωση της χρονιάς. 

REPORTS

Μετά από ένα έντονο Σαββατοκύριακο συζητήσεων στην Εθνοσυνέλευση για το νομοσχέδιο χρηματοδότησης της κοινωνικής ασφάλισης του 2026, ο γαλλικός οινικός και ποτοβιομηχανικός τομέας αναστέναξε...

REPORTS

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Οινοτουρισμού, την Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2025, η Οινοποιία Ψαρούλη υποδέχθηκε επαγγελματίες του τουρισμού, ξενοδόχους, ξεναγούς, τουριστικά γραφεία και δημοσιογράφους...

REPORTS

Μια βραδιά υψηλής γαστρονομίας και εκλεκτής οινογνωσίας θα φιλοξενηθεί τη Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2025, στο Jenny’s Rooftop Restaurant Bar του Sofitel Athens Airport, του...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Ο έμπειρος οινοποιός που πάτησε πόδι στη Ζίτσα οραματίζεται να βάλει την γηγενή ποικιλία στο διεθνή οινικό χάρτη. Μετά τη Νάουσα και τη Ραψάνη,...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Την Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2025, τα επισκέψιμα οινοποιεία των «Δρόμων του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος», συμμετέχουν και φέτος στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Οινοτουρισμού...

REPORTS

Με ιδιαίτερη χαρά, η ΓΕΝΚΑ ΕΜΠΟΡΙΚΗ και τα καταστήματα CELLIER σας προσκαλούν στο GENKA WINE FAIR 2025, που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 3 Νοεμβρίου...

REPORTS

Η γαλλική οινοποιία βιώνει μια κρίση που αγγίζει κάθε της επίπεδο, από τους αμπελουργούς έως τους προμηθευτές και τις υπηρεσίες που την πλαισιώνουν. Οι...