Connect with us

Αναζήτηση

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Το 1ο Φεστιβάλ Ξινόμαυρου στις 18 & 19 Νοεμβρίου στο Αμύνταιο

Η 1η Νοεμβρίου έχει θεσπιστεί ως η «Παγκόσμια Ημέρα του Ξινόμαυρου».

Επιπλέον η 12η του ίδιου μήνα έχει οριστεί ως η «Παγκόσμια Ημέρα Οινοτουρισμού». Στο πλαίσιο αυτών των δράσεων, ο Δήμος Αμυνταίου  σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και την αρωγή του cluster οινοποιών «Αμύνταιον Οίνος», πρόκειται να διοργανώσει το πρώτο φεστιβάλ Ξινόμαυρου!

Το Ξινόμαυρο, μία από τις πιο δημοφιλείς και πολυδύναμες γηγενείς ποικιλίες και είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την περιοχή του Αμυνταίου. Η βορειότερη αμπελουργική ζώνη Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης(ΠΟΠ), με ιδανικό «μικροκλίμα» και αμπελουργικές τεχνικές, καταφέρνει να συγκεντρώνει μερικές από τις πιο αξιόλογες οινικές προσπάθειες του Ελλαδικού χώρου! Ερυθροί παλαιωμένοι οίνοι, ροζέ, αφρώδεις & λευκές οινοποιήσεις αποκλειστικά προερχόμενα από την ποικιλία του Ξινόμαυρου αλλά και συνδυασμοί αυτών με άλλες ποικιλίες, δείχνουν τον πολυδύναμο χαρακτήρα του!

Έτσι, στις 18 & 19 του Νοέμβρη θα λάβει χώρα το πρώτο φεστιβάλ Ξινόμαυρου, με τίτλο «Αμύνταιο-Η γη του Ξινόμαυρου». Η εκδήλωση πρόκειται να πραγματοποιηθεί στην αίθουσα του επισκέψιμου τμήματος, στο Κτήμα Δημόπουλος. Θα είναι χωρισμένη σε δύο μέρη, έτσι ώστε ο επισκέπτης να έχει την ευκαιρία να λάβει μία ολοκληρωμένη προσέγγιση τόσο για την ποικιλία, όσο και για την ευρύτερη περιοχή του Αμυνταίου.

Το πρώτο μέρος θα πλαισιωθεί με εισηγήσεις από ειδικούς του οινικού και αμπελουργικού χώρου, έτσι ώστε να καταφέρουν να μας εισάγουν στον κόσμο του Ξινόμαυρου & του Αμυνταίου. Καθηγητές, οινολόγοι, αμπελουργοί, δημοσιογράφοι έντυπου & ηλεκτρονικού τύπου, τηλεοπτικά μέσα, δημιουργοί ψηφιακού περιεχομένου, εκπρόσωποι από κεντρικά όργανα του αμπελοοινικού κλάδου θα δημιουργήσουν μία τράπεζα διαλόγου με στόχο την ανταλλαγή και επικοινωνία πληροφοριών σε ότι αφορά το Ξινόμαυρο & το Αμύνταιο.

Το δεύτερο μέρος της εκδήλωσης, θα περιλαμβάνει: γευστική δοκιμή οίνων από Ξινόμαυρο & blends-όλων των οινοποιείων του Αμυνταίου-συνδυασμένα με τοπικά εδέσματα από τους επαγγελματίες εστίασης και παραγωγούς της περιοχής! Εκπρόσωποι των οινοποιείων θα είναι στο χώρο έτσι ώστε ο επισκέπτης να έχει τη δυνατότητα να συζητήσει μαζί τους. Τέλος, το event θα πλαισιώσει μουσικά το Ωδείο της Φλώρινας (Παράρτημα Αμυνταίου) χαρίζοντάς μας ένα μουσικό ταξίδι που θα παντρέψει το παρελθόν με το σήμερα, και την πολιτισμική  «μικροκουλτούρα» με διεθνείς μελωδίες!

Την επόμενη μέρα, Κυριακή 19 Νοεμβρίου, οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να περιηγηθούν στους αμπελώνες και να ξεναγηθούν στα επισκέψιμα οινοποιεία της περιοχής. Μ΄αυτόν τον τρόπο, σε συνδυασμό με παράλληλες δραστηριότητες, θα καταφέρουν να βιώσουν μια ολοκληρωμένη οινοτουριστική εμπειρία.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Στην εκδήλωση συμμετείχαν 54 ελληνικά οινοποιεία, ενώ πέντε κρασιά βραβεύτηκαν για την ποιότητα τους από τον ιταλικό οδηγό «i Vini del cuore».

REPORTS

Τις τελευταίες εβδομάδες, ο ιταλικός οινικός κλάδος έχει γνωρίσει δύο σημαντικές εξελίξεις που ενδέχεται να καθορίσουν τη μελλοντική του πορεία. Η πρώτη αφορά τη...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Οινοτουρισμού, την Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2025, η Οινοποιία Ψαρούλη φιλοξενεί μια ξεχωριστή ιδιωτική συνάντηση με τίτλο “The Messinia Terroir...

REPORTS

Στον πλήρη έλεγχο της Κυρ-Γιάννη περνά το Κτήμα Σιγάλα, καθώς όπως ανακοίνωσε η εταιρεία, ολοκληρώθηκε η μεταβίβαση του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών από εταιρία συμφερόντων...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Στην πιο ανεπτυγμένη μορφή θεματικού τουρισμού, πίσω μόνο μετά το κλασσικό μαζικό μοντέλο «ήλιος και θάλασσα» που φέρνει στην Ελλάδα, κάθε χρόνο, δεκάδες εκατομμύρια...

REPORTS

Η ευρωπαϊκή οινοπαραγωγή βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι, καθώς η μειωμένη ζήτηση και η υπερπαραγωγή κρασιού πιέζουν τον κλάδο σε πρωτοφανή επίπεδα. Στο Στρασβούργο, στο...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Τα οινοποιεία των Δρόμων του Κρασιού της Ελλάδας συμμετέχουν στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Οινοτουρισμού την Κυριακή 9 Νοεμβρίου, δίνοντας στους επισκέπτες τους την...

REPORTS

Α πό τη φύτευση και τη διαµόρφωση των γραµµών έως τη συγκοµιδή και τη διαχείριση των υπολειµµάτων, κάθε αµπελουργικό έχει πλέον το κατάλληλο µηχάνηµα....