Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Το πνεύμα του θηραϊκού αμπελώνα αντανακλά κάθε φιάλη της Κάναβα Ρούσσος

Κοµµάτι της άυλης πολιτιστικής κληρονοµιάς του νησιού της Σαντορίνης αποτελούν οι κορυφαίες οινικές δηµιουργίες της ιστορικής Κάναβα Ρούσσος. Αναφορές για την παρουσία του οινοποιείου υπάρχουν πολύ πριν από το 1836, όπου χρονολογείται ο πρώτος τίτλος ιδιοκτησίας, και ως εκ τούτου έχει επιλεχθεί ως επίσηµη ηµεροµηνία ίδρυσης.

Η κορυφαία κάναβα επικεντρώνεται στην παραγωγή παλαιωµένων οίνων υψηλής ποιότητας, µε σεβασµό προς το περιβάλλον, συνδυάζοντας την παράδοση του νησιού µε τις πλέον σύγχρονες µεθόδους. Από επιλογή της εταιρείας, αποδεικνύοντας και τη δέσµευση της στην ποιότητα, έναντι της ποσότητας, παράγονται κατά µέσο όρο περίπου 2 χιλιάδες φιάλες ανά ετικέτα οίνου ετησίως.

Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το WineTrails Φεβρουαρίου 2025

Τα ποιοτικά κρασιά της Κάναβας Ρούσσου παράγονται αποκλειστικά από γηγενείς ποικιλίες του Θηραϊκού αµπελώνα, αναδεικνύοντας την παράδοση αιώνων του νησιού, αλλά και τη στήριξή της στον πρωτογενή τοµέα της Σαντορίνης. Για να διασφαλιστεί η µακροβιότητα των κρασιών της, η Κάναβα Ρούσσου χρησιµοποιεί φυσικούς φελλούς, που έχουν προδιαγραφές ώστε να παλαιώσουν ιδανικά για τα επόµενα 20 µε 25 χρόνια.

Σηµειώνεται ότι η Κάναβα Ρούσσος διαθέτει δύο χώρους δραστηριότητας. Το παλιό, παραδοσιακό οινοποιείο, µοναδικής Θηραικής αρχιτεκτονικής, λειτουργεί ως ένας χώρος πολιτισµού, υποδοχής επισκεπτών και γευσιγνωσίας οίνων παλιότερων εσοδειών αλλά και ως χώρος τρέχουσας οινοποίησης µε παραδοσιακές τεχνικές βεντέµας. Όσον αφορά την εκσυγχρονισµένη και ανανεωµένη κάναβα, στεγάζεται σε νέο κτίριο σχεδιασµένο πάντα στην παραδοσιακή αρχιτεκτονική του νησιού.

Εδώ υλοποιούνται οι νέες οινικές δηµιουργίες της Κάναβας Ρούσσου, «παντρεύοντας» αρµονικά την παράδοση µε τη σύγχρονη τεχνολογία που εκφράζεται µε τις ανοξείδωτες δεξαµενές, τους ψυκτικούς θαλάµους, το πνευµατικό πιεστήριο και τα πολλά δρύινα βαρέλια της εταιρείας. Το µεγαλύτερο ποσοστό της παραγωγής της Κάναβας Ρούσσου αφορά την ετικέτα ερυθρού γλυκού οίνου «Νάµα» που προορίζεται αποκλειστικά για το µυστήριο της Θείας Κοινωνίας. Στην υπόλοιπη γκάµα κρασιών της περιλαµβάνονται δύο λευκοί ξηροί οίνοι, το φρέσκο «Santorini ΠΟΠ Θήρας» και το παραδοσιακό παλαιωµένο βαρελίσιο «NYKTERI ΠΟΠ Θήρας» από 100% Ασύρτικο Θήρας, ο λευκός ηµίγλυκος λιαστός «Athiri» από Ασύρτικο, Αθήρι και Αηδάνι, ο ροζέ ξηρός επιτραπέζιος οίνος «Rivari», από Μαντηλαριά και Ασύρτικο και ο ερυθρός ξηρός οίνος «Caldera» από Μαντηλαριά, µε παλαίωση ετών σε δρύινα βαρέλια. Τέλος, η Κάναβα Ρούσσου διαθέτει δύο επιδόρπιους, λιαστούς οίνους το πατροπαράδοτο «ΠΟΠ Vinsanto Θήρας» και το µοναδικό µπαχαρένιο «Mavrathiro».

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η γερμανική οινοποιία περνά μια από τις δυσκολότερες περιόδους της. Σύμφωνα με τη νέα πρωτοβουλία Zukunftsinitiative Deutscher Weinbau, που ίδρυσε τον Μάιο ο οινοποιός...

REPORTS

Η Δυτική Μακεδονία περνά στο ευρωπαϊκό προσκήνιο, καθώς η Καστοριά φιλοξενεί την εναρκτήρια διεθνή συνδιάσκεψη του EnoGastroDEST, μιας σημαντικής πρωτοβουλίας για τον οινικό και...

REPORTS

Η συγκομιδή στην Καλιφόρνια του 2025 ανακοινώθηκε στο ύψος της περσινής: οι αρχές παρουσιάζουν μια προσωρινή εκτίμηση 3 εκατομμυρίων τόνων οινοποιήσιμων σταφυλιών, σε σύγκριση...

REPORTS

Οι κορυφαίες επιχειρήσεις οινοτουρισμού της Νότιας Αυστραλίας βραβεύτηκαν στα βραβεία Best Of Wine Tourism Awards 2026, που απονεμήθηκαν χθες το βράδυ κατά τη διάρκεια...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Η εξόφληση προς τους μετόχους θα ολοκληρωθεί εντός τριών εργάσιμων ημερών μετά την εκκαθάριση των συναλλαγών της τελευταίας ημέρας διαπραγμάτευσης.

REPORTS

Η Ιταλία ετοιμάζεται να ανακτήσει το 2025 την πρωτιά στην παγκόσμια παραγωγή κρασιού, σύμφωνα με τις επίσημες εκτιμήσεις των Assoenologi, ISMEA και Unione Italiana...

REPORTS

Όλοι μιλούν για νούμερα. Εμείς λέμε: ας κοιτάξουμε την πραγματικότητα στα μάτια. Η Σαντορίνη δεν είναι απλώς τόνοι σταφυλιών· είναι άνθρωποι, τόπος, μνήμη και...

REPORTS

Καθώς οι προετοιμασίες για το ProWine Mumbai βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, ο διευθυντής έργων, Rajeev Naresh, εξηγεί γιατί «η συμμετοχικότητα, η οικοδόμηση κοινότητας και...