Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Το οινοποιείο Ramón Bilbao βρήκε τον Ισπανό Master of Wine του

Εκπροσωπώντας την Ισπανία, ο Alberto Ruffoni κέρδισε τον διεθνή διαγωνισμό, ο οποίος αναζητούσε έναν πρεσβευτή του ισπανικού κρασιού για το διάσημο οινοποιείο Ramón Bilbao.

Μετά από μια αναζήτηση που διήρκεσε περισσότερο από ένα χρόνο και κάλυψε τρεις ηπείρους, η Ramón Bilbao έστεψε τον Ισπανό Wine Master του. Ο Alberto Ruffoni, εκπροσωπώντας την Ισπανία, πήρε το βραβείο, κερδίζοντας τον διάσημο τίτλο και 15.000 ευρώ.

Ήταν ένας από τους έξι φιναλίστ που ταξίδεψαν στο οινοποιείο της Rioja για τον μεγάλο τελικό. Ο καθένας είχε ήδη κερδίσει έναν εθνικό διαγωνισμό, ενώ οι άλλοι φιναλίστ εκπροσωπούσαν το Μεξικό, το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ, τη Δομινικανή Δημοκρατία και την Κολομβία.

«Δεν ξέρω τι να περιμένω τώρα» δήλωσε ο Ruffoni για τη νίκη του, «αλλά είναι μια ευκαιρία να εκπροσωπήσω την Ισπανία ως πρεσβευτής των ισπανικών κρασιών και της ισπανικής οινικής γνώσης και να παρουσιάσω στον κόσμο τα όμορφα κρασιά μας».

Ένας έντονος διήμερος τελικός

Οι φιναλίστ ανέβηκαν στη σκηνή δύο φορές μέσα σε δύο ημέρες, με ένα ζωντανό κοινό να παρακολουθεί κάθε τους κίνηση. Κρίθηκαν από μερικούς από τους πιο έμπειρους εμπειρογνώμονες στον τομέα του ισπανικού κρασιού: Rodolfo Bastida, επικεφαλής οινοποιός στο Ramón Bilbao, Beth Willard, Pedro Ballesteros Torres MW και Sarah Jane Evans MW.

Ο τελικός ζήτησε από τους ήδη παρασημοφορημένους διαγωνιζόμενους να επιδείξουν παγκοσμίως άριστες γνώσεις για τα ισπανικά κρασιά.

«Όλοι τους έδειξαν πολύ βαθιά γνώση των κρασιών και των περιοχών της Ισπανίας», λέει η Willard. «Για να κερδίσουν τους αντίστοιχους εθνικούς τελικούς, έπρεπε να απαντήσουν σε πολλές ερωτήσεις που πραγματικά δοκίμαζαν την κατανόησή τους για τα στυλ των ισπανικών κρασιών και τα πολλά και ποικίλα terroirs της χώρας. Αυτές οι ερωτήσεις έγιναν μόνο πιο λεπτομερείς και περίπλοκες στον διεθνή τελικό».

Την πρώτη ημέρα, οι έξι φιναλίστ κλήθηκαν να εντοπίσουν τον «περίεργο» σε μια τυφλή γευσιγνωσία τεσσάρων φιαλών. Τους παρουσιάστηκαν τέσσερα κρασιά και έπρεπε να εντοπίσουν ένα που δεν μοιραζόταν περιοχή με τα άλλα, καθώς και να προσδιορίσουν ποικιλίες και περιοχές για καθένα από τα τέσσερα.

Στη δεύτερη δοκιμασία, αντιμετώπισαν τον Bastida στο δικό του παιχνίδι, αναμειγνύοντας ένα κρασί για να ταιριάζει με τις προδιαγραφές ενός κρατικού μονοπωλιακού αγοραστή. Οπλισμένοι με τέσσερα κρασιά, πιπέτες και τον ουρανίσκο τους, είχαν μόλις 20 λεπτά για να δημιουργήσουν ένα χαρμάνι που να ανταποκρίνεται στις οργανοληπτικές, κανονιστικές και τιμολογιακές απαιτήσεις του αγοραστή.

Για την τρίτη δοκιμασία, δοκιμάστηκαν και οι πέντε αισθήσεις τους. Έπρεπε να αναγνωρίσουν τα εδάφη με την αφή, τα αρώματα με την οσμή, τις γεύσεις με τη γεύση, τις περιοχές με την όραση και τις αμπελουργικές εργασίες με τον ήχο.

Από αυτές τις τρεις δοκιμασίες, οι έξι μειώθηκαν σε τρεις, με τον Ruffoni, τον Edgar Portilla από το Μεξικό και την Kirsty Woodgate από το Ηνωμένο Βασίλειο να περνούν στην τελική δοκιμασία. Η τριάδα κλήθηκε να παρουσιάσει ένα άγνωστο κρασί στους κριτές, έχοντας μόλις τρία λεπτά για να το αξιολογήσουν εκ των προτέρων. Ο Ruffoni εντυπωσίασε ιδιαίτερα αναγνωρίζοντας σωστά το ποτήρι Toro DO.

«Όλα κατέληξαν στην τελική άσκηση», εξήγησε ο Evans. «Ο Alberto Ruffoni ήταν ξεκάθαρα ο νικητής: κάλυψε όλα τα σημεία, ανέλυσε σωστά το κρασί, το εξήγησε στιλιστικά, χωρίς να επαναλαμβάνεται ή να κλείνει τον δρόμο του, μιλώντας με ευχέρεια και αυτοπεποίθηση. Του άξιζε οπωσδήποτε να κερδίσει», τόνισε ο ίδιος.

Πρεσβευτές στον κόσμο 

Αν και ο Ruffoni θριάμβευσε συνολικά, και οι έξι διεθνείς φιναλίστ είναι πλέον σε θέση να υποστηρίξουν το ισπανικό κρασί σε όλο τον κόσμο.

Τους έχει ήδη δοθεί η ευκαιρία να εξερευνήσουν τη Rioja με κάθε λεπτομέρεια, δημιουργώντας τα δικά τους κρασιά στο οινοποιείο Ramón Bilbao. Με την καθοδήγηση της Rosana Lisa, της οινοποιού πίσω από τη σειρά κρασιών Lalomba του Ramón Bilbao με μοναδικό αμπελώνα, δημιούργησαν τις δικές τους απόψεις για το terroir της Rioja.

Αυτά τα κρασιά έχουν εξερευνήσει τόσο την παράδοση της Rioja όσο και τις τελευταίες τάσεις στην οινοποίηση. Περιλαμβάνουν ένα χαρμάνι με επίκεντρο το Graciano, ένα ροζάδο παλαιωμένο σε δρύινη ωριμότητα, ένα πορτοκαλί κρασί και ένα Garnacha από την Rioja Oriental.

Ωστόσο, η εστίαση του διαγωνισμού έχει επεκταθεί πολύ πέρα από την περιοχή, με τους διαγωνιζόμενους να αναμένεται να κατανοήσουν ολόκληρη την ισπανική οινική βιομηχανία. Όπως η Ramón Bilbao, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει δημιουργήσει μια δορυφορική επιχείρηση στη Rueda και έχει μια αδελφή μάρκα στη Rías Baixas, το κυνήγι για έναν Ισπανό Δάσκαλο Οίνου αφορούσε κάτι περισσότερο από τη Rioja.

«Πιστεύουμε ότι η Ισπανία διαθέτει ένα από τα πιο ποικίλα και συναρπαστικά οινικά τοπία στον κόσμο», δήλωσε ο Bastida, «με πλούσια κληρονομιά και ανεκμετάλλευτο δυναμικό που αξίζει να γίνει γνωστό παγκοσμίως».

«Η Ramón Bilbao έχει δεσμευτεί στην ποιότητα και την καινοτομία στην οινοποίηση για πάνω από έναν αιώνα», συνέχισε ο Bastida. «Αυτή η δέσμευση μας ενέπνευσε να δημιουργήσουμε την πρωτοβουλία Spanish Wine Master, έναν διαγωνισμό αφιερωμένο στην προώθηση της μοναδικότητας του ισπανικού κρασιού και στην εκπαίδευση των ανθρώπων σχετικά με το τι το κάνει τόσο μοναδικό. Μέσω αυτής της πρωτοβουλίας, στοχεύουμε να αναδείξουμε την αξιόλογη οινική κουλτούρα της Ισπανίας στην παγκόσμια σκηνή και να εμπνεύσουμε μεγαλύτερη εκτίμηση για την ποικιλομορφία και την αυθεντικότητά της».

ΠΗΓΗ: thedrinksbusiness.com

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η Ονομασία Προέλευσης Cava DO προχωρά σε ένα ακόμη αποφασιστικό βήμα προς την κορυφή της ποιοτικής ιεραρχίας του αφρώδους οίνου, με τη διαδικασία αξιολόγησης...

REPORTS

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαρτογραφεί ένα μέλλον λιγότερο θορυβώδες σε όγκους, αλλά πιο απαιτητικό σε ουσία για το ευρωπαϊκό κρασί. Στην έκθεση EU Agricultural Outlook...

REPORTS

Μία ομάδα Ουρουγουανών ερευνητών παρουσίασε πρόσφατα τα αποτελέσματα μιας εκτενούς μελέτης που διερευνά τη δυνατότητα μείωσης ή μερικής αντικατάστασης του διοξειδίου του θείου (SO₂)...

REPORTS

Μελέτη που διεξήγαγε η Danielle Gallina, από το Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας (UBC) στο Οκάναγκαν, υπό την επίβλεψη του καθηγητή Jonathan Cinnamon στα οινοποιεία...

Διαβάστε επίσης

VIDEOS

Στο New Hotel, ανάμεσα σε πιάτα που μιλούσαν χαμηλόφωνα και κρασιά που ήξεραν πότε να ξεδιπλωθούν, η ομάδα του Wine Trails συναντήθηκε για κάτι...

VIDEOS

Υπάρχουν συνεντεύξεις που απλώς καταγράφουν λόγια και άλλες που ξετυλίγουν μια ολόκληρη διαδρομή ζωής. Η συζήτηση με τον Χρήστο Ζαφειράκη ανήκει ξεκάθαρα στη δεύτερη...

VIDEOS

Η κάμερα ανοίγει και το οινοποιείο δεν λειτουργεί απλώς ως χώρος, αλλά ως παρακαταθήκη. Ο Χρήστος Ζαφειράκης ανοίγει τις πόρτες του οινοποιείου του και...

REPORTS

Κυκλοφορεί αυτό το Σάββατο, 20 Δεκεμβρίου 2025, η νέα γιορταστική έκδοση The Top 50 του Wine Trails, με πλούσια θεματολογία και βάθος αναζήτησης για...