Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Το Μπορντό υποδέχεται κατάστημα κρασιού χωρίς αλκοόλ

Το κατάστημα Belles Grappes που άνοιξε πρόσφατα αντικατοπτρίζει τον τρόπο με τον οποίο τα ποτά χωρίς/με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ ριζώνουν στις εστίες του γαλλικού κρασιού, καθώς η τάση αυτή επικεντρώνει τα μυαλά και στους διαδρόμους εξουσίας της Ευρώπης.

Είναι σημάδι των καιρών το γεγονός ότι το κεντρικό Μπορντό απέκτησε πρόσφατα ένα κατάστημα αφιερωμένο στο «αποαλκοολωμένο» κρασί και γενικά στις εναλλακτικές λύσεις χωρίς αλκοόλ.

Παρόλο που η ιδέα μπορεί να μην είναι του γούστου όλων, πολλοί περίεργοι οινοποιοί και καταναλωτές έχουν επισκεφθεί το Belles Grappes από τότε που άνοιξε το 2024.

«Έχουμε όλους τους τύπους επισκεπτών», δήλωσε η συνιδιοκτήτρια Anne Kettaneh. «Κάθε εβδομάδα, έχω αμπελουργούς που έρχονται στο κατάστημά μου για να ζητήσουν να δοκιμάσουν ένα νέο αλκοολούχο κρασί».

Έπειτα, οι παραγωγοί που προμηθεύουν το Belles Grappes, το οποίο βρίσκεται κοντά στον καθεδρικό ναό St-André της πόλης, περιλαμβάνουν παραγωγούς από την ευρύτερη αμπελουργική περιοχή του Μπορντό, καθώς και από την Προβηγκία, τη Γερμανία και την Αυστρία.

Παρόμοια καταστήματα υπάρχουν και αλλού στη Γαλλία, και η Kettaneh δήλωσε ότι έχουν έρθει σε επαφή μαζί της άνθρωποι που ενδιαφέρονται να ιδρύσουν τις δικές τους επιχειρήσεις σε άλλες πόλεις.

Οι έρευνες δείχνουν ότι όλο και περισσότεροι καταναλωτές συμμετέχουν στο πάρτι χωρίς/με χαμηλό ποτό, τουλάχιστον μερικές φορές.

Παράλληλα, στο Ηνωμένο Βασίλειο, το 38% των ενηλίκων πότες δήλωσαν σε έρευνα της Yougov και του βιομηχανικού οργανισμού Portman Group ότι καταναλώνουν μη αλκοολούχα και χαμηλής περιεκτικότητας σε αλκοόλ εναλλακτικά ποτά σε ημι-τακτική βάση.

Η ισπανική εταιρεία παραγωγής κρασιού Familia Torres ανακοίνωσε πρόσφατα ότι επενδύει 6 εκατ. ευρώ (5 εκατ. λίρες) σε μια νέα κάβα μη αλκοολούχων κρασιών.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρακολουθούν, ιδίως επειδή η μείωση της εγχώριας κατανάλωσης κρασιού έχει συμβάλει στη δημιουργία πλεονασματικών αποθεμάτων. Η κυβέρνηση της Γαλλίας δήλωσε πρόσφατα ότι θα καταβάλει περισσότερα από 100 εκατ. ευρώ για την «εκρίζωση» των αμπελώνων.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (ΕΚ) ενέκρινε τους όρους «αποαλκοολούχο» (έως 0,5% abv) και «μερικώς αποαλκοολούχο» για το κρασί το 2021, υπό ορισμένες προϋποθέσεις.

Στα τέλη του περασμένου έτους, η ΕΚ συγκρότησε επίσης μια «ομάδα υψηλού επιπέδου» για την ανάλυση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει ο αμπελοοινικός τομέας της ΕΕ.

Τον Δεκέμβριο, η εν λόγω ομάδα συνέστησε περισσότερη δράση για να βοηθήσει τους οινοπαραγωγούς να παραδώσουν «αμπελοοινικά προϊόντα που ανταποκρίνονται καλύτερα στις νέες απαιτήσεις των καταναλωτών… ιδίως τους πλήρως και μερικώς αλκοολούχους οίνους και τους μη αλκοολούχους οίνους χαμηλής περιεκτικότητας σε αλκοόλ, διατηρώντας παράλληλα την ακεραιότητα του τομέα».

Ο Ignacio Sánchez Recarte, γενικός γραμματέας του εμπορικού οργανισμού Comité Européen des Entreprises Vins (CEEV), εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις προτάσεις της ομάδας υψηλού επιπέδου.

Μάλιστα, ο ίδιος σε πρόσφατη δήλωση του μίλησε για τα επόμενα βήματα, τα οποία περιλαμβάνουν τον καθορισμό πιο συγκεκριμένων κανόνων παραγωγής για τους αλκοολούχους οίνους σε επίπεδο ΕΕ. «Δεύτερον… θέλουμε να συμπληρώσουμε το παζλ με περαιτέρω εναρμονισμένους κανόνες για την παρουσίαση αυτών των νέων προϊόντων».

Στη Γαλλία, η Kettaneh της Belles Grappes δήλωσε ότι οι παραγωγοί είχαν πρόσφατα τη δυνατότητα να αρχίσουν να αναγράφουν στις ετικέτες των φιαλών το «Vin de France Désalcoolisé», γαλλικό κρασί με αλκοόλη.

Τέλος, η ίδια σημείωσε ότι η κατηγορία αυτή θα μπορούσε να ζήσει ευχαρίστως μαζί με το κρασί, περιγράφοντάς την ως ευκαιρία και όχι ως απειλή για τους αμπελουργούς. «Εάν μπορείς να αποδείξεις ότι υπάρχει αγορά, [οι καλλιεργητές] είναι οπαδοί της καινοτομίας».

ΠΗΓΗ: decanter.com

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η αυστραλιανή οινοποιία βρίσκεται αντιμέτωπη με μία από τις σοβαρότερες δοκιμασίες της τελευταίας εικοσαετίας, καθώς η υπερπαραγωγή, η υποχώρηση της κατανάλωσης και οι χρόνιες...

REPORTS

Η Σικελία επιστρέφει δυναμικά στον οινικό χάρτη, κουβαλώντας μαζί της όχι μόνο αριθμούς, αλλά και μια ανανεωμένη αυτοπεποίθηση. Η φετινή παραγωγή κρασιού άγγιξε τα...

REPORTS

Το 2025 καταγράφεται ως μια από τις πιο αντιφατικές χρονιές στη σύγχρονη ιστορία του αργεντίνικου κρασιού. Από τη μία πλευρά, η κατανάλωση υποχωρεί αισθητά,...

REPORTS

Η γαλλική κυβέρνηση δημοσίευσε στις 16 Δεκεμβρίου το διάταγμα υπ’ αριθμ. 2025-1221 στην Επίσημη Εφημερίδα, εισάγοντας σημαντικές τροποποιήσεις στο καθεστώς των μεμονωμένων συμπληρωματικών ποσοτήτων...

Διαβάστε επίσης

VIDEOS

Στο New Hotel, ανάμεσα σε πιάτα που μιλούσαν χαμηλόφωνα και κρασιά που ήξεραν πότε να ξεδιπλωθούν, η ομάδα του Wine Trails συναντήθηκε για κάτι...

REPORTS

Σε ένα νέα πακέτο μέτρων για στήριξη του αμπελοοινικού κλάδου συμφώνησαν την Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με την Comité...

REPORTS

Τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα ενέκριναν ένα πακέτο μέτρων για τον οίνο που παρέχει εργαλεία για τη διαχείριση του παραγωγικού δυναμικού, την ενίσχυση της προώθησης...

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Ασθένεια του ξύλου που συχνά παρερµηνεύεται ως προσβολή από ίσκα αποτελεί η ευτυπίωση, η οποία προκαλείται από τη δράση του ασκοµύκητα Eutypa lata.